Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Η πραγματική χρηματιστηριακή αξία των ελληνικών τραπεζών είναι κοντά στο μηδέν αλλά…

Οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται μια επιτυχία που είναι να αντλήσουν κεφάλαια για να αποδείξουν ότι οι αγορές τις εμπιστεύονται.Ποια είναι η πραγματική χρηματιστηριακή αξία των ελληνικών τραπεζών;
Η πραγματικότητα είναι ότι η προσέγγιση των short είναι πιο ρεαλιστική.Ανεξαρτήτως των κινήτρων short ή long και οι δύο επιθυμούν το κέρδος οπότε δεν έχει νόημα να κατηγορούμε τους μεν ή τους δε…
Πρωτίστως πως προκύπτει ότι η πραγματική χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών είναι μηδέν;
Οι παραδοχές και οι παράμετροι που μπορεί να ληφθούν υπόψη είναι πολλές όμως η ουσία εστιάζεται σε ένα βασικό κανόνα…την σύγκριση.
Τι ισχύει στην Ευρώπη, τι ισχύει στην Ελλάδα.
Οι βασικές παραδοχές είναι ότι στην Ευρώπη ο μέσος όρος NPEs είναι 3,5% του συνόλου των δανείων και το DTC – όχι ο αναβαλλόμενος φόρος DTA – αλλά η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση δηλαδή λογιστικού τύπου κεφάλαια είναι 16 δισεκ. ή 59% των συνολικών κεφαλαίων.
Στην Ευρώπη ο μέσος όρος της σχέσης DTC προς ίδια κεφάλαια είναι 13%.
Με ένα πρόχειρο υπολογισμό εάν σήμερα οι ελληνικές τράπεζες έπρεπε να είχαν 3,5% NPEs και 13% και όχι 59% DTC ως προς τα ίδια κεφάλαια….η αξία των τραπεζών στο ελληνικό χρηματιστήριο θα ήταν μηδέν.
Δεν χρειάζεται να αναλυθεί πως προκύπτει αυτό.
Εμπροσθοβαρή λύση στα NPEs θα απαιτούσε 12 δισεκ. κεφαλαιακή δαπάνη και η μείωση του DTC ως προς τα κεφάλαια σημαίνει κεφαλαιακή ζημία 13 δισεκ.
Άρα -12 δισεκ. από τα NPEs και -13 δισεκ. από το DTC ισοδυναμεί με μηδενισμό των κεφαλαίων των τραπεζών.
Βέβαια δεν λειτουργεί έτσι το σύστημα.
Οι τραπεζικοί ισολογισμοί είναι ένα μείγμα αληθοφάνειας, λογιστικών αλχημειών και τρικ και πραγματικής προσπάθειας το αποτέλεσμα των οποίων είναι η εικόνα που βλέπουμε σε ενεργητικό – παθητικό και αποτελέσματα.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν χρηματιστηριακή αξία 5,3 δισεκ. ευρώ περίπου, δηλαδή το 1 ευρώ κεφαλαίου τους αποτιμάται 0,19 ευρώ.
Η κυβέρνηση των αριστερών που έχουν εξελιχθεί σε φιλελεύθερους από την φάση της διάλυσης του 2015… έχουν παρασυρθεί από την ωραία γεύση της εξουσίας και ήδη εστιάζουν στην αγορά.
Το 10ετές ομόλογο ήταν σημαντική εξέλιξη για την αγορά έδειξε ότι σχεδόν 400 επενδυτές εμπιστεύονται τα ελληνικά ομόλογα έως το 2029.
Δεν είναι τυχαίο αυτό….
Θυμίζουμε ότι τα μέτρα για το χρέος – τα μακροπρόθεσμα – φθάνουν έως το 2032…οπότε υπάρχει προστασία… πέραν από το αγγλικό δίκαιο που υπάγονται τα κρατικά ελληνικά ομόλογα.
Όμως οι οίκοι αξιολόγησης αναβαθμίζουν την Ελλάδα και μετά το πράσινο φως για το APS ή Ιταλικό μοντέλο για τα προβληματικά δάνεια NPEs αναμένεται νέο κύμα…τραπεζικής ανόδου.
Υπάρχει βούληση να στηρίξουν τις τράπεζες προσέξτε μια αριστερή – έστω και δήθεν – κυβέρνηση ενώ ακολουθεί…η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ που είναι προφανώς πιο θετική με τις αγορές και οι επενδυτές αισθάνονται πιο άνετα.
Η κυβέρνηση Τσίπρα και η κυβέρνηση Μητσοτάκη με διαφορετικά κίνητρα θα στηρίξουν την αγορά, οπότε λογικά οι long θέσεις θα αποδώσουν.

Το ερώτημα εδώ είναι γιατί οι short επιμένουν;

Το bankingnews με μεγάλη ακρίβεια παρουσιάζει τις κινήσεις των short πριν αυτές εμφανιστούν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Οι short στηρίζονται σε μια κεντρική ιδέα.
Όλες οι προτάσεις για τις τράπεζες είναι μπαλώματα, οι τράπεζες για εξυγίανση και οι τράπεζες για ανάπτυξη θα χρειαστούν κεφάλαια και αυτό σημαίνει αυξήσεις κεφαλαίου, σημαίνει dilution μετόχων, σημαίνει μια περίοδο εσωστρέφειας.
Η άποψη του bankingnews έχει καταγραφεί δεκάδες φορές, αυξήσεις κεφαλαίου σημαίνει υγεία όπως τις αντιλαμβανόμαστε, αδυναμία αυξήσεων κεφαλαίων σημαίνει πρόβλημα.
Να θυμίσουμε ότι το 2007 όταν μια τράπεζα ανακοίνωνε αύξηση κεφαλαίου η μετοχή σημείωνε ράλι, κλείδωνε στο limit up γιατί οι αυξήσεις είχαν αναπτυξιακό πρόσημο.
Σήμερα εάν μια τράπεζα ανακοινώσει αύξηση κεφαλαίου η μετοχή θα κλειδώσει…όχι στο limit up αλλά στο limit down στο -30% γιατί οι επενδυτές δεν αντιλαμβάνονται την αναπτυξιακή προοπτική αυτό είναι μεθεπόμενο επεισόδιο.
Βλέπουν το τωρινό ή το πολύ επόμενο επεισόδιο που σημαίνει νέα κεφάλαια για εξυγίανση δηλαδή δαπάνη κεφαλαίων.
Η έκδοση του 10ετούς ομολόγου από την Ελλάδα ήταν σημαντική κίνηση γιατί μπορεί στο μέλλον – όχι και μακρινό – οι τράπεζες να βγουν στις αγορές μέσω ομολογιακών και καλυμμένων ομολόγων άλλα πάνε για κεφάλαια και άλλα πάνε για ρευστότητα.
Οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται μια επιτυχία που είναι να αντλήσουν κεφάλαια για να αποδείξουν ότι οι αγορές τις εμπιστεύονται.
Δεν θα γίνει αύριο …αλλά δεν απέχουμε και πολύ.

Το συμπέρασμα

Οι short έχουν δίκιο καθώς βλέπουν πιο καθαρά την πραγματική εικόνα.
Οι long επενδυτές όμως αποτελούν τον πυρήνα της αγοράς και η ιστορία έχει αποδείξει ότι εξελικτικά τα πράγματα θα καλυτερεύουν γιατί αυτό ορίζει ο μικροκύκλος της οικονομίας.

Υποσημείωση

Το κείμενο αυτό δεν αναφέρεται στο σήμερα και στο αύριο επιχειρεί να προσεγγίσει το ζήτημα χρηματιστήριο και τράπεζες σε ένα λογικό βάθος χρόνου.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Shares