Τρίτη , 16 Απριλίου 2024
Τελευταία Νέα

Η Τεχεράνη απέρριψε τις κατηγορίες του Τελ Αβίβ ότι επιτέθηκε σε ισραηλινό τάνκερ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κατηγόρησε χθες, Κυριακή, το Ιράν ότι ευθύνεται για την επίθεση.


Το Ιράν αρνήθηκε τις κατηγορίες του Ισραήλ ότι η Τεχεράνη επιτέθηκε εναντίον πετρελαιοφόρου στις 10 Φεβρουαρίου, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νασέρ Καναανί.

Ο καπετάνιος του Campo Square, με σημαία Λιβερίας, δήλωσε το Σάββατο ότι το τάνκερ υπέστη μικρές ζημιές από ένα ιπτάμενο αντικείμενο στις 10 Φεβρουαρίου την ώρα που έπλεε στην Αραβική Θάλασσα, περίπου 300 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ομάν και της Ινδίας.

«Ασφαλείς»
«Το πλοίο και το πλήρωμα είναι ασφαλείς και συνεχίζουν την πορεία τους κανονικά», επεσήμανε η ελληνική εταιρεία Eletson, η οποία εκμεταλλεύεται το Campo Square, κάνοντας λόγο για «μικρές ζημιές στο πλοίο».

Ερωτηθείς από το AFP εκπρόσωπος της Eletson δήλωσε ότι η λιβεριανή εταιρεία ιδιοκτήτρια του τάνκερ συνδέεται με την Zodiac Maritime, μια βρετανική εταιρεία θαλάσσιων μεταφορών της οποίας πρόεδρος είναι ο Ισραηλινός επιχειρηματίας Εγιάλ Οφέρ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε χθες, Κυριακή, το Ιράν ότι ευθύνεται για την επίθεση.

«Την προηγούμενη εβδομάδα το Ιράν επιτέθηκε εκ νέου εναντίον ενός πετρελαιοφόρου στην περιοχή του Περσικού κόλπου και επέφερε πλήγμα στην ελευθερία της διεθνούς ναυσιπλοΐας», κατήγγειλε ο Νετανιάχου στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου.

«Μπροστά στο Ιράν οι προσπάθειές μας δεν θα σταματήσουν για έναν απλό λόγο: διότι οι επιθετικές ενέργειες του Ιράν δεν σταματούν», πρόσθεσε.

«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τις κατηγορίες του σιωνιστικού καθεστώτος εναντίον του Ιράν σχετικά με την επίθεση κατά του ισραηλινού τάνκερ», δήλωσε ο Καναανί.

Οι δύο χώρες επιδίδονται εδώ και πολλά χρόνια σε έναν σκιώδη πόλεμο.

Η Τεχεράνη κατηγόρησε το Ισραήλ ότι ευθύνεται για δολιοφθορές εναντίον των δραστηριοτήτων της εμπλουτισμού ουρανίου ή για την εξόντωση πολλών ερευνητών που συνδέονται με το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Πιο πρόσφατα η Ισλαμική Δημοκρατία κατηγόρησε το Ισραήλ ότι ευθύνεται για επίθεση εναντίον εργοστασίου που συνδέεται με το ιρανικό υπουργείο Άμυνας στο Ισφαχάν, στις 28 Ιανουαρίου.

Τον Νοέμβριο 2022, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ είχαν κατηγορήσει την Τεχεράνη ότι ευθύνεται για την επίθεση με drone εναντίον πετρελαιοφόρου που εκμεταλλεύεται εταιρεία του Ιντάν Οφέρ, αδελφού του Εγιάλ Οφέρ, στα ανοικτά των ακτών του Ομάν.

Το 2021 το Ισραήλ και το Ιράν είχαν αλληλοκατηγορηθεί για επιθέσεις εναντίον πλοίων της μίας και της άλλης χώρας, σε διάφορες περιοχές, από την ανατολική Μεσόγειο ως τον Ινδικό ωκεανό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Shares