Σάββατο , 29 Ιανουαρίου 2022
Τελευταία Νέα

Η Τουρκία ελπίζει να χτίσει το μέλλον της στην αεροπορική δύναμη που υποστηρίζεται από drone

Ενώ τα μαχητικά μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα, (UAVs), που κατασκευάζονται στην Τουρκία συνεχίζουν να κάνουν πρωτοσέλιδα για την αποδεδειγμένη επιχειρησιακή ικανότητα και την επιτυχία των εξαγωγών τους, η Πολεμική Αεροπορία της χώρας “βασανίζεται” από ερωτήματα σχετικά με ορισμένο από τον εξοπλισμό που βρίσκεται σε κατάσταση γήρανσης.

Ειδικοί εκτιμούν ότι η αυξανόμενη υποστήριξη από drone δεν επαρκεί. Ωστόσο, σύμφωνα με άλλους, οι “κώδωνες του κινδύνου” απέχουν ακόμη από το να αντανακλούν την πραγματικότητα. Η διάχυτη πεποίθηση είναι πως τα UAV παρέχουν πολλά πλεονεκτήματα στην Άγκυρα τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα καθώς μεταβάλλονται σταδιακά σε αναπόσπαστο μέρος του στρατού.

Ο Άρντα Μεβλούτογλου, ειδικός στον τομέα των αερομεταφορών, του διαστήματος, των αμυντικών πολιτικών και τεχνολογιών, σε  αποκλειστική συνέντευξή του στη Daily Sabah, δήλωσε ότι η Τουρκία μπορεί εύκολα να καλύψει το κενό που ενδέχεται να υπάρξει μεταξύ αυτής και των γειτονικών χωρών με εργαλεία την αποτελεσματική χρήση του ηλεκτρονικού πολέμου (Electronic War – EW), των οπλισμένων συστήματων ακριβείας μεγάλης εμβέλειας και των προηγμένων αεροσκαφών που παράγονται από την εγχώρια αμυντική βιομηχανία.

İHA'ların Savunma Sanayii'de Etkisi Nedir- Arda MEVLÜTOĞLU ▻Asker TV - Dailymotion Video

O Άρντα Μεβλούτογλου

Ο ειδικός υποστηρίζει προσωπικά ότι αναμένει από τη Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας να μεταμορφωθεί σε δύναμη που θα αξιοποιεί πλήρως το δυναμικό όλων των τύπων μη επανδρωμένων ιπτάμενων οχημάτων, συστημάτων EW και οπλισμένων συστημάτων ακριβείας, κάτι που “μπορεί να διασυνδέσει όλα αυτά τα όπλα έτσι ώστε να επικοινωνούν μεταξύ τους”.

Η πολεμική αεροπορία της χώρας έχει σήμερα περίπου 240 F-16C/Ds και περίπου 30 F-4E. Τα F-4E βρίσκονται στο τέλος του επιχειρησιακού τους βίου, πρόσθεσε ο Μεβλούτογλου. Ο ίδιος επεσήμανε ότι περίπου 35 αεροσκάφη F-16 του στόλου είναι μοντέλα Block 30, τα οποία υπόκεινται σε δομικές αναβαθμίσεις για να παραταθεί ο χρόνος χρήσεώς τους. 

Turkish Aerospace Industries to establish research center in Istanbul - Latest News

Οι κεντρικές εγκαταστάσεις της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας

Ο Μεβλούτογλου υπογράμμισε επίσης ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και η αεροπορική τους δύναμη, ειδικότερα, έχουν πολύ μεγάλη εμπειρία στη διεξαγωγή διαφόρων τύπων επιχειρήσεων, τόσο εθνικών όσο και πολυεθνικών, σε μεγάλες γεωγραφικές περιοχές και ότι “αυτή η εμπειρία εκδηλώνεται με την ανάπτυξη εθνικών συστημάτων και λύσεων”. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα τα τουρκικής παραγωγής drone έχουν δημιουργήσει επίσης ερωτήματα σχετικά με το αν οι αερομαχίες θα περιλαμβάνουν και μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα εκτός από τα συμβατικά μαχητικά αεροσκάφη. Όπως και να έχει, καταλήγει η Daily Sabah, είναι αλήθεια ότι η Τουρκία θα ακολουθήσει τον ξεχωριστό δρόμο της, σχεδιάζοντας και θέτοντας σε εφαρμογή τις δικές της ιδέες όταν πρόκειται για το μέλλον της δύναμής της στον αέρα.

Πηγή: Daily Sabah

Toυ ειδικού συνεργάτη

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares