Σάββατο , 2 Ιουλίου 2022
Τελευταία Νέα

Η Τουρκία εξάγει θωρακισμένα οχήματα στους Κοσοβάρους και ονειρεύεται δόξες στο Αφγανιστάν

H πρώτη εξαγωγή του τουρκικής κατασκευής και παραγωγής θωρακισμένου οχήματος Vuran έγινε στο Κοσσυφοπέδιο. Το όχημα αποτελεί το προϊόν της συνεργασίας κορυφαίων εταιρειών στον τομέα της άμυνας.

Το Κοσσυφοπέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού κρατικού ειδησεογραφικού πρακτορείου “Ανατολή, (Anadolu Agency), γίνεται η πρώτη χώρα στο εξωτερικό που θα χρησιμοποιεί το θωρακισμένο 4×4, το οποίο έχει σχεδιαστεί για πολλαπλούς ρόλους. Σε πρώτη φάση, θα παραχθούν δύο μονάδες που προορίζονται για την Πρίστινα.

Το Vuran παράγεται από τον τουρκικό όμιλο κατασκευής στρατιωτικών και πολιτικών οχημάτων BMC Otomotiv σε συνεργασία με τον μεγαλύτερο παραγωγό αμυντικών ηλεκτρονικών συστημάτων, την εταιρεία Aselsan.

Το θωρακισμένο όχημα πολλαπλών χρήσεων βρέθηκε, για κάποιο διάστημα, σε επιχειρησιακή λειτουργία από τις δυνάμεις ασφαλείας της Τουρκίας. Το “Ανατολή” αναφέρει ότι με την υψηλή ευκινησία και ικανότητα επιβίωσης που διαθέτει, το όχημα μπορεί να κινείται μέσα σε σκληρές κλιματικές και γεωγραφικές συνθήκες.

Σε μία άλλη εξέλιξη, ο αρχισυντάκτης του τμήματος ξένων γλωσσών του πρακτορείου “Ανατολή”, Μεχμέτ Οζτούρκ, πρότεινε τη δημιουργία ειρηνευτικής δύναμης αποκλειστικά από μουσουλμανικά κράτη με πρωτοβουλία του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, (Organization of Islamic Cooperation – OIC) έτσι ώστε να δοθεί ένα τέλος στην αιματοχυσία στο Αφγανιστάν.

Ο Οζτούρκ, μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη με θέμα “Η δυναμική της σύγκρουσης στο Αφγανιστάν και ο ρόλος της Τουρκίας”, τόνισε πως η Άγκυρα, η οποία γνωρίζει την περιοχή καλά, μπορεί να παίξει πρωτοποριακό ρόλο στην ειρηνευτική αποστολή.

Πηγή: Anadolu Agency

Toυ ειδικού συνεργάτη

 

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares