Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Η ώρα των μεγάλων αναμετρήσεων στη Βουλή – Σήμερα η πρώτη μάχη για τις παρακολουθήσεις!

Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας θα αποφασίσει για την τοποθέτηση Δεμίρη στο τιμόνι της ΕΥΠ

Σήμερα η «επίσημη πρώτη» της μεγάλης μάχης διαρκείας στη Βουλή για τις παρακολουθήσεις, καθώς «περνά» από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας η τοποθέτηση του Θεμιστοκλή Δεμίρη στο τιμόνι της ΕΥΠ, ενώ την ίδια ώρα συνεχίζεται ο πολιτικός τζόγος για τη συγκρότηση της εξεταστικής επιτροπής, που ζητεί η Χαριλάου Τρικούπη.

Παρά το επιτακτικό αίτημα της αντιπολίτευσης για άμεση κλήση στην Επιτροπή Θεσμών όλων των εμπλεκομένων στο σκάνδαλο, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις, η πλειοψηφία επέμεινε η επίμαχη συνεδρίαση να μετατεθεί για την ερχόμενη εβδομάδα.

Σήμερα η συνεδρίαση θα περιοριστεί στην ακρόαση του νέου διοικητή της ΕΥΠ και στη διατύπωση γνώμης των κομμάτων επί του διορισμού του. Η δυσεξήγητη στάση της Ν.Δ. στο θέμα της Επιτροπής Θεσμών σχετίζεται άμεσα με τη σοβούσα εσωκομματική κρίση, η οποία έχει πλέον και δημόσιες εκδηλώσεις, αρχής γενομένης της ηχηρής διάψευσης της Ολγας Κεφαλογιάννη των δημοσιευμάτων περί απομάκρυνσής της από την επιτροπή.

Υπενθυμίζεται, ταυτοχρόνως, ότι το σενάριο για μετατροπή της Επιτροπής Θεσμών σε εξεταστική παραμένει πάντοτε ανοικτό. Το μόνο σίγουρο είναι πως την προσεχή Δευτέρα η Ολομέλεια θα ψηφίσει επί της πρότασης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει την υπόθεση παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη.

Οπως όλα δείχνουν η πρόταση θα εγκριθεί από την Ολομέλεια, ακόμη και χωρίς τις «γαλάζιες» ψήφους. Παρά την προσπάθεια της Ν.Δ. να εκμεταλλευτεί τους… αστερίσκους των μικρότερων κομμάτων, φαίνεται πως οι απαιτούμενες κατά το Σύνταγμα 120 ψήφοι υπάρχουν. Και αυτό διότι το ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του, ξεκαθάρισε πως συμφωνεί στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την ανάγκη να συμπεριληφθεί και η υπόθεση «συνακροάσεων-υποκλοπών στον Περισσό».

Δημοφιλείς ειδήσεις  Ασύμμετρο χτύπημα Μητσοτάκη σε Πούτιν

Μάλιστα, καταγγέλλει προσπάθεια της Ν.Δ. να «πετάξει την μπάλα στην εξέδρα», αναφερόμενο στα περί δεκαετούς επέκτασης της έρευνας. Εφόσον το ΚΚΕ υπερψηφίσει, η πρόταση της Χαριλάου Τρικούπη θα περάσει άνετα. Υπενθυμίζεται πως από την πρώτη κιόλας στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε πως στηρίζει το ΠΑΣΟΚ. Οσο για την Ελληνική Λύση, δεν είναι μεν αρνητική στη συγκρότηση εξεταστικής, πλην όμως δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά της. Φαίνεται, άλλωστε, πως θα επιμείνει μέχρι τέλους πως η εξεταστική επιτροπή θα πρέπει οπωσδήποτε να διερευνήσει και την υπόθεση των κοριών σε 17 Ελληνες βουλευτές, η οποία φέρεται ότι ξεκίνησε το 2016, θέμα που έφερε στο φως η εφημερίδα «δημοκρατία».

Οσο για το ΜέΡΑ25, διάκειται κι εκείνο καταρχήν θετικά στη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, ζητώντας πάντως, διά στόματος του εκπροσώπου Τύπου Μιχάλη Κριθαρίδη, το σκάνδαλο «να ιδωθεί συνολικά στο πλαίσιο της αυταρχικοποιήσης του μνημονιακού κράτους».

Shares