Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Η συγκινητική στιγμή που η μονή της Παναγίας Σουμελά δέχεται επισκέπτες μετά από 5 χρόνια….

Μετά από πέντε χρόνια εργασιών αποκατάστασης, η εμβληματική μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα υποδέχτηκε την Τετάρτη τους πρώτους επισκέπτες.

Κατά την πρώτη μέρα επαναλειτουργίας, εκατοντάδες κόσμου έδωσαν το «παρών» στο ιστορικό μοναστήρι, ενώ υπάρχει ένα κομμάτι στο οποίο συνεχίζονται οι εργασίες.

Το 2015 η Παναγίας Σουμελά έκλεισε για ένα χρόνο προκειμένου να γίνουν επείγουσες εργασίες λόγω κατολίσθησης βράχων. Τον Μάιο του 2019 είχε ανοίξει μόνο ένα μέρος της Παναγίας Σουμελά, καθώς δεν είχαν καθαριστεί και στηριχθεί με ειδικό συρματόπλεγμα όλοι οι βράχοι, έκτασης 16.000 τ.μ., που «απειλούσαν» τη μονή

Η ολοκλήρωση των εργασιών καθυστέρησε λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στην Τουρκία, καθώς και του δύσβατου της βραχώδους αυτής περιοχής.

Δείτε το οδοιπορικό του τηλεοπτικού σταθμού Open 

Κανονικά η λειτουργία τον Δεκαπενταύγουστο
Κανονικά θα τελεστεί η Λειτουργία τον Δεκαπενταύγουστο στην Παναγία Σουμελά.

Υπενθυμίζεται πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο με ανακοίνωση του το βράδυ της Τρίτης, γνωστοποίησε πως δεν θα πραγματοποιηθούν οι εορταστικές εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου στην Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά, στην Τραπεζούντα, στο πλαίσιο των μέτρων για την προστασία του κλήρου και των πιστών από την πανδημία του κορωνοϊού.

Ωστόσο, νέα ανακοίνωση του Πατριαρχείου γνωστοποιεί ότι τελικά θα τελεστεί τελικά θεία λειτουργία τον Δεκαπενταύγουστο.

Την πανηγυρική λειτουργία του Δεκαπενταύγουστου θα τελέσουν ο μητροπολίτες Καλλιουπόλεως, Σηλυβρίας και Ζάμπιας.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε την Τρίτη πως το φετινό Δεκαπενταύγουστο οι Ορθόδοξοι θα μπορέσουν να τελέσουν κανονικά τη Θεία Λειτουργία στη Μονή της Παναγίας Σουμελά, στην Τραπεζούντα.

Η ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια της τελετής που έλαβε χώρα στην Τραπεζούντα για τα εγκαίνια της πτέρυγας του μοναστηρίου που αναστηλώθηκε, αλλά και τα εγκαίνια του ιστορικού ναού της Αγίας Σοφίας της ίδιας πόλης, ο οποίος -όπως και η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης- μετατράπηκε σε τζαμί.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε – μεταξύ άλλων – ότι η Σουμελά είναι ένα σύμβολο για την προβολή της Τουρκίας στο εξωτερικό και φέρει τα ίχνη όλων των πολιτισμών που πέρασαν από την περιοχή.

 

cnn.gr

 

 

 

Shares