Τρίτη , 4 Οκτωβρίου 2022
Τελευταία Νέα

Η Ταϊβάν κατέρριψε πολιτικό drone «άγνωστης προέλευσης» και ανακοίνωσε ρεκόρ παραβιάσεων

 

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι καταρρίφθηκε πολιτικό τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος, που δεν είναι σαφές σε ποιον ανήκει. Το drone είχε παραβιάσει τον εναέριο χώρο των νησιών Κίνμεν, σε μικρή απόσταση από τις κινεζικές πόλεις Σιαμέν και Κουάντζου.

 

Στην ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν, αναφέρεται ότι οι έρευνες για το περιστατικό με το drone συνεχίζονται και ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας επιτηρούν τον εναέριο χώρο για να εγγυηθούν την ασφάλειά του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο νωρίτερα η Ταϊπέι ανακοίνωσε αριθμό-ρεκόρ παραβιάσεων τομέα του εναέριου χώρου της τον Αύγουστο, κάνοντας λόγο για πάνω από 440 στρατιωτικά αεροσκάφη της Κίνας που εισήλθαν σε αυτόν. H θεαματική αύξηση των παραβιάσεων ήρθε στον «απόηχο» της οργάνωσης στρατιωτικών γυμνασίων της Κίνας. Την περασμένη εβδομάδα, η Ταϊβάν ανακοίνωσε επίσης πως σκοπεύει να αυξήσει τον στρατιωτικό προϋπολογισμό της σε επίπεδο άνευ προηγουμένου, στα 19,2 δισεκ. ευρώ.

Σύμφωνα πάντως με τη βάση δεδομένων του ΑFP, που αξιοποιεί τους αριθμούς του υπουργείου Άμυνας της Ταϊβάν, τον Αύγουστο 446 κινεζικά αεροσκάφη, στην πλειονότητά τους καταδιωκτικά, παραβίασαν τη ζώνη αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας (ADIZ, αρκτικόλεξο του όρου air defense identification zone στα αγγλικά) της νήσου τον Αύγουστο, με άλλα λόγια περισσότερα από τα 380 που είχαν κάνει το ίδιο ολόκληρο το 2020. Τους πρώτους οκτώ μήνες του 2022, το Πεκίνο προχώρησε σε 1.068 παραβιάσεις της ADIZ της Ταϊβάν· ο αριθμός τους έχει πλέον ξεπεράσει το σύνολο του 2021 (969).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares