Σάββατο , 20 Απριλίου 2024
Τελευταία Νέα

Η συμφωνία για τα σιτηρά.. προχωρά

Μειωμένες κατά 30,7% μέχρι στιγμής για τη σεζόν 2022-2023 οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας

Τουρκικές εταιρείες είναι κάποιοι από τους βασικούς αποδέκτες πρόσθετων κερδών μετά την έναρξη της “Πρωτοβουλίας Σιτηρών”.

Ως εκ τούτου, η Τουρκία ενδιαφέρεται για τη διατήρηση και την ανάπτυξη της ναυτιλίας στο ουκρανικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας, όχι μόνο για να αυξήσει το διεθνές διπλωματικό της προφίλ, αλλά και διότι τα οικονομικά ωφέλη θα μπορούσαν να φέρουν μία πρόσκαιρη ανακούφιση και τον χρόνο που αποζητά ο Ερντογάν για να συνεχίσει να εφαρμόζει το χρηματοοικονομικό του μοντέλο.

Ο Αντρίι Κλιμένκο από το Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών της Μαύρης Θάλασσας τόνισε το γεγονός ότι το 32% των πλοίων που αναχώρησαν από το λιμάνι του Χορνομόρσκ στο πλαίσιο της “Πρωτοβουλίας Σιτηρών” τον Σεπτέμβριο ανήκαν σε πλοιοκτήτες από την Τουρκία.

Πηγές που επικαλείται το NV Business, από τον τομέα της ναυτιλιακής επιμελητείας λένε ότι οι Τούρκοι έμποροι σιτηρών, που αγοράζουν ουκρανικά σιτηρά με μεγάλη έκπτωση, είναι επίσης πολύ δραστήριοι. Όπως αποκαλύπτουν μιλώντας για τη δραστηριότητα των Τούρκων “συσσωρεύουν το προϊόν στην Κωνστάντζα της Ρουμανίας και στη συνέχεια το μεταπωλούν σε μεγάλες παρτίδες με πιο προσοδοφόρους όρους”.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ, η Τουρκία είναι ένας από τους δύο μεγάλους αγοραστές σιτηρών που προέρχονται από την Ουκρανία στο πλαίσιο της “Πρωτοβουλίας για τα σιτηρά”.

Ως εκ τούτου, όπως αναφέρει το NV Business, έτσι όπως έχει έρθει η κατάσταση, είναι πιθανό το πρόσθετο κέρδος που αποκομίζει η Τουρκία και το πολιτικό κέρδος που αποκομίζει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να είναι η καλύτερη εγγύηση, ώστε οι εξαγωγές μέσω των λιμανιών της Ουκρανίας στον Εύξεινο Πόντο, να συνεχίσουν ομαλά και να επεκταθούν στο εγγύς μέλλον.

Παρ’ όλα αυτά σημαντικά μειωμένες είναι μέχρι στιγμής για τη σεζόν 2022-2023 οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Γεωργίας της χώρας. Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία, η Ουκρανία έχει εξάγει προς το παρόν σχεδόν 14,3 εκατ. τόνους σιτηρών, έναντι 20,6 εκατ. τόνων στο αντίστοιχο περσινό διάστημα, όγκος μειωμένος κατά 30,7%.

Το ενδιαφέρον της Τουρκίας για τη συγκεκριμένη συμφωνία φάνηκε και στην συνάντηση που είχε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στο Γραφείο Εργασίας που έχει στηθεί για τέτοιες περιπτώσεις στο παλάτι Ντολμάμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας “ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι ως αποτέλεσμα της διπλωματικής κίνησης που πραγματοποίησαν στο υψηλότερο επίπεδο με τη Ρωσία και την Ουκρανία, ο διάδρομος σιτηρών άρχισε να λειτουργεί ξανά και δήλωσε ότι θα επικεντρωθούν στην παράταση της συμφωνίας το επόμενο διάστημα”.

Πέτρος Κράνιας/capital.gr

Shares