Σάββατο , 13 Αυγούστου 2022
Τελευταία Νέα

Η Ρωσία σηματοδοτεί την αποχώρηση από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

132706803

Ο νέος επικεφαλής του διαστήματος της Ρωσίας σηματοδότησε την πρόθεση της χώρας του να αποσυρθεί από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μετά το 2024, αλλά ένας ανώτερος αξιωματούχος της NASA είπε ότι η Μόσχα δεν έχει κοινοποιήσει την πρόθεσή της να αποσυρθεί από την επί δύο δεκαετίες συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

“Φυσικά, θα εκπληρώσουμε όλες τις υποχρεώσεις μας προς τους εταίρους μας, αλλά η απόφαση για απόσυρση από τον σταθμό μετά το 2024 έχει ληφθεί”, είπε ο Γιούρι Μπορίσοφ, ο νεοδιορισθείς γενικός διευθυντής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας, στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν την Τρίτη.

“Έκπληκτος” δήλωσε από αυτή την εξέλιξη ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με δηλώσεις του.

Ωστόσο, νωρίτερα, η Ρόμπιν Γκέιτενς, η διευθύντρια του διαστημικού σταθμού για την Εθνική Υπηρεσία Αεροναυπηγικής και Διαστήματος, είπε ότι οι Ρώσοι ομόλογοί της δεν έχουν κοινοποιήσει καμία τέτοια πρόθεση, όπως απαιτείται από τη διακυβερνητική συμφωνία για τον σταθμό: “Τίποτα επίσημο ακόμη”, είπε ο Γκέιτενς σε συνέντευξή του σε συνέδριο του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) στην Ουάσιγκτον. “Κυριολεκτικά μόλις το είδαμε επίσης. Δεν έχουμε πάρει τίποτα επίσημο”.

Η συμφωνία ISS μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας είναι ένας από τους τελευταίους κρίκους πολιτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, καθώς οι σχέσεις έχουν πέσει στο ναδίρ από τον Ψυχρό Πόλεμο, με αφορμή την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, η NASA και η Roscosmos, η διαστημική υπηρεσία της Ρωσίας, έχουν συζητήσει για την επέκταση της συμμετοχής της Ρωσίας στον διαστημικό σταθμό έως το 2030 και ο Λευκός Οίκος ενέκρινε νωρίτερα φέτος τα σχέδια της NASA να συνεχίσει να λειτουργεί το τροχιακό εργαστήριο μέχρι τότε.

Οι δηλώσεις του Ρώσου αρχηγού διαστήματος Μπορίσοφ ακολούθησαν ένα μοτίβο παρόμοιο με εκείνο του προκατόχου του, Ντμίτρι Ρογκόζιν, ο οποίος κατά τη διάρκεια της θητείας του σηματοδοτούσε περιστασιακά την πρόθεσή του να αποσυρθεί από τον διαστημικό σταθμό, εν αντιθέσει με τις επίσημες συνομιλίες μεταξύ NASA και Roscosmos.

Η NASA θεώρησε τη Ρωσία ως ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση του διαστημικού σταθμού σε λειτουργία και οι αξιωματούχοι της υπηρεσίας επιθυμούν να διατηρήσουν τη συνεργασία μέχρι το 2030, ανέφεραν προηγουμένως αξιωματούχοι.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Ρωσία και οι ΗΠΑ συμφώνησαν να συνεχίσουν να μοιράζονται τις πτήσεις αστροναυτών στον διαστημικό σταθμό, επιτρέποντας στους κοσμοναύτες να πετούν με αμερικανικά οχήματα με αντάλλαγμα Αμερικανοί αστροναύτες να πετούν με το ρωσικό Soyuz.

Ο πρώην επικεφαλής του διαστήματος της Ρωσίας Ρογκόζιν είχε δηλώσει προηγουμένως ως γενικός διευθυντής ότι η Ρωσία δεν θα μπορούσε να συμφωνήσει να επεκτείνει τον ρόλο της χώρας του στον ISS πέραν του 2024, εκτός εάν οι ΗΠΑ άρουν τις κυρώσεις σε δύο ρωσικές εταιρείες που είχαν μπει στη μαύρη λίστα για τους ύποπτους στρατιωτικούς δεσμούς τους.

Ο Πούτιν απομάκρυνε τον Ρογκόζιν από τον επικεφαλής του διαστήματος στις 15 Ιουλίου, αντικαθιστώντας τον με τον Μπορίσοφ, πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και αναπληρωτή υπουργό Άμυνας.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares