Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Η Πολωνία τροποποιεί τον νόμο για το Ανώτατο Δικαστήριο

Πολωνια ΕΕ

Η Πολωνία θα υποβάλει σχέδιο τροποποιήσεων σε νόμο για το Ανώτατο Δικαστήριό της αυτή την εβδομάδα για να εκπληρώσει τις απαιτήσεις για τη λήψη κεφαλαίων ανάκαμψης από την ΕΕ, δήλωσε την Τρίτη ο Πολωνός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Σίμον Σινκόφσκι βελ Σεκ.

Η πρόσβαση της Πολωνίας σε 23,9 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε φθηνά δάνεια είχε μπλοκαριστεί λόγω διαμάχης με τις Βρυξέλλες για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Τον Ιούνιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι εγκρίνει το σχέδιο ανάκαμψης της Πολωνίας, αλλά τα χρήματα δεν θα εισρεύσουν έως ότου η Βαρσοβία προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα.

“Σήμερα, το σχέδιο τροποποίησης του νόμου για το Ανώτατο Δικαστήριο θα κατατεθεί στο κοινοβούλιο. Θα εκπληρώσει τα βασικά ορόσημα που υπέδειξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχέση με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης”, είπε ο Σινκόφσκι βελ Σεκ στους δημοσιογράφους.

Το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ ζήτησε από την Πολωνία να διαλύσει ένα αμφιλεγόμενο πειθαρχικό τμήμα για δικαστές και επέβαλε πρόστιμα 1 εκατομμυρίου ευρώ την ημέρα στην Πολωνία για μη συμμόρφωση.

Η Βαρσοβία έχει αντικαταστήσει από τότε το τμήμα με ένα νέο σώμα, αλλά οι επικριτές λένε ότι το πρόβλημα της υπονόμευσης της ανεξαρτησίας των δικαστών δεν έχει επιλυθεί.

Πηγή: capital.gr

Shares