Σάββατο , 2 Ιουλίου 2022
Τελευταία Νέα

“Η παρουσία της Άγκυρας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, εγγύηση για την ασφάλεια,” λένε οι Αφγανοί

O υπουργός Εξωτερικών του Αφγανιστάν, Μοχάμεντ Χανίφ Ατμάρ, καλοσωρίζει τη θέληση της Τουρκίας να προστατέψει την ασφάλεια του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ, μετά την αποχώρηση των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων.

Μιλώντας, την Κυριακή, στο τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων “Ανατολή”, (Αnadolu Agency), στο περιθώριο των εργασιών του Διπλωματικού Φόρουμ της Αττάλειας, ο αφγανός αξιωματούχος τόνισε: “Πρώτο από όλα, καλωσορίζουμε ολόψυχα την προθυμία της Τουρκίας να διατηρήσει και να ενισχύσει τις δυνατότητες και τις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου καθώς και (σ.σ τον διαμεσολαβητικό της ρόλο) για τον εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας που προορίζεται για αυτό.”

Ο Ατμάρ συνέχισε λέγοντας ότι “όλα τα παραπάνω είναι απολύτως απαραίτητα για την αδιάλειπτη συνέχιση της διπλωματικής παρουσίας όπως επίσης και για τη συνεχή υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας και των εθνικών δυνάμεων ασφαλείας στο Αφγανιστάν”.

Kabul International Airport - Kabul

Δορυφορική φωτογραφία του αεροδρομίου της Καμπούλ

“Η Τουρκία έλαβε μία πολύ τολμηρή και επαινέσιμη πρωτοβουλία. Θα υποστηρίξουμε πλήρως την κίνησή της. Η Τουρκία διαδραματίζει εξαιρετικά σπουδαίο ρόλο τόσο σε περιφερειακό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο,” κατέληξε ο αφγανός υπουργός Εξωτερικών.

Ο Ατμάρ υπογράμμισε πως υπάρχουν και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ που υποστηρίζουν την πρωτοβουλία ασφαλείας του αεροδρομίου, οι ΗΠΑ, η Ουγγαρία και η Νορβηγία, οι οποίες ενδιαφέρονται για τη λειτουργία και διαχείριση νοσοκομείου στον χώρο του αερολιμένα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο ρόλος του Πακιστάν στην ευρύτερη ειρηνευτική και σταθεροποιητική διαδικασία στο Αφγανιστάν είναι εξίσου “πολύ σημαντικός”.

Kabul International Airport and Departing Afghanistan - Live and Let's Fly

Αίθουσα αναμονής επιβατών 

Σημειώνεται η ύπαρξη τριμερούς συμφωνίας ανάμεσα στην Τουρκία, στο Αφγανιστάν και στο Ιράν, η οποία, κατά τον Ατμάρ, προβλέπει την από κοινού εργασία στους εξής “σημαντικούς” τομείς: στην ειρηνευτική διαδικασία στο Αφγανιστάν, στην ασφάλεια, στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, στην πρόληψη του οργανωμένου εγκλήματος και της λαθρομετανάστευσης και τέλος στην οικονομική συνεργασία.

Πηγή: Anadolu Agency

Του ειδικού συνεργάτη

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares