Τετάρτη , 8 Δεκεμβρίου 2021
Τελευταία Νέα

Η ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ

Η συνύπαρξη με μια γάτα στο σπίτι μας είναι από μόνη της μια θεραπεία για το άγχος, το στρες και την κατάθλιψη. Βελτιώνει την ποιότητα ζωής μας και στις περισσότερες περιπτώσεις προκαλείται μια ξεχωριστή σύνδεση μεταξύ της και του ιδιοκτήτη της.

Γράφει ο Βαγγέλης Σαραντίδης

Γίνεται μέλος της οικογένειας, αφού είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά οικόσιτα ζώα. Σύμφωνα με κάποιες μελέτες, οι άνθρωποι με καρδιακά προβλήματα σταδιακά βελτιώνονται όταν ζήσουν με μια γάτα. Ενδιαφέρον είναι ότι η ίδια έρευνα με σκυλιά είχε πολύ διαφορετικά αποτελέσματα. Οι ιδιοκτήτες σκύλων, σε αντίθεση με τους ιδιοκτήτες γατών, δεν έδειξαν, γενικά, την ίδια βελτίωση. Φαίνεται ότι αυτοί που έχουν γάτα είναι λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από έμφραγμα από αυτούς που δεν έχουν!

Γενικά, μπορούμε να συνοψίσουμε τα οφέλη από μια συνύπαρξη με γάτα, ως εξής:

Α. Βοηθάνε στην ανακούφιση της κατάθλιψης και στην εξάλειψη του άγχους:

Οι γάτες επιδρούν πολύ θετικά στους ανθρώπους με άγχος και κατάθλιψη. Το γουργούρισμά τους είναι χαλαρωτικό, διεγείρει την συγκέντρωση και δημιουργεί μια ευχάριστη ατμόσφαιρα γαλήνης και ηρεμίας.

Β. Παρέχουν παρέα: Οι γάτες συστήνονται συνήθως σε ανθρώπους που ζουν μοναχοί τους, ειδικότερα, δε, στους ηλικιωμένους. Για ένα άτομο που ζει μόνο του, μια γάτα είναι η καλύτερη επιλογή συντροφιάς. Είναι πολύ ανεξάρτητη όταν θέλει αλλά επίσης και πολλή στοργή. Προκαλούν σαν ζώα ευχάριστα συναισθήματα επειδή είναι παιχνιδιάρες και συμβαίνει ακόμα και το απλό κοίταγμα στα καμώματα της να διασκεδάσει έναν άνθρωπο που δεν έχει καλή διάθεση. Επιπλέον, η απλή φροντίδα για το φαγητό ή το νερό της βοηθά έναν μοναχικό άνθρωπο να νοιαστεί για ένα άλλο ζωντανό πλάσμα και να απεμπλακεί από την μονομέρεια της σκέψης ότι όλα γυρνάνε γύρω από τον εαυτό του και τα προβλήματά του.

Γ. Βοηθάνε στο Αλτσχάιμερ, στον αυτισμό και στην Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ): Ακόμα και οι άνθρωποι με άνοια ή Αλτσχάιμερ μερικές φορές ανακαλούν αναμνήσεις ευκολότερα, όταν τις έχουν για κατοικίδιο. Η συνύπαρξη αυτή, είναι δυνατόν, όπως λένε επιστήμονες, να καθυστερήσει τον νευρικό εκφυλισμό της αρρώστιας. Το δε γουργούρισμα της γάτας φαίνεται ότι διεγείρει συγκεκριμένες θεμελιώδεις νευρικές απολήξεις στο αισθητηριακό μας σύστημα, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς από Αλτσχάιμερ να ανακαλέσουν ιστορίες από το παρελθόν.

 

Παράλληλα, οι θεραπευτές χρησιμοποιούν γάτες ως συμπληρωματική θεραπεία σε περιπτώσεις αυτισμού, Αλτσχάιμερ ή ΔΕΠΥ. Αν και επιστημονικά δεν υπάρχει έρευνα που να το υποστηρίζει, έχουν βελτιώσει την ζωή των ιδιοκτητών τους σε εκατοντάδες περιπτώσεις. Ειδικά στις περιπτώσεις αυτισμού, η άμεση ανταπόκριση σε νεύμα αγάπης που μπορεί να βγει από ένα άτομο αυτιστικό λειτουργεί ως ικανοποίηση και καθρέφτης συναισθημάτων, μια κατάσταση πολύ εποικοδομητική για την ψυχολογία του αυτιστικού ατόμου, που δυσκολεύεται να αλληλεπιδράσει με τους γύρω του.

 

Πέρα από τα παραπάνω, η συνύπαρξη καθαυτή με ένα ζώο, όπως η γάτα ή ο σκύλος αποτελούν μια πρόβα κοινωνικής συνύπαρξης του ιδιοκτήτη, ιδίως στην περίπτωση που αυτός είναι ένα παιδί ή ένας νέος άνθρωπος. Το να δίνεις αγάπη και φροντίδα σημαίνει τις περισσότερες φορές το να παίρνεις πίσω αγάπη, ενώ οι μικροπαραξενιές του ζώου και οι ιδιαιτερότητές του γίνονται ανεκτές και αποτελούν μια «πρόβα τζενεράλε» για την ανοχή στην διαφορετικότητα. Τέλος, είναι ένα απόλυτο εργαλείο στον γονιό που θέλει να κοινωνικοποιήσει σωστά το παιδί του, αφού η συμπεριφορά του ζώου που αντιδρά στην συμπεριφορά του παιδιού, είναι από μόνη της ένα μάθημα συνεπειών και μια ζωντανή απόδειξη για το τι εισπράττουμε αν συμπεριφερθούμε καλά ή κακά στο ζώο. Είναι μια πρόβα για την εκμάθηση της καλύτερης κοινωνικής δεξιότητας: της ίδιας της αγάπης…

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares