Πέμπτη , 23 Μαρτίου 2023

Η Ρωσία εξετάζει άρση περιορισμών των “φιλικών” κεφαλαίων

Η Ρωσία εξετάζει άρση ορισμένων περιορισμών στη ροή κεφαλαίων για ενίσχυση των "φιλικών" επενδύσεων

Την άρση ορισμένων κεφαλαιακών περιορισμών που αφορούν τις ξένες επενδύσεις προκειμένου να ενθαρρύνουν την εισροή κεφαλαίων από τις κατά το Κρεμλίνο “φιλικές” χώρες εξετάζει η Μόσχα.

Κι αυτό γιατί όπως έκανε γνωστό την Τρίτη το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας, πολλοί Ρώσοι επενδυτές που έχουν κεφάλαια στο εξωτερικό θα ήθελαν να επενδύσουν στη Ρωσία, αλλά ζητούν εγγυήσεις ότι θα μπορούν αργότερα να βγάλουν εκ νέου τα χρήματά τους στο εξωτερικό εάν το θελήσουν. Το ίδιο ζητούν και φιλικοί επενδυτές που θα ήθελαν να επενδύσουν στη χώρα, όπως μεταδίδει το Reuters.

“Είναι ακόμα υπό συζήτηση, αλλά υπάρχει αίτημα τόσο από φιλικούς επενδυτές όσο και από Ρώσους επιχειρηματίες για την αποδέσμευση των νέων κεφαλαίων που εισάγονται στη χώρα από τους περιορισμούς”, δήλωσε ο Ιβάν Τσεμπέσκοφ, επικεφαλής του τμήματος οικονομικής πολιτικής του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών, μιλώντας σε επιχειρηματικό φόρουμ.

“Ένας τέτοιος μηχανισμός συζητείται, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της προσπάθειας να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στην αγορά, ώστε οι επενδυτές να μην ανησυχούν αν θα έχουν ρευστότητα, εάν τη χρειαστούν”, πρόσθεσε ο Τσεμπέσκοφ.

Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα επέβαλε περιορισμούς στις ροές κεφαλαίων στα τέλη Φεβρουαρίου και στη συνέχεια στις αρχές Μαρτίου του προηγούμενου έτους, μετά την επιβολή των σαρωτικών κυρώσεων της Δύσης κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, προκειμένου να αποτρέψει τη φυγή κεφαλαίων από τη ρωσική οικονομία.

Τώρα, όμως, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τις επενδύσεις στο εσωτερικό της, η Ρωσία εξετάζει την άρση ορισμένων εξ αυτών, με απώτερο σκοπό να στηρίξει την οικονομία της που έχει αποκοπεί από σημαντικές αγορές της Δύσης.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares