Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Η Ουκρανία κατηγορείται για χρήση ναρκών κατά ανθρώπων στην πόλη Ίζιουμ

Η Ουκρανία κατηγορείται για τη χρήση ναρκών, στην πόλη Ίζιουμ, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καλεί την Ουκρανία την Τρίτη να απαντήσει στους ισχυρισμούς ότι ο στρατός της χρησιμοποίησε χιλιάδες νάρκες που εκτοξεύτηκαν με πυραύλους μέσα και γύρω από την ανατολική πόλη Ίζιουμ όταν αυτή καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις, αναφέρει το Reuters.

Η Human Rights Watch σημειώνει επίσης ότι εξέδωσε τρεις εκθέσεις πέρυσι κατηγορώντας τις ρωσικές δυνάμεις ότι χρησιμοποίησαν νάρκες κατά προσωπικού σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας μετά την εισβολή τους στη χώρα στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

«Οι ουκρανικές δυνάμεις φαίνεται να έχουν αναπτύξει νάρκες μεγάλης κλίμακας στην περιοχή Izium, προκαλώντας απώλειες αμάχων και συνεχίζουν να αποτελούν κίνδυνο», δήλωσε ο Steve Goose, διευθυντής του τμήματος όπλων στο Human Rights Watch.

«Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επανειλημμένα χρησιμοποιήσει νάρκες κατά προσωπικού και έχουν διαπράξει φρικαλεότητες σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά αυτό δεν δικαιολογεί τη χρήση αυτών των απαγορευμένων όπλων από τους Ουκρανούς», είπε.

Η Ουκρανία είναι συμβαλλόμενο μέρος στη σύμβαση του 1997 για την απαγόρευση της χρήσης, αποθήκευσης, παραγωγής και μεταφοράς ναρκών κατά προσωπικού και για την καταστροφή τους, ενώ η Ρωσία όχι. Η Μόσχα αρνήθηκε ότι στόχευσε αμάχους ή ότι διέπραξε εγκλήματα πολέμου. Η Human Rights Watch δήλωσε επίσης ότι η χρήση ναρκών κατά προσωπικού παραβιάζει επίσης το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, επειδή αυτές οι συσκευές δεν μπορούν να κάνουν διακρίσεις μεταξύ αμάχων και μαχητών.

Η Human Rights Watch δήλωσε επίσης ότι η χρήση ναρκών κατά προσωπικού παραβιάζει επίσης το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, επειδή αυτές οι συσκευές δεν μπορούν να κάνουν διακρίσεις μεταξύ αμάχων και μαχητών.

newsbomb.gr

Shares