Κυριακή , 29 Μαΐου 2022

Η Ονδούρα, η πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ και το δώρο του Ισραήλ…

H Ονδούρα εγκαινίασε, την Πέμπτη, την πρεσβεία της στη διαφιλονικούμενη Ιερουσαλήμ. Η χώρα της Κεντρικής Αμερικής έγινε το τέταρτο κράτος που ακολουθεί τις ΗΠΑ, στην εν λόγω κίνηση.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ήταν ο πρώτος που αποφάσισε την μεταφορά της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών από το Τελ Αβίβ στα Ιεροσόλυμα.

Προς επίρρωση του γεγονότος, ο πρόεδρος της Ονδούρας, Χουάν Ορλάντο Χερνάντες και ο νέος πρωθυπουργός του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ, υπέγραψαν σημαντικό αριθμό διμερών συμφωνιών.

Ο Μπένετ υπογράμμισε ότι η λειτουργία της πρεσβείας της Ονδούρας στην πόλη και η σχεδιαζόμενη επαναλειτουργία της πρεσβείας του Ισραήλ στην Τεγκουσιγκάλπα, (σ.σ. στην πρωτεύουσα της Ονδούρας), αποτελούν απόδειξη “της βαθιάς φιλίας και σύνδεσης των δύο χωρών”. Το Ισραήλ διατηρούσε πρεσβεία στην Ονδούρα μέχρι τη δεκαετία του 1990.

Pin on Spanish Speaking Country

Η θέση της Ονδούρας στην Κεντρική Αμερική

Η Ουάσιγκτον εγκαινίασε την πρεσβεία της στην πόλη, το 2016. Την ακολούθησαν η Γουατεμάλα, το Κοσσυφοπέδιο και τώρα η Ονδούρα. Η Παραγουάη, επίσης το 2018, άνοιξε την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ, ωστόσο, άλλαξε γνώμη μετά από μερικούς μήνες.

Τα περισσότερα κράτη εξακολουθούν να διατηρούν πρεσβείες στο Τελ Αβίβ εξαιτίας της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στα Ιεροσόλυμα, σε ένα από τα πιο ακανθώδη προβλήματα της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Maps - Jerusalem – Holy City for three world religions - Diercke International Atlas

Xάρτης της Ιερουσαλήμ

Η Ιερουσαλήμ στεγάζει το ισραηλινό κοινοβούλιο, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ και πολλές ακόμα κυβερνητικές υπηρεσίες. Το Ισραήλ κατέλαβε την Ανατολική Ιερουσαλήμ, μαζί  με τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, το 1967. Αργότερα προσήρτησε μέρος της πόλης. Η Ανατολική Ιερουσαλήμ περιλαμβάνει την Παλαιά Πόλη, στην οποία βρίσκονται ιεροί χώροι των Χριστιανών, των Εβραίων και των Μουσουλμάνων.

Το Ισραήλ θεωρεί ολόκληρη την πόλη ως την ενοποιημένη πρωτεύουσά του. Οι Παλαιστίνιοι απαιτούν την Ανατολική Ιερουσαλήμ σαν πρωτεύουσα του μελλοντικού τους κράτους. Η αντιπαλότητα των δύο πλευρών οδήγησε στις αναταραχές του Απριλίου και του Μαΐου, οι οποίες με τη σειρά τους πυροδότησαν τον πόλεμο των 11 ημερών στη Λωρίδα της Γάζας.

Πηγή: Associated Press – AP

Του ειδικού συνεργάτη

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares