Παρασκευή , 20 Μαΐου 2022
Τελευταία Νέα

Η Τουρκία εκτός διεθνούς δικαίου, αλλά εντός διεθνούς ισχύος

Οι αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ καλλιέργησαν την ψευδαίσθηση σε εμάς, (στην Κύπρο και στην Ελλάδα), ότι η Τουρκία βρίσκεται υπό την απειλή και την πίεση της Ευρώπης.

Η σχετική μάλιστα παράγραφος, που έκανε νύξη για την υποχρέωση της Τουρκίας να προσαρμόσει τη συμπεριφορά της προς τους γείτονές της στις αρχές του διεθνούς δικαίου, χαιρετίστηκε μεν ως επιτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ελάχιστο όμως αντίκρισμα έχει στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, γιατί αυτή γνωρίζει ότι είναι το αγαπημένο παιδί της Δύσεως.

Η διένεξή της με τις ΗΠΑ έχει προφανώς πρόσκαιρο χαρακτήρα, κυρίως λόγω του Προέδρου Μπάιντεν, ο οποίος, ωστόσο, φαίνεται ότι δεν μπορεί να αντιστρατευθεί τις επιλογές του βαθέος αμερικανικού κράτους να διατηρήσει την ισχυρή συμμαχική σχέση των ΗΠΑ με την Τουρκία και να μην ωθήσει τον Ερντογάν στους στρατηγικούς κόλπους της Ρωσίας.

Turkey's Erdogan waiting to congratulate Biden until election results 'official' | Al Arabiya English

Aς μη τρέφουν αυταπάτες σε Λευκωσία και Αθήνα: Αυτοί μαζί δεν κάνουν και χώρια δεν μπορούνε…

Η Ευρώπη, επίσης, με πρόσχημα το μεταναστατευτικό, του οποίου δυστυχώς τις αρνητικές συνέπειες πληρώνει η Ελλάδα, φαίνεται αποφασισμένη να διατηρήσει τις οικονομικές και αμυντικές δοσοληψίες με την Τουρκία, οι οποίες την έχουν μετατρέψει σε μια περιφερειακή υπερδύναμη, που, παρόλη την οικονομική ύφεσή της, συμμετέχει στους G20.

Αν πραγματικά επιθυμούσαν και η Αμερική και η Ευρώπη να περιστείλουν την τουρκική επιθετικότητα, θα απαιτούσαν, έστω και μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, την εντός τακτής προθεσμίας αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων από όλες τις χώρες στις οποίες έχει εισβάλει (Λιβύη, Συρία, Κύπρο κ.λπ.) με την ίδια αποφασιστικότητα που έδειξαν στην περίπτωση του Κοσόβου.

Trump administration betrayed Kurdish allies in Syria: Sen. Bob Menendez - ABC News

O Αμερικανός γερουσιαστής Ρόμπερτ “Μπομπ” Μενέντεζ 

Ο νόμος Μενέντεζ αποτελεί βέβαια μία ενθαρρυντική πρόταση για την αναβάθμιση αμυντικών σχέσεων Ελλάδος και ΗΠΑ, αν δεν ακολουθηθεί όμως από σημαντικά, απτά και πρακτικά μέτρα, όπως η παράδοση των μαχητικών F35 στην Ελλάδα και η άμεση αμυντική ενίσχυση του στρατού ξηράς σε άρματα μάχης, ΤΟΜΑ, PATRIOT, ελικόπτερα κ.λπ., θα παραμείνει ένα παραπειστικό ευχολόγιο.

Η αντίδραση του Τούρκου Προέδρου, Ερντογάν, στις ευρωπαϊκές αποφάσεις, άκρως προκλητική και προσβλητική στην ουσία της, αφού δείχνει ότι παραμένει στη Machtpolitik της διεθνούς ισχύος, απειλώντας να διεκδικήσει ενόπλως ό,τι δήθεν του ανήκει, όπως η γαλάζια πατρίδα, η Κύπρος κ.λπ., έπρεπε να προκαλέσει τη δέουσα απάντηση από την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

The occupation of Northern Syria, Erdogan's first step for the rise of the new Ottoman Empire - The Greek Observer

To παρανοϊκό όνειρο Ερντογάν – Η Ελλάδα και η Κύπρος στο στόχαστρο 

Η τωρινή μάλιστα αυτάρεσκη προβολή της διεθνούς του ισχύος, μέσω της κατασκευής της διώρυγας της Κωνσταντινουπόλεως, η οποία εμμέσως πλην σαφώς προσβάλλει τη Συνθήκη του Montreux, αλλά και η επιτυχής δοκιμή αντιπλοϊκού πυραύλου βεληνεκούς 250 χιλιομέτρων και τουρκικού πυροβόλου, παράλληλα με τα εγχώριας παραγωγής άρματα μάχης, αεροσκάφη, υποβρύχια κ.λπ. επιβεβαιώνουν τις πραγματικές προθέσεις του για κυριαρχία στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

Το γεγονός επίσης ότι η Τουρκία αυτήν τη στιγμή είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που κατέχει ήδη το ήμισυ ενός ανεξάρτητου κράτους, δηλαδή της Κύπρου, και έχει εισβάλει σε δύο χώρες, τη Λιβύη και τη Συρία, με την ανοχή των μεγάλων δυνάμεων, αποδεικνύει περίτρανα ότι αυτή κατευθύνει την πολιτική της εντός και εξαιτίας της διεθνούς ισχύος της.

Η Σελίδα STOP Erdogan Aggression ενημέρωσε το ωράριο λειτουργίας της.

Ακόμα και η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία στην Κύπρο, αφού δεν επιβλήθηκε ως βάση συζητήσεων στις Πενταμερείς Συσκέψεις, είναι φανερό ότι αποδεικνύει μιαν αδυναμία ή μια χαλάρωση, την οποία μελλοντικά θα αξιοποιήσει σίγουρα η Τουρκία, η οποία βλέπει την Αγγλία να διολισθαίνει προς τις θέσεις της και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να παρουσιάζεται ως λαθραναγνώστης των τουρκικών θέσεων.

Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνάμε ότι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία αποτελεί μια κατοπτρική παραμόρφωση των πρώτων αποφάσεων του ΟΗΕ, την οποία τότε φαινόταν πως αποδεχόταν η Τουρκία, για να επιβάλει στη συνέχεια τη de facto διχοτόμηση, την οποία φαίνεται ο ΓΓ του ΟΗΕ να αποδέχεται με τον παραπλανητικό όρο «αυτόνομες διοικήσεις», χωρίς να δεχθεί μάλιστα πρόταση μομφής ή έστω μια δυναμική καταγγελία εκ μέρους της Ελλάδος και της Κύπρου.

40 years on, Cyprus in race to find war missing | eKathimerini.com

Κύπρος: Έρευνες για την ανακάλυψη οστών που ανήκουν σε αγνοούμενους Έλληνες, θύματα των Τούρκων 

Έχει βέβαια τονισθεί κατ’ επανάληψιν ότι ούτε γερμανικά στρατεύματα, ούτε αγγλικά θα αντιπαραταχθούν στις τουρκικές δυνάμεις στο Αιγαίο ή στην Κύπρο. Η μόνη ευρωπαϊκή δύναμη, που έχει δείξει έμπρακτα τη συμπαράστασή της, είναι βέβαια η Γαλλία, με την οποία θα πρέπει κατά κύριο λόγο να επιδιωχθεί μια σε βάθος χρόνου στρατηγική συμμαχία με ενίσχυση των γαλλικών οπλικών συστημάτων, πάντα στη βάση της συμπαραγωγής και αργότερα της αυτόνομης παραγωγής, όπως ακριβώς έκανε η Τουρκία.

Είναι αλήθεια ότι η αφύπνιση της Ελλάδος στην κατεύθυνση των αμυντικών εξοπλισμών και της αξιοποίησης της αμυντικής βιομηχανίας, αφύπνιση την οποία ευτυχώς φαίνεται να ακολουθεί και η Κύπρος, σε συνδυασμό με μια επιτυχημένη εξωτερική πολιτική είναι η μόνη ικανή εγγύηση απέναντι στα μελλοντικά σχέδια του νέο-οθωμανικού ιμπεριαλισμού και η μοναδική προϋπόθεση ανατροπής τους.

Πηγή: Σημερινή

Του ειδικού συνεργάτη

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares