Τρίτη , 4 Οκτωβρίου 2022
Τελευταία Νέα

Η Πολωνία αποτιμά τις απώλειές από τον Β’ΠΠ στα 1,3 τρισ. δολάρια – Απαιτεί Γερμανικές αποζημιώσεις

Η Πολωνία ανεβάζει τις απώλειές της στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στα 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια, απαιτεί γερμανικές αποζημιώσεις. Η Ελλάδα “κοιμάται” τον ύπνο της…αρκούδας!

Η Πολωνία εκτιμά τις απώλειές της από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που προκάλεσε η Γερμανία σε 6,2 τρισεκατομμύρια ζλότι (1,32 τρισεκατομμύρια δολάρια), δήλωσε την Πέμπτη ο ηγέτης των κυβερνώντων εθνικιστών της χώρας και είπε ότι η Βαρσοβία θα απαιτήσει επισήμως αποζημιώσεις.

Ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Πολωνίας και συνάδελφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, η Γερμανία, έχει προηγουμένως δηλώσει ότι όλες οι οικονομικές απαιτήσεις που συνδέονται με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έχουν διευθετηθεί. Η νέα εκτίμηση της Πολωνίας ξεπερνά την εκτίμηση των 850 δισεκατομμυρίων δολαρίων από νομοθέτη του κυβερνώντος κόμματος από το 2019. Το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) έχει επαναλάβει εκκλήσεις για αποζημίωση πολλές φορές από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2015, αλλά η Πολωνία δεν έχει ζητήσει επίσημα αποζημιώσεις.

“Το ποσό που παρουσιάστηκε εγκρίθηκε χρησιμοποιώντας την πιο περιορισμένη, συντηρητική μέθοδο, θα ήταν δυνατό να αυξηθεί”, δήλωσε ο Jaroslaw Kaczynski, επικεφαλής του Law and Justice (PiS), σε συνέντευξη Τύπου.

Περίπου έξι εκατομμύρια Πολωνοί, συμπεριλαμβανομένων τριών εκατομμυρίων Πολωνών Εβραίων, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου και η Βαρσοβία ισοπεδώθηκε μετά από μια εξέγερση του 1944 κατά την οποία σκοτώθηκαν περίπου 200.000 άμαχοι. Το 1953 οι τότε κομμουνιστές ηγέτες της Πολωνίας παραιτήθηκαν από κάθε αξίωση για πολεμικές αποζημιώσεις υπό την πίεση της Σοβιετικής Ένωσης, η οποία ήθελε να απαλλάξει την Ανατολική Γερμανία, επίσης σοβιετικό δορυφόρο, από κάθε ευθύνη. Η PiS λέει ότι αυτή η συμφωνία είναι άκυρη επειδή η Πολωνία δεν μπόρεσε να διαπραγματευτεί δίκαιη αποζημίωση.

 

Πηγή: Reuters

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares