Δευτέρα , 25 Οκτωβρίου 2021

Η Σούσι άντεξε και οι Αζέροι τρέπονται σε φυγή! Σκληρές μάχες για την πόλη – “κλειδί” του Ναγκόρνο Καραμπάχ (BINTEO)

Η Αρμενία δήλωσε σήμερα πως συνεχίζονται οι μάχες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ για τον έλεγχο της στρατηγικής πόλης Σούσα (ή Σούσι κατά την Αρμένικη εκδοχή)…

…την κατάληψη της οποίας ανακοίνωσε χθες το Αζερμπαϊτζάν, και ανακοίνωσε 44 νέους θανάτους στις τάξεις της…

Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας, οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν υποχώρησαν στα βουνά Μπερντζόρ που βρίσκονται δυτικά της στρατηγικής περιοχής Σούσι στο νότιο Καραμπάχ.

Στο βίντεο που δημοσιεύτηκε από το Υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας, οι Ένοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν φαίνεται να έχουν τραπεί σε άτακτη φυγή μετά από μία αντεπίθεση από το στρατό του Artsakh.

 

Η κατάληψη της Σούσι θα ήταν μια μεγάλη νίκη για το Αζερμπαϊτζάν έπειτα από μάχες έξι εβδομάδων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, μια περιοχή του Αζερμπαϊτζάν που κατοικείται σήμερα σχεδόν αποκλειστικά από Αρμένιους, η οποία αποσχίστηκε στα χρόνια του 1990.

Διαβάστε ακόμη: Ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν αναγκάστηκε σε υποχώρηση μετά τις απώλειες κοντά στη Σούσι (vid)

Η Σούσι, κτισμένη στην κορυφή ενός βουνού, βρίσκεται μόλις 15 χλμ. από την περιφερειακή πρωτεύουσα Στεπανακέρτ και πάνω στον κύριο δρόμο που ενώνει την αυτοανακηρυχθείσα δημοκρατία με την Αρμενία, κύριο υποστηρικτή της.

Στη διάρκεια χθεσινού τηλεοπτικού διαγγέλματος, ο Αζέρος πρόεδρος Ιλχάμ Αλίεφ είχε ανακοινώσει «με υπερηφάνεια και πολύ μεγάλη χαρά» πως η Σούσι είχε «απελευθερωθεί».

Οι δηλώσεις αυτές διαψεύστηκαν αμέσως από την Αρμενία, σύμφωνα με την οποία η πόλη, φυσικό φρούριο, «αντιστέκεται στα χτυπήματα του αντιπάλου παρά τις βαριές ζημιές».

Οι αρμενικές δυνάμεις δήλωσαν εξάλλου σήμερα πως το Αζερμπαϊτζάν βομβαρδίζει αρκετές πόλεις υπό τον έλεγχό τους, μεταξύ των οποίων το Στεπανακέρτ, που τέθηκε στο στόχαστρο «πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς».

Ανακοίνωσαν τον θάνατο άλλων 44 στρατιωτών στις τάξεις τους χωρίς να δίνουν άλλες διευκρινίσεις.

Ο αζερικός στρατός ανέφερε από την πλευρά του αρμενικά πυρά εναντίον των θέσεών του σε αρκετές πόλεις με τη βοήθεια όπλων μικρού διαμετρήματος, πυροβολικού και ολμοβόλων.

Από τα τέλη Σεπτεμβρίου το Ερεβάν και το Μπακού αντιπαρατίθενται σε σφοδρές μάχες για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ορεινού θυλάκου που είχε αποτελέσει το αντικείμενο ενός πολέμου που είχε προκαλέσει 30.000 θανάτους μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ.

Η επανάληψη των εχθροπραξιών έχει προκαλέσει σχεδόν 1.300 θανάτους σύμφωνα με μερικούς απολογισμούς.

An ethnic Armenian soldier fires an artillery piece during a military conflict over the breakaway region of Nagorno-Karabakh, in this handout picture released October 5, 2020. Picture released October 5, 2020. Press office of Armenian Defense Ministry/PAN Photo/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS – THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT.

onalert.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares