Τρίτη , 19 Ιανουαρίου 2021
Τελευταία Νέα

Η παγκόσμια τουρκική προπαγάνδα κατά της Ελλάδας-Ποιοι είναι οι ‘φίλοι’ του Ερντογάν στην Ελλάδα; η επίθεση των “ανθρωπιστών”….

Η προπαγάνδα των Τούρκων και των Ελλήνων ‘φίλων’ του ενάντια στην… Ελλάδα

Στο ζήτημα της προστασίας του Έβρου, των ελληνικών συνόρων, δηλαδή των ευρωπαικών η Ελλάδα βρήκε υποστήριξη στην Ευρώπη. Ίσως όχι τη μέγιστη, σίγουρα όμως δεν έμειναν απαθείς στη Δύση.

Μάλιστα η αποστολή της Frontex στα σύνορα αποτελεί μία έμπρακτη ενίσχυση.

Ωστόσο οι υποστηρικτές του Ερντογάν, ένα σύστημα από λομπύστες κι οργανισμούς με συμφέροντα ξεκίνησαν μία εκστρατεία κατά της Ελλάδας, με ψεύδη και συκοφαντίες.

Συστηματική προπαγάνδα μέσω του Τύπου

Να ξεκινήσουμε με το άρθρο των New York Τimes. Το συκοφαντικό άρθρο των New York Times της 10ης Μαρτίου, οι ψευδείς αναφορές του οποίου αποκαλύφθηκαν από τον Απόστολο Δοξιάδη, το οποίο υπογράφουν οι Ματίνα Στεβή-Gridneff, Patrick Kingsley, Haley Willis, Sarah Almukhtar and Malachy Browne

(«“We Are Like Animals”: Inside Greece’s Secret Site for Migrants»), δεν ήταν παρά το επιστέγασμα μιας σειράς ανάλογων δημοσιευμάτων.

Bέβαια από τις 7 Μαρτίου, η Ματίνα Στεβή-Γκριντνέφ σε άρθρο της, μιλούσε για παραστρατιωτικούς που στρέφονται εναντίον των μεταναστών («Vigilantes in Greece Say ‘No More’ to Migrants»). Στις 3 Μαρτίου, η ίδια απέδιδε τον θάνατο του μωρού μετά το βούλιαγμα της βάρκας στους Έλληνες («Child Dies at Sea as Greece Cracks Down on Migrants From Turkey»). Όσο για την τουρκική απειλή εναντίον της Ελλάδας και της Ευρώπης, αποδίδεται, ήδη στις 29 Φεβρουαρίου, ως «κραυγή αγωνίας» της Τουρκίας. (Βλέπε Ματίνα Στεβή-Γκριντνέφ, Patrick Kingsley, «Turkey, Pressing E.U. for Help in Syria, Threatens to Open Borders to Refugees»).

Ανάλογα άρθρα δημοσιεύονται στη γαλλική Le Monde: Στις 4 Μαρτίου, η Marina Rafenberg αναφέρει ότι οι μετανάστες βασανίζονται και ληστεύονται από τους Έλληνες, σύμφωνα με δηλώσεις τους («A la frontière en état de siège entre Grèce et Turquie : Nous avons été battus, dépouillés, nous n’avons plus nos téléphones»). Η ίδια αναφέρεται στο θέμα που ανέκυψε από τα ψεύδη των Νew York Times στις 13 Μαρτίου υπό τον τίτλο «En Grèce, les refoulements des migrants à la frontière indignent les ONG». Και θα μπορούσα να συνεχίσω με σειρά άλλων κειμένων.

Τίποτα όμως δεν ξεπερνά σε επίπεδο ψεύδους και  προπαγάνδας το  κείμενο Ευρωπαίων διανοουμένων, το οποίο δημοσιεύτηκε στη Le Monde, στις 10 Μαρτίου και απηχεί ανοικτά τις τουρκικές θέσεις. Κείμενο που περιλαμβάνει  και  τους Έλληνες υπογράφοντες, νυν ή πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (Γιάννη Βαρουφάκη, Δημήτρη Χριστόπουλο, Αριστείδη Μπαλτά, Κώστα Δουζίνα, Αθηνά Αθανασίου, Καλυψώ Νικολαΐδη) και κρατήθηκε “επτασφράγιστο μυστικό” στην Ελλάδα, αφού δεν μεταφράστηκε.

Πράγματι, δεκάδες Ευρωπαίοι διανοούμενοι, πολιτικοί και δημοσιογράφοι καλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι απλώς να πάψει να στηρίζει την Ελλάδα, αλλά και να παρέμβει εναντίον της ελληνικής Δημοκρατίας. Ουσιαστικά μιλούν για  επιβράβευση της τουρκικής πολιτικής της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού. Το κείμενο το υπογράφουν και γνωστά ονόματα της αριστερής ευρωπαϊκής διανόησης (Γιούργκεν Χάμπερμας, Εντγκάρ Μορέν, Γκρέγκορ Γκύζι, Ετιέν Μπαλιμπάρ, κ.ά.).

Οι Έλληνες υπογράφοντες πάντως  ανήκουν στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς: Ο Γιάννης Βαρουφάκης, έχει μιλήσει επανειλημμένα για τον «αποκλεισμό» που κάνει η Ελλάδα στην Τουρκία στο Αιγαίο, καθώς και στο ζήτημα των αγωγών. Ο Δημήτρης Χριστόπουλος, συνταγματολόγος, μέλος του “Κέντρου Έρευνας Μειονοτικών Ομάδων” (ΚΕΜΟ), έχει εκφράσει εδώ και δεκαετίες απόψεις συγκεκριμένης ιδεολογικής τοποθέτησης, από το Σχέδιο Ανάν μέχρι τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Το 2014, ως υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, είχε πρωτοστατήσει στον αποκλεισμό από το ευρωψηφοδέλτιο της Σαμπιχά Σουλεϊμάν ως “αντιτουρκικής” υποψηφιότητας. Υπογράφει επίσης η Ελληνογαλλίδα και νυν διδάσκουσα στην Οξφόρδη, Καλυψώ Νικολαΐδη, σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου από 1996 έως το 2004, η Αθηνά Αθανασίου, πανεπιστημιακός με ειδίκευση στις “σπουδές φύλου”, καθώς και οι Αριστείδης Μπαλτάς και Κώστας Δουζίνας, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Το κείμενο καταγγέλλει το κλείσιμο των συνόρων από την Ελλάδα, και την αναστολή των διαδικασιών χορήγησης ασύλου ως «ηθικό σκάνδαλο».  Παράλληλα καλεί την ΕΕ, ή οποιαδήποτε χώρα της Ένωσης, να παρέμβει ανοικτά και να επιβάλει στην Ελλάδα άνοιγμα των συνόρων. Χαρακτηριστικά αναφέρει… η συνέχεια ΕΔΩ

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares