Τετάρτη , 22 Μαρτίου 2023
Τελευταία Νέα

Η Pfizer ετοιμάζει εμβόλια κατά του RSV για ηλικιωμένους και έγκυες σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Το RSV είναι η κύρια αιτία πνευμονίας σε βρέφη και ηλικιωμένους

Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer είναι έτοιμη να κυκλοφορήσει εμβόλιο κατά του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) τόσο για ηλικιωμένους όσο και για έγκυες γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη μέσα στο 2023, δήλωσαν σήμερα στελέχη της εταιρείας.

Τόσο η Pfizer όσο και η βρετανική φαρμακοβιομηχανία GSK διαθέτουν εμβόλια κατά του RSV που ελπίζουν να κυκλοφορήσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη φέτος, εν αναμονή της έγκρισης των ρυθμιστών.

«Αναμένουμε έγκαιρα έγκριση στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη για την κυκλοφορία το φθινόπωρο», δήλωσε η Kena Swanson, επικεφαλής έρευνας και ανάπτυξης ιικών εμβολίων της Pfizer, σε συνέντευξη Τύπου στο μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής και συσκευασίας της εταιρείας παγκοσμίως.

Το RSV είναι η κύρια αιτία πνευμονίας σε βρέφη και ηλικιωμένους, και δεκαετίες έρευνας κατέληξαν τελικά στα δύο επιτυχημένα εμβόλια που η Pfizer και η GSK αγωνίζονται να λανσάρουν στην αγορά.

Περίπου 14.000 άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως στις Ηνωμένες Πολιτείες από τη νόσο του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τον ιό και οι αναλυτές βλέπουν μια αγορά πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για το εμβόλιο μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Ένα στέλεχος της GSK είπε την Τετάρτη στο Reuters ότι είναι επίσης έτοιμο να κυκλοφορήσει το εμβόλιο RSV για ηλικιωμένους στις Ηνωμένες Πολιτείες φέτος.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) αναμένεται να εγκρίνει και τα δύο εμβόλια για άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω έως τον Μάιο, ενώ η απόφαση του FDA για τη χρήση του εμβολίου της Pfizer για εγκύους αναμένεται τον Αύγουστο. Η απόφαση της ΕΕ, η οποία θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την εισαγωγή των εμβολίων και στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναμένεται το δεύτερο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters.

Η Annaliesa Anderson, επικεφαλής έρευνας και ανάπτυξης εμβολίων της Pfizer, είπε στην ίδια ενημέρωση ότι η εταιρεία αναμένει πληθυσμό περίπου 4 εκατομμυρίων εγκύων γυναικών ετησίως στις Ηνωμένες Πολιτείες που θα μπορούσαν τελικά να λάβουν το εμβόλιο κατά του RSV, αν και η αγορά θα πάρει χρόνο για να διαμορφωθεί.

pronews.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares