Τρίτη , 16 Αυγούστου 2022

Η Ρωσία επέκρινε ΗΠΑ και Βρετανία για τη στρατιωτική στήριξη προς την Ουκρανία

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας επέκρινε σήμερα τις ΗΠΑ και τη Βρετανία επειδή βοηθούν τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, χαρακτηρίζοντας τη στήριξη αυτή μέρος του “υβριδικού πολέμου” που έχουν εξαπολύσει οι χώρες του ΝΑΤΟ εναντίον της Ρωσίας.

Σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα επεσήμανε ότι η Ουάσινγκτον έχει προσφέρει εκπαιδευτές στην Ουκρανία οι οποίοι βοηθούν τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν συστήματα πολλαπλών εκτοξευτήρων ρουκετών (HIMARS) εναντίον ρωσικών θέσεων.

Η ίδια πρόσθεσε ότι οι ρουκέτες, που έχουν μεγαλύτερο βεληνεκές και είναι μεγαλύτερης ακριβείας από άλλα όπλα του πυροβολικού, χρησιμοποιούνται “ευρέως” από τις ουκρανικές δυνάμεις.

“Οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποιούν HIMARS που έλαβαν από τις ΗΠΑ”, επεσήμανε η Ζαχάροβα. Η ίδια πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον έστειλε “μυστικά εκπαιδευτές” στην Ουκρανία προκειμένου να βοηθήσει τις δυνάμεις της να μάθουν να χρησιμοποιούν τα νέα όπλα, με αποτέλεσμα το Κίεβο να βάλλει εναντίον πολιτικών στόχων στις υπό ρωσικό έλεγχο περιοχές.

Οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει ότι ως τα μέσα Ιουλίου θα είναι λειτουργικά στην Ουκρανία οκτώ συστήματα HIMARS. Στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι τα όπλα αυτά ενδέχεται να αλλάξουν την ισορροπία στη σύρραξη, με το Κίεβο να έχει ήδη ανακοινώσει ότι έχει χρησιμοποιήσει τις ρουκέτες για να καταστρέψει πολλές ρωσικές αποθήκες όπλων στην ανατολική Ουκρανία.

Η Ζαχάροβα επέκρινε επίσης την απόφαση της Βρετανίας να εκπαιδεύσει στο έδαφός της Ουκρανούς στρατιωτικούς στη χρήση όπλων. Η πρωτοβουλία του Λονδίνου να εκπαιδεύσει έως και 10.000 Ουκρανούς στρατιώτες τους επόμενους μήνες ελήφθη στο πλαίσιο του “υβριδικού πολέμου” της Δύσης εναντίον της Μόσχα, τόνισε η ίδια.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares