Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Η πρόωρη διακοπή των συνομιλιών ΗΠΑ – Κίνας έριξε την Wall Street…

Με πτώση έκλεισαν οι βασικοί δείκτες στο χρηματιστήριο της Νέα Υόρκης, την Παρασκευή, λόγω της πρόωρης διακοπής της επίσκεψης της κινεζικής αντιπροσωπείας στις ΗΠΑ και της λήξης των συνομιλιών για τα εμπορικά θέματα. Μετά την εξέλιξη αυτή, το επενδυτικό κλίμα βάρυνε, με αποτέλεσμα, παρά το ανοδικό άνοιγμα, οι δείκτες να κλείσουν με πτώση.Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,59% στις 26.935,07 μονάδες. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε κατά 0,60% χαμηλότερα στις 8.117,67 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 κατέγραψε απώλειες 0,49% στις 2.992,07 μονάδες.

Σε εβδομαδιαία βάση ο Dow Jones έχασε 1,1%, ο Nasdaq 0,7% και ο S&P 500 0,50%.

Οπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες, νωρίτερα οι ΗΠΑ είχαν απαλλάξει προσωρινά περισσότερους από 400 τύπους κινεζικών προϊόντων από δασμούς που επέβαλε η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ πέρσι. Τα έγγραφα αναμένεται να δημοσιοποιηθούν σήμερα από το Γραφείο του Εμπορικού Αντιπροσώπου.

Στα προϊόντα περιλαμβάνονται λαμπάκια χριστουγεννιάτικων δέντρων, πλαστικά καλαμάκια, λουριά σκύλων και τυπωμένα κυκλώματα κτλ. Είναι μέρος των κινεζικών εισαγωγών αξίας 250 δισ. δολάρια στις οποίες η Ουάσιγκτον επέβαλε δασμούς την περασμένη χρονιά.

Oι επενδυτές έχουν, παράλληλα, το βλέμμα στραμμένο και στις συνεχιζόμενες δηλώσεις των αξιωματούχων της Fed. Ο πρόεδρος της Fed του Σαίντ Λούις, James Bullard δήλωσε ότι μειοψήφησε στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας αυτή την εβδομάδα γιατί ήθελε μια μεγαλύτερη μείωση των επιτοκίων, κατά 50 μονάδες βάσης.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Bullard ανέφερε ότι μια μείωση κατά 50 μονάδες βάσης θα παρείχε μεγαλύτερη ασφάλεια ενάντια στη χαμηλή ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας και θα βοηθούσε να ενισχυθεί ο πληθωρισμός προς τον στόχο του 2%.

«Είναι μια συνετή διαχείριση ρίσκου, κατά τη γνώμη μου, να μειώσεις τα επιτόκια επιθετικά τώρα και στη συνέχεια να τα αυξήσεις αν τα καθοδικά ρίσκα δεν επιβεβαιωθούν» τόνισε ο ίδιος.

Στα εμπορεύματα, το αμερικανικό αργό πετρέλαιο κατέγραψε απώλειες 0,07% στα 58,09 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός παρουσίασε άνοδο 1,14% στα 1.523,40 δολάρια το βαρέλι.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,1019 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου κινήθηκε κατά 5,3 μονάδες βάσης χαμηλότερα στο 1,721%.
newmoney.gr

Shares