Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Οι Singles κάτι ξέρουν…

της Βίκυς Τσώκου,
Ζευγάρια που κοιτάνε ο ένας τον άλλον στα μάτια με λατρεία, σοκολάτες που έχουν την τάση να σε πλημμυρίζουν με αγάπη όταν τις μοιράζεσαι με το ταίρι σου…
χαρούμενα ζευγάρια που μαγειρεύουν φαγητά τα οποία γίνονται gourmet επειδή τα μαγειρεύουν τέσσερα χέρια που αγαπιούνται , και άλλα τέτοια βλέπουμε κάθε μέρα να προβάλουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα social media κι άλλες πηγές πληροφόρησης στις οποίες συγκαταλέγονται και η οικογένεια ή το συγγενικό περιβάλλον.

Το μήνυμα που στέλνουν είναι ότι αν είσαι σε μια συγκεκριμένη ηλικία και είσαι single ή αν έχεις χωρίσει καιρό και δεν έχεις δεσμευτεί ξανά, τότε μάλλον είσαι αλλόκοτη, ιδιόρρυθμη ή περίπλοκη προσωπικότητα. Πώς μπορείς να είσαι Single όταν υπάρχει η επιλογή του γάμου και της σχέσης όπου μόλις δεσμευτείς, όλα θα είναι τέλεια και μαγικά και θα τρως σοκολάτες και υπέροχα γεύματα; Τα σκάγια αυτών των αντιλήψεων χτυπάνε κυρίως τις γυναίκες. Συχνά είναι οι γυναίκες εκείνες που ακούνε τις εξής φράσεις:

«Είσαι τόσο όμορφο κορίτσι, γιατί δεν έχεις σχέση;» (Δεν ξέρω… πού μπορώ να την αγοράσω;)

«Μια γυναίκα σαν εσένα, μορφωμένη με καλή δουλειά, πώς και είσαι μόνη σου;» (Είμαι μόνη μου; Φτου, τον ξέχασα στη στάση του λεωφορείου!)

«Δεν έχεις βρει κανένα παλικάρι να κάνεις οικογένεια; Τα χρόνια περνάνε». (Ναι αλήθεια; Από πότε έγινε αυτό; Εγώ φταίω που δεν βλέπω ειδήσεις)

Μπορεί μάλιστα αν τους απαντήσουν ότι δεν έχουν βρει ακόμη τον κατάλληλο και ότι είναι στην αναζήτηση ενός συντρόφου, να ακούσουν την εξής ‘καλά’ επεξεργασμένη και πολυφορεμένη ατάκα:

«Ε, τότε κάτι κάνεις λάθος»
Ε όχι, αυτό πάει πολύ.

Αν κάποιος δηλαδή σκέφτεται ότι δεν θέλει να πέσει στην αγκαλιά οποιουδήποτε στο όνομα μιας σχέσης ή ενός γάμου, κάνει λάθος; Κάνει δηλαδή λάθος που θέλει να βρει τον κατάλληλο σύντροφο και όχι απλά έναν σύντροφο; Κάνει λάθος επειδή θέλει να κάνει μια καλή επιλογή; Από πότε το να επιλέξουμε σωστά είναι λάθος;

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης θα ήταν καλό να συνειδητοποιήσουν ότι δεν κάνουν καλό με το να προβάλουν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα ειδύλλια που θα αντέξουν στον χρόνο. Οι Singles και ειδικά εκείνες που δεν έχουν ποτέ παντρευτεί, χρειάζεται να ξέρουν ότι δεν υπάρχει καμία ντροπή στο να μην έχεις ένα (οποιοδήποτε) ταίρι. Αντιθέτως αυτό μπορεί να γίνει ο μοχλός για την πραγματική τους ευτυχία, επειδή το να βρεις τον κατάλληλο άνθρωπο θέλει χρόνο και είναι μια διαδικασία που δεν πρέπει και δεν χρειάζεται να γίνει εσπευσμένα, ειδικά στο όνομα ενός γάμου ή μιας σχέσης.

Πιστεύω ότι το ποσοστό διαζυγίων θα ήταν μικρότερο αν οι άνθρωποι δεν επικεντρώνονταν απλά στο να κάνουν μια ωραία σχέση σαν αυτές στις διαφημίσεις και στις ταινίες, αλλά έδιναν περισσότερη σημασία στο αν έχουν συμβατότητα με τον άνθρωπο που έχουν δίπλα τους. Και συμβατότητα σημαίνει ότι κάποιες βασικές και κύριες αξίες ενσωματώνονται μέσα στη σχέση, όπως ειλικρίνεια, τιμιότητα, εμπιστοσύνη, ήθος. Δεν μπορούμε να αντιδρούμε μόνο σε συναισθηματικό , βιολογικό και ρομαντικό επίπεδο και να το ονομάζουμε αγάπη.

Αυτό που κάποιες Singles ίσως επεξεργάζονται, και οι άλλοι δεν το αντιλαμβάνονται, είναι ότι δεν χρειάζονται την ιδέα του να είναι ερωτευμένες προκειμένου να νιώσουν επιθυμητές και αξιαγάπητες. Ξέρουν πως αυτό που θέλουν δεν είναι απλά να έρθει κάποιος και να κάνει την ψυχή τους να πετάξει, αλλά να δούνε πώς δεν θα τσακιστούν στην επόμενη γωνία. Ξέρουν πως η αγάπη είναι κάτι το οποίο βαθμιαία μεγαλώνει και δυναμώνει, αντί να μοιάζει με κάτι που συμβαίνει σε μια στιγμή και τις συνεπαίρνει. Έτσι δίνουν χρόνο στον εαυτό τους να αναζητήσουν τον κατάλληλο σύντροφο.
Και όπως ωραία έχει πει μια ψυχή : «Είσαι Single; Συγχαρητήρια! Τότε δεν έχεις σχέση με τον λάθος άνθρωπο».

(Αν χρειάζεστε κάποια καθοδήγηση, δείτε εδώ )

Shares