Πέμπτη , 7 Ιουλίου 2022
Τελευταία Νέα

Η Τουρκία λειτουργεί ως δοχείο για σκληροπυρηνικούς ισλαμιστές, αναφέρει έκθεση του ΟΗΕ

Οι Ουιγούροι, οι Τουρκμένιοι και οι μετανάστες της Κεντρικής Ασίας που ζουν στην Τουρκία αποτελούν σημαντική δεξαμενή ατόμων για ένταξη σε ριζοσπαστικές ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις.

Το συμπέρασμα προέρχεται από την τελευταία έκθεση που παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ανέφερε το Voice of America Turkish. Μέλη του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στη βόρεια επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας θεωρούν την Τουρκία ως σημαντική πύλη, σύμφωνα με το πόρισμα των 22 σελίδων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που περιγράφει λεπτομερώς τις τρομοκρατικές δραστηριότητες ανά την υφήλιο κατά το χρονικό διάστημα των πρώτων έξι μηνών του 2021.

Το άρθρο του Voice of America Turkish

Οι τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το ISIS και η Αλ Κάιντα καταβάλλουν προσπάθειες για να συμπεριλάβουν στις ομάδες τους άτομα με τουρκογενείς εθνικότητες, τα οποία διαβιούν στην Τουρκία, ανέφερε η έκθεση, επισημαίνοντας ότι αρκετοί μαχητές του Ισλαμικού Κράτους συνελήφθησαν προσπαθώντας να εισέλθουν στη χώρα από τη νότια πύλη της επαρχίας Χατάι. Η Τουρκία διαθέτει από καιρό τη φήμη πως είναι η κατεξοχήν διαδρομή που ακολουθούν ξένοι μαχητές του ISIS, που ταξιδεύουν στη Συρία και στο Ιράκ.

Η Άγκυρα κατηγορείται, παράλληλα, για το ότι δεν έδωσε προτεραιότητα στην απειλή που θέτει η τζιχαντιστική οργάνωση, η οποία πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνη για 300 θανάτους σε επιθέσεις στη χώρα μεταξύ των ετών 2014 και 2017. Οι ισλαμιστές αντάρτες εκμεταλλεύτηκαν για χρόνια τα “τρύπια” νότια σύνορα της Τουρκίας.

October 2016 Idlib Governorate clashes - Wikipedia

H επαρχία Ιντλίμπ στη βορειοδυτική Συρία

Το Ισλαμικό  Κράτος εξακολουθεί να βασίζεται για τα οικονομικά του σε “κόμβους εφοδιασμού”  εντός της τουρκικής επικράτειας, σύμφωνα με έκθεση του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο.

Τον Απρίλιο, η Τουρκία χορήγησε υπηκοότητα σε οκτώ μέλη του ISIS, των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία κατασχέθηκαν εξαιτίας δεσμών με την τρομοκρατία, όπως ανέφερε η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Gazetecisi, με έδρα την Άγκυρα. Τουλάχιστον 10.000 εξτρεμιστές ισλαμιστές βρίσκονται στο Ιντλίμπ, σύμφωνα με την έκθεση ενώ το Ισλαμικό Κράτος καταφεύγει σε τακτικές ανταρτοπολέμου σε ορισμένες περιοχές της Συρίας.

Πηγή: ahvalnews

Του ειδικού συνεργάτη

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares