Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ηττάται στο Ιντλιμπ – Υπό τα πλήγματα της ρώσικης αεροπορίας η Τουρκία παρακαλεί τις ΗΠΑ για βοήθεια….

Οι ΗΠΑ βρίσκονται δίπλα στην Τουρκία στις μάχες που διεξάγονται στην Συριακή επαρχία Idlib ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις ότι η Al Qaeda συνεχίζει να δρα στην περιοχή προκαλώντας αιματοχυσία.


ΗΤουρκία ηττάται στο Idlib της Συρίας και ζητάει βοήθεια από τις ΗΠΑ απέναντι στην ρωσική αεροπορία αναφέρει σε έκθεση του το Middle East Eye.

Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία είναι ότι ενώ η Τουρκία και η Ρωσία δηλώνουν σύμμαχοι… στο μέτωπο της Συρίας είναι απέναντι.

Η Ρωσία υποστηρίζει τον Πρόεδρο Assad, ενώ η Τουρκία ζητάει την στήριξη των ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει την ρωσική αεροπορία πάνω από την κρίσιμη περιοχή του Idlib της Συρίας που συνορεύει με την Τουρκία.

Δεν είναι μόνο τα συστήματα πυραυλικής άμυνας Patriot που ζητά η Τουρκία από τις ΗΠΑ, προφανώς, προκειμένου να αναχαιτίσει την ρωσική αεροπορία πάνω από την Idlib της Συρίας.

Ιντλίμπ

Μια έκθεση βόμβας του Middle East Eye ανέφερε ότι αξιωματούχοι της τουρκικής άμυνας ανέφεραν ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας ζήτησε από τις ΗΠΑ να αρχίσουν εναέριες περιπολίες στη νότια Τουρκία κατά μήκος των συνόρων με την επαρχία Idlib της Συρίας.

Αυτή η τελευταία έκθεση είναι συνέχεια του αιτήματος της Τουρκίας να της δοθούν πύραυλοι Patriot ώστε να δώσει απάντηση μεταξύ άλλων και στο ρωσικό σύστημα S-400.

Η Τουρκία προσπαθεί επίσης να εμπλέξει το ΝΑΤΟ στρατιωτικά, αφού ο Erdogan έχει δεσμευθεί να αποτρέψει τις δυνάμεις του Assad του Προέδρου της Συρίας να ανακτήσουν το Ildib.

Η Τουρκία ανησυχεί ότι ένα εκατομμύριο σύριοι θα μπορούσαν να περάσουν τα σύνορα προς την Τουρκία.

Η νέα έκθεση της Middle East Eye αναφέρει:

Η Τουρκία ζήτησε από τις ΗΠΑ να διεξάγουν περιπολίες στον εναέριο χώρο που συνορεύει με τη Συριακή επαρχία Idlib, για να δείξουν τη στήριξη των συνεχιζόμενων στρατιωτικών επιχειρήσεων της Τουρκίας ενάντια σε δυνάμεις του Assad, είπε ένας Τούρκος αξιωματούχος στο Middle Eye Eye.

Το αίτημα υποβλήθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ειδικού Απεσταλμένου των ΗΠΑ James Jeffrey’s, στην Άγκυρα, όπου εξέφρασε την ισχυρή του υποστήριξη στην συμμαχία με την Τουρκία απέναντι στους Σύριους και στις μάχες που διεξάγονται στην επαρχία Idlib.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Erdogan, επικοινώνησε με τον Πρόεδρο Trump ζητώντας του στρατιωτική υποστήριξη.

Ο Trump υποσχέθηκε ότι θα επιβάλει κυρώσεις στους αξιωματούχους του καθεστώτος Assad ή σε οποιονδήποτε εμπλέκεται σε επιθέσεις εναντίον των πολιτών και ότι θα προβεί σε σκληρές δηλώσεις”, ανέφερε στην έκθεση αξιωματούχος της Τουρκίας.

“Ένας άλλος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Άγκυρα περιμένει επίσης μια απάντηση από το ΝΑΤΟ για την παροχή περισσότερης υποστήριξης ειδικά στην αεροπορική άμυνα”, πρόσθεσε η έκθεση.

Αλλά εκτός από την λεκτική καταδίκη και τις κυρώσεις σε σύριους αξιωματούχους για τη συνεχιζόμενη επίθεση στο Idlib, οι ΗΠΑ πιέζουν την Τουρκία να μην αγοράσουν τους S-400.

Οι ΗΠΑ βρίσκονται δίπλα στην Τουρκία στις μάχες που διεξάγονται στην Συριακή επαρχία Idlib ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις ότι η Al Qaeda συνεχίζει να δρα στην περιοχή προκαλώντας αιματοχυσία.

Διπλωματικός πυρετός για Συρία – Προς τετραμερή συνάντηση Τουρκίας, Ρωσίας, Γερμανίας και Γαλλίας

Στο κόκκινο είναι το διπωματικό θερμόμετρο σχετικά με τη Λιβύη και τη Συρία.

Στη σκιά των συγκρούσεων στην Ιντλίμπ στη βορειοδυτική Συρία αλλά και της κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για την επίλυση της λιβυκής κρίσης ο Τούρκος πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνίας με Angela Merkel και Emmanuel Macron, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από το Κρεμλίνο δεν αποκλείεται μια τετραμερής Σύνοδος μεταξύ Vladimir Putin, Recep Tayyip Erdogan, Emmanuel Macron και Angela Merkel.

Όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, o Erdogan ζήτησε από τον Macron και τη Merkel να αναλαβούν «συγκερκιμένες δράσεις για την πρόληψη της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ιντλίμπ.

«Ο πρόεδρός μας υπογράμμισε την ανάγκη να σταματήσει η επιθετικότητα του καθεστώτος και των υποστηρικτών του στην Ιντλίμπ, επέμεινε στην ανάγκη να αναληφθούν συγκεκριμένες ενέργειες ώστε να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση», ανέφερε η τουρκική προεδρία.
Στην τηλεφωνική τους επικοινωνία ο Erdogan επεσήμανε ότι οι επιθέσεις στην Ιντλίμπ -όπου ο συριακός στρατός έχει εξαπολύσει επίθεση με τη στήριξη της Ρωσίας, με αποτέλεσμα να εκτοπιστούν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι και να έρθουν στα πρόθυρα της αντιπαράθεσης Τουρκία, Ρωσία και Συρία- πρέπει να σταματήσουν.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στη Λιβύη επισημαίνοντας ότι ο λιβυκός λαός χρειάζεται συνεπείς πολιτικές για τη διασφάλιση της ειρήνης, της ευημερίας και στης σταθερότητας.

Τέλος, ο Erdogan εξέφρασε στη Merkel τα συλληπητήρια του για την επίθεση στη Χανάου όπου σκοτώθηκαν εννέα άτομα.

Οι διεργασίες για τετραμερή Σύνοδο

Τη θέση ότι το Κρεμλίνο εξετάζει το σενάριο μιας Συνόδου με τη συμμετοχή του Erdogan, της Merkel και του Macron διατύπωσε ο Dmitry Peskov, εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin.

«Συζητούμε την πιθανότητα διεξαγωγής μιας Συνόδου.

Δεν υπάρχουν ακόμα οριστικές αποφάσεις.

Αλλά εάν και οι τέσσερις ηγέτες το θεωρούν απαραίτητο, δεν αποκλείουμε την πιθανότητα μιας τέτοιας συνόδου» είπε ο Peskov, ύστερα από το κοινό ανακοινωθέν των Ευρωπαίων ηγετών που κάλεσαν όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στην κρίση στη Συρία να συμβάλουν στην κατάπαυση του πυρός και να επιτρέψουν στην ανθρωπιστική βοήθεια να έχει πρόσβαση σε όσους ανθρώπους το έχουν ανάγκη.

Σημειώνεται ότι χθες (20/2/2020) οι Macron και Merkel συνομίλησαν με τον Putin και του εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη ανθρωπιστική κρίση στην Ιντλίμπ ενώ του ζήτησαν να τερματίσουν οι εχθροπραξίες.

Επικοινωνία Putin-Erdogan

Εντός της ημέρας, ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin και ο Τούρκος ομόλογος, Recep Tayyip Erdogan, θα έχουν τηλεφωνική συνομιλία για να συζητήσουν την κατάσταση που διαμορφώνεται στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, επιβεβαίωσε ότι η τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών θα γίνει σήμερα το απόγευμα, σχολιάζοντας την δήλωση του Τούρκου προέδρου ότι προτίθεται να έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Putin.

Νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, δήλωσε ότι θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογο του σήμερα το απόγευμα και ότι, βάσει της συνομιλίας αυτής, θα καθορίσει τη στάση του σχετικά με την σύγκρουση στην περιοχή της Ιντλίμπ.

Ο Τούρκος πρόεδρος εκτίμησε ότι «τα γεγονότα που συμβαίνουν τώρα στην Ιντλίμπ μπορούν να χαρακτηρισθούν πόλεμος» και υποστήριξε ότι μέχρι τώρα ο τουρκικός στρατός έχει σκοτώσει 150 στρατιώτες του κυβερνητικού στρατού της Συρίας.

Ο Erdogan είπε επίσης, ότι οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας πρότειναν την διεξαγωγή συνάντησης κορυφής με την συμμετοχή της Ρωσίας, αλλά ο Putin δεν έχει απαντήσει ακόμη. Επανέλαβε επίσης ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Ιντλίμπ

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειες για την στέγαση τον Σύρων προσφύγων σε μια «ζώνη ασφαλείας» πλάτους 30-35 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία.

 

pentapostagma

Shares