Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Η Τουρκία έχει πιο πολλά τζαμιά από βιβλιοθήκες: H ισλαμοποίηση, η «Γαλάζια Πατρίδα» και η Συνθήκης της Λωζάννης….

Ο Ερντογάν με συνεχιζόμενη αυταρχική συμπεριφορά προωθεί δυναμικά την απο-κεμαλοποίηση της χώρας του


Με αμείωτη ένταση μετά τη βεβήλωση της μνημειώδους Εκκλησίας της Αγίας του Θεού Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη και την εκ νέου τεμενοποίησή της (ύστερα από 86 χρόνια), ο Ερντογάν με συνεχιζόμενη αυταρχική συμπεριφορά προωθεί δυναμικά την απο-κεμαλοποίηση της χώρας του, ενισχύοντας ποικιλοτρόπως ένα ισχυρό ισλαμικό ρεύμα, ενώ βαίνοντας προς το 2023 συγκεκριμενοποιεί με επιμέρους ενέργειες την αναθεωρητική τάση σε ό,τι αφορά τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, με την αμφισβήτηση συνόρων ως και την υιοθέτηση των δογμάτων της «προωθημένης άμυνας» και της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Την ίδια στιγμή απέναντι στην Ελλάδα και τις άλλες γειτονικές με την Τουρκία χώρες η Άγκυρα ακολουθεί την τακτική των διαχρονικών «πολιορκιών» μέχρι να θέσει υπό τον έλεγχό της τα διάφορα κράτη ή τμήματα αυτών (διπλωματικά-στρατιωτικά-εκβιαστικά) και ανάλογα να «επικαιροποιήσει» τη Συνθήκη της Λωζάννης, καθώς πλησιάζουμε τη συμπλήρωση ενός αιώνα από την υπογραφή της. Οι Οθωμανοί διαχρονικά πρωτοστάτησαν σε πολιορκίες, όπως με τις περιπτώσεις της Μάλτας το 1565, τις δύο ιστορικές πολιορκίες της Βιέννης το 1529 και την περίοδο 1682-1683, τις τέσσερις πολιορκίες της Κωνσταντινούπολης και τελευταία το 2018 με το καντόνι του Αφρίν βορειοδυτικά του Ευφράτη (είναι γνωστή τακτική τους με επιμονή και υπομονή).

Αποκάλυψη
Ο Ερντογάν, σύμφωνα με πολυσέλιδη έκθεση του υπουργείου Θρησκευτικών Υποθέσεων (γνωστό ως DIYANET/ISLERI BASKANLICI) -ιδρύθηκε το 1924 με διαφορετικό όνομα-, που είναι στη διάθεση του υπογράφοντος, και στην οποία παρουσιάζονται εντυπωσιακά και πρωτογενή στοιχεία προπαγάνδας, ενεργειών πληροφορικών επιχειρήσεων, παραπληροφορικών ενεργειών, μέσων κ.λπ., το έχει υπερδυναμοποιήσει σε απίστευτο βαθμό από το 2002 που ήρθε στην εξουσία. Ειδικότερα, σημειώνουμε τα κάτωθι από μια ολόκληρη σειρά στοιχείων-σοκ:

Στο υπουργείο υπάγονται 89.259 τεμένη και 22.758 ιερατικά σχολεία όπου αποκλειστικά διδάσκεται το Κοράνι.
Υπό την επίβλεψή του είναι τέτοια σχολεία σε Καναδά, Αυστραλία, ΗΠΑ, Ολλανδία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία, Νορβηγία, Βέλγιο κ.λπ. Ειδικότερα στη Γερμανία οι πιο ισχυροί «μαγνητικοί πόλοι» επιρροής είναι τα σχολεία σε Μόναχο-Βερολίνο-Νυρεμβέργη-Κίελο και Κολωνία, ενώ στη γειτονική Δανία στο Φάρουμ.

Από το 2002 ο προϋπολογισμός του DIYANET εικοσαπλασιάστηκε, επί εποχής Ερντογάν είτε ως πρωθυπουργός ή ως πρόεδρος. Ο προϋπολογισμός του ξεπερνά τα 10,6 δισ. τουρκικές λίρες και είναι δύο φορές μεγαλύτερος από εκείνο του υπουργείου Πολιτισμού και πέντε φορές πιο μεγάλος από εκείνο της Μυστικής Υπηρεσίας ΜΙΤ (φανεροί πόροι).

Η ΝΑSΑ στις ΗΠΑ απασχολεί περίπου 20.000 άτομα, ενώ το DIYANET 125.000 άτομα ως προσωπικό.

Κάθε χρόνο κατασκευάζονται 600 τεμένη στην χώρα. Η Τουρκία έχει πιο πολλά τεμένη από το σιιτικό Ιράν που έχει 57.635 (τέλη του 2019). Και υπόψη οι δύο χώρες είναι πληθυσμιακά πολύ κοντά.

Τα τζαμιά στην Τουρκία είναι πιο πολλά από τις βιβλιοθήκες (είναι περίπου 28.126 – στοιχεία μέσα Φεβρουαρίου του 2020).
Το DIYANET εκδίδει 5 περιοδικά σε συνεχή βάση, εκ των οποίων το ένα είναι για παιδιά. Eχει υπό τον έλεγχό του τηλεοπτικό σταθμό, τρεις ραδιοφωνικούς σταθμούς, πολλά μέσα κοινωνικής δικτύωσης κ.λπ.

Eχει τυπώσει 120 εκατ. αντίτυπα βιβλίων μέσα σε 9 χρόνια. Ειδικότερα, σε 8 εκατ. το Κοράνι σε 23 γλώσσες [κουρδική, αρμενική, δανέζικη, ρουμανική, ολλανδική, ιταλική, ρωσική, γερμανική, πορτογαλική, σερβική, βοσνιακή, ουκρανική, κινεζική, ιαπωνική, αζερική, ταταρική, ουιγορική (Ανατολικό Τουρκεστάν/Κίνα), καζακική, ουζμπεκική, ούρντου (σε αφγανο-πακιστανική μεθόριο), σαμόα του Νότιου Ειρηνικού, ταϊλανδική και ταμίλ κ.λπ.].

Επικεφαλής είναι ως υπουργός ο δρ Αλί Ερμπάς, ενώ στο DIYΑNΕT υπάρχουν πέντε αναπληρωτές βαθμού υπουργού, ήτοι οι Μπουρχάν Ισλιγέν, Οσμάν Τιρακτσί, Σελίμ Αργκούν, δρ Χουρίγι Μαρτί και δρ Ιμπραήμ Χιλμί Κάρσλ.

Εντός DIYANET υπάγεται ένας τεράστιος αριθμός διευθύνσεων, όπως των ανθρώπινων θρησκευτικών υποθέσεων, διοικητικές στρατηγικού σχεδιασμού, στρατηγικής ανάπτυξης, διεθνών υποθέσεων κ.λπ.

 

Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος  είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής για τον “Ελεύθερο Τύπο”

 

Shares