Δευτέρα , 18 Ιανουαρίου 2021
Τελευταία Νέα

Η Ψυχολογία του όπλου….

Η ασφάλειά σου είναι στα χέρια σου, άμα σε μια δύσκολη στιγμή θες προστασία πολύ απλά «βγάλε» την ασφάλεια!…

…θα έλεγαν κάποιοι.

Το γνωστό στην Ψυχολογία “fight or flight” πάλη ή φυγή πολλές φορές είναι γεγονός. Ένας άνθρωπος που βρίσκεται υπό απειλή θα επιλέξει ή το ένα ή το άλλο. Είναι μια απόκριση σωματικής και νοητικής υπερδιέγερσης του αυτόνομου νευρικού συστήματος του οργανισμού ως απάντηση στα αυξημένα επίπεδα στρες. Αργότερα προστέθηκε και το πάγωμα (freeze) ως αντίδραση ή καλύτερα ως απουσία αντίδρασης σε ένα στρεσογόνο ερέθισμα.

Έρευνες συνηγορούν ότι το σημαντικότερο αίσθημα στον άνθρωπο είναι το αίσθημα της επιβίωσης και αυτοσυντήρησης! Αυτό συχνά επιτυγχάνεται μέσω της αυτοπροστασίας και των μεθόδων της. Δυστυχώς δεν μπορούν όλοι οι άνθρωποι να προστατεύουν το σπίτι τους, την οικογένειά τους ή ακόμα και τον ίδιο τους τον εαυτό. Δεν είναι σε θέση όλοι οι άνθρωποι να είναι γνώστες πολεμικών τεχνών και βασικών γνώσεων αυτοάμυνας. Η κλήση στην Αστυνομία είναι πάντα πρώτη προτεραιότητα αλλά και δείγμα ύπαρξης χρόνου και διαχείρισης κατάστασης. Η Αστυνομία όμως, δεν μπορεί να προστατεύει όλους και πάντοτε. Με βάση την καλπάζουσα εγκληματικότητα συνυπολογίζοντας φυσικά και την κουλτούρα, σε κάποιες χώρες υπάρχει σήμερα ρητά συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην οπλοκατοχή.
Έρευνα της Pew Research Center στις ΗΠΑ έδειξε ότι το 61% των ανδρών και το 56% των γυναικών που ρωτήθηκαν, δήλωσαν ότι οι αυστηρότεροι νόμοι για τα όπλα «θα δυσκολέψουν τους ανθρώπους να προστατεύσουν τα σπίτια και τις οικογένειές τους».

Συνεχίζοντας, το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ με επικεφαλής τον Anthony Fabio της Μεταπτυχιακής Σχολής Δημόσιας Υγείας, σε συνεργασία με το Γραφείο Αστυνομίας του Πίτσμπουργκ, έδειξε ότι οι νόμιμοι ιδιοκτήτες όπλων διαπράττουν λιγότερο από το ένα πέμπτο όλων των εγκλημάτων όπλων. Ερευνώντας τους φακέλους της Αστυνομίας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε περίπου 8 στις 10 περιπτώσεις, ο δράστης δεν ήταν νόμιμος ιδιοκτήτης όπλου. Και ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εγκλημάτων με όπλα, δεν διαπράττεται από νόμιμους ιδιοκτήτες όπλων.
Επίσημες Στατιστικές της Ελληνικής Αστυνομίας μαρτυρούν αύξηση ορισμένων μορφών εγκλήματος. Αναλυτικότερα αυτό διαφαίνεται στις Κλοπές – Διαρρήξεις. Το 2019 διαπράχθηκαν (7.551) επιπλέον κλοπές – διαρρήξεις σε όλη την επικράτεια και συγκεκριμένα (81.734) έναντι (74.183) το 2018. Συγκεκριμένα, σε επίπεδο επικράτειας, καθώς και στις πόλεις της Αθήνας και Θεσσαλονίκης όπου καταγράφεται ο κύριος όγκος των κλοπών και των διαρρήξεων, στη σύγκριση του έτους 2019 σε σχέση με το έτος 2018, καταγράφονται τα εξής :

• 81.734 έναντι 74.183, στην επικράτεια.
• 47.832 έναντι 43.743 στην Αττική
• 17.643 έναντι 13.819 στη Θεσσαλονίκη

Ως προς τα είδη κλοπών – διαρρήξεων που τελέστηκαν στην επικράτεια, παρατηρούνται:

• 3.262 επιπλέον από ΙΧΕ αυτοκίνητα (21.769 έναντι 18.507)
• 2.191 επιπλέον σε δημόσιο χώρο-μικροκλοπές (12.293 έναντι 10.102)
• 1.236 επιπλέον από οικίες (22.107 έναντι 20.871)
• 926 επιπλέον σε συγκοινωνιακά μέσα ( 5.735 έναντι 4.809)
• 108 επιπλέον σε καταστήματα (7.916 έναντι 7.808)
• 105 επιπλέον αρπαγές τσαντών (906 έναντι 801)

Σε αυτό το σημείο δόκιμο είναι η αναφορά στην επικαιροποιημένη οδηγία της Ε.Ε. όπου απαιτεί τα όπλα να είναι σαφώς επισημασμένα και καταχωρημένα ηλεκτρονικά, ώστε να μπορεί η Αστυνομία να τα εντοπίζει. Στην Ευρώπη, η Τσεχία έφθασε κοντά στη συνταγματική κατοχύρωσή του, ενώ κουλτούρα οπλοκατοχής υπάρχει στην Ελβετία, όπου τα ποσοστά εγκλημάτων και δη με όπλο είναι εξαιρετικά χαμηλά.

Η εκπαίδευση στο τεχνικό αλλά κυρίως στο ψυχολογικό κομμάτι της οπλοκατοχής και υπό περιπτώσεις οπλοχρησίας καθιστά τις νομικές και νομοθετικές πτυχές της χρήσης «όπλων» σε περίπτωση αυτοάμυνας ουσιώδεις.

Γνώσεις συντήρησης οπλισμού, κατάλληλης εκπαίδευσης, ψυχομετρικών τεστ καταλληλόλητας και φυσικά ένα λευκό ποινικό μητρώο όπως και τήρηση της ηλεκτρονικής καταγραφής όπλου, μπορεί να αποτελέσει ένα σωστό νομοθετικό πλαίσιο νόμιμης αυτοάμυνας.

Δεν είναι τυχαία η παρομοίωση που κυριαρχεί σε σχολές σκοποβολής ότι τα όπλα είναι “τα δόντια της ελευθερίας του λαού” (“the people’s liberty teeth”).

Τέλος καλό είναι να αποσαφηνισθεί ότι: «Το δικαίωμα στην οπλοκατοχή δεν συνδέεται με την αυτοδικία αλλά με την αυτοπροστασία!»

Του Ψυχολόγου Γιγουρτάκη Μιχαήλ

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares