Οι Βρυξέλλες βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού με μια σειρά ερωτημάτων να πλανώνται στον αέρα. Θα γνωρίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. (Ε.Ε.), ένα εξάμηνο σφοδρών αναταράξεων; Θα υπάρξει αντιπαράθεση για την ατζέντα; Θέματα, οι συζητήσεις των οποίων θα “κολλήσουν” σε τέλμα;
Και όλα τα παραπάνω τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να επιτύχει σύμπνοια και να επιταχύνει το βήμα καθώς βρίσκεται στην ευαίσθητη φάση της οικονομικής ανάρρωσης; Ορισμένοι φοβούνται επιδείνωση της κατάστασης, άλλοι πιστεύουν ότι τα πράγματα δεν θα εξελιχθούν αρνητικά.
Ωστόσο, είτε η μία άποψη επικρατήσει είτε η άλλη, ένα είναι το σίγουρο: η σλοβενική προεδρία της Ε.Ε., η οποία ξεκινά την Πέμπτη, 1η Ιουλίου, θα είναι μία προεδρία υπό αυστηρή επιτήρηση, γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro. Ποιος ο λόγος;
H Σλοβενία συνορεύει με την Ιταλία, την Αυστρία, την Ουγγαρία και την Κροατία
O, σ.σ. υπερσυντηρητικός, Σλοβένος πρωθυπουργός, Γιάνεζ Γιάνσα, ιδεολογικός σύμμαχος του Ούγγρου πρωθυπουργού Όρμπαν, βλέπει τους έξι μήνες σαν τη μεγάλη ευκαιρία να προωθήσει ένα διαφορετικό όραμα για τις ευρωπαϊκές αξίες.
Το 2008, ο Γιάνσα βρισκόταν ήδη στην εξουσία, όταν η Σλοβενία, η μικρή χώρα των Βαλκανίων, (των 2 εκατομμυρίων κατοίκων), ανεξάρτητη από το 1991, αναλάμβανε για πρώτη φορά τα ηνία του Συμβουλίου της Ευρώπης. Αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν, συνεχίζει η γαλλική εφημερίδα, η οποία περιγράφει ως αμφιλεγόμενη την προσωπικότητα του Γιάνσα.
Οι Βίκτορ Όρμπαν και Γιάνεζ Γιάνσα σε θερμή χειραψία με μεγάλο συμβολισμό
Εδώ και κάποια χρόνια, εξηγεί η Le Figaro, και πολύ περισσότερο με την επιστροφή του στην εξουσία το 2020, ο Σλοβένος πρωθυπουργός, η καριέρα του οποίου έχει γνωρίσει νίκες και ήττες, έχει απομακρυνθεί από τις φιλελεύθερες αξίες, γυρίζοντας επιδεικτικά την πλάτη σε κάποιες από τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης που η Σλοβενία είχε αποδεχτεί το 2004.
σ.σ. Η πρώτη ενέργεια του Γιάνσα ήταν η έκκλησή του για την “αποφυγή περιττών διαιρέσεων”, ενώ στην επίσημη ιστοσελίδα της ευρωπαϊκής προεδρίας, ο ίδιος μιλά με θερμά λόγια για και ενθαρρύνει τον σεβασμό της “εθνικής ταυτότητας”, των λαών της Ε.Ε.
“Ψηφίστε για έξοδο από την Ε.Ε. – Πείτε όχι στη δικτατορία της Ε.Ε. και τιμήστε όλους εκείνους που θυσιάστηκαν για την ελευθερία μας από τον ξένο ζυγό”, Αγγλία, προεκλογική περίοδος δημοψηφίσματος για το Brexit
Σχόλιο: Οι φιλελεύθερες αξίες των Βρυξελλών ποιες είναι; Η προώθηση της λαθρομετανάστευσης; Ο εποικισμός ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας, με μουσουλμανικούς πληθυσμούς από Αφρική και Ασία; Η άποψη ότι ορισμένες κοινωνικές μειοψηφίες με ιδιαιτερότητες πρέπει να επιβληθούν στην πλειοψηφία; Η επιβολή αντισυνταγματικών μέτρων στο όνομα της “δημόσιας” υγείας; Η εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κανίβαλου δυνάστη της Ευρώπης, της Γερμανίας; Αυτά είναι σημαντικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν και όχι αν θα “χαλάσει τη σούπα” της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών η προεδρία της Σλοβενίας…
Πηγή: Le Figaro
Του ειδικού συνεργάτη