Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Η Οδύσσεια των νεοδιόριστων δημοσίων λειτουργών την εποχή της τουριστικής ευμάρειας

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο, οι εκπαιδευτικοί, γιατροί, αστυνομικοί  πυροσβέστες και άλλες κατηγορίες κρατικών λειτουργών όταν καλούνται από την Πολιτεία να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε τουριστικούς προορισμούς ή/και σε παραμεθόριες και ακριτικές περιοχές της επικράτειας να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα όσον αφορά  στην εύρεση κατοικίας. 

Κατά καιρούς διαβάζουμε για δεκάδες αναπληρωτές και μόνιμους εκπαιδευτικούς οι οποίοι τοποθετήθηκαν σε τουριστικούς προορισμούς, κυρίως νησιά να κοιμούνται στα αυτοκίνητά τους, στις παραλίες και σε κάμπινγκ με υπνόσακους περιμένοντας να χειμωνιάσει για να αδειάσει κάποιο διαμέρισμα. Εκπαιδευτικοί σε νησιά δηλώνουν ότι τους ζητήθηκε να πληρώσουν 60, 70 ως και 100 ευρώ τη βραδιά σε ξενοδοχεία ενώ οι “τυχεροί” που βρίσκουν στέγη την κλείνουν το ελάχιστο με 350 (γκαρσονιέρες – αποθήκες) έως 700 ευρώ, όταν ο μηνιαίος μισθός τους θα κυμαίνεται ανάμεσα στα 800 και τα 900 ευρώ. Οι Κυκλάδες που σφύζουν από τουρισμό ως και τα μέσα του φθινοπώρου είναι σχεδόν απαγορευτικές για όλους τους νεοδιόριστους που πρέπει να μετακινηθούν μακριά από τις εστίες τους. Τα ίδια προβλήματα διατυπώθηκαν στην Κέρκυρα, στο Ρέθυμνο, στα Χανιά και αλλού.

Ο πρόεδρος ΕΛΜΕ Χανίων, Γιάννης Κυριακάκης, περιγράφει την κατάσταση δραματική και σημειώνει χαρακτηριστικά «…έρχονται άνθρωποι να μάθουν στα παιδιά μας γράμματα κι εμείς τους αντιμετωπίζουμε με ένα τρόπο το λιγότερο αναξιοπρεπή».

Οι αστυνομικοί που κλήθηκαν να υπηρετήσουν στην Μύκονο για να ενισχύσουν την αστυνόμευση κατά τους θερινούς μήνες στο νησί έλεγαν πως δεν είναι σε θέση να καλύψουν τις ανάγκες των υψηλών ενοικίων.

Ανοιχτή πληγή η έλλειψη γιατρών στα νησιά: «Μένουν λίγες ημέρες και φεύγουν» διαβάσαμε σε δημοσίευμα εφημερίδας της Ρόδου με αφορμή παραίτηση της πνευμονολόγου στο Κέντρο Υγείας Μήλου.  Όπως ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε το Κέντρο Υγείας Μήλου: «Η πνευμονολόγος αποχώρησε από το νησί, λόγω αδυναμίας εύρεσης ενός αξιοπρεπούς καταλύματος για τη διαμονή της». Παρόμοιες καταστάσεις όμως καταγράφονται και σε άλλα νησιά.

Το στεγαστικό ζήτημα εδώ και αρκετά χρόνια λειτουργεί αποτρεπτικά για τη στελέχωση του νοσοκομείου Σαντορίνης με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Ο ορθοπεδικός του νοσοκομείου εξηγώντας τους λόγους του προβλήματος είπε: «Στις αρχές του καλοκαιριού, τα τοπικά μέσα έκαναν εκκλήσεις προς τον δήμο, τους ξενοδόχους αλλά και τους κατοίκους για εύρεση κατοικίας ώστε να έρθει στο νησί ένα ζευγάρι γιατρών. Είναι δύο ειδικότητες που τις χρειαζόμαστε πάρα πολύ. Τελικά, λύση δεν βρέθηκε με αποτέλεσμα οι γιατροί να αναγκαστούν να αποχωρήσουν από το νησί».

 

Ο  γενικός ιατρός και επιστημονικός υπεύθυνος του Ιατρείου του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Σερίφου, Αθανάσιος Κόνταρης σε συνέντευξή  στις 6/8/2022 του  είπε μεταξύ άλλων “…Πολύ δύσκολα κάποιος γιατρός θα πάρει την απόφαση να υπηρετήσει σε νησί. Εγώ δυσκολεύομαι να βρω σπίτι για να μείνω. Έχω ένα μικρό παιδί και δεν υπάρχει παιδικός σταθμός να το αφήσω όταν πρέπει να λείψουμε εγώ και η σύζυγός μου στη δουλειά…”

Αν και το πρόβλημα δεν είναι σημερινό, αλλά δυστυχώς γίνεται όλο και χειρότερο μιας και στις περιοχές που είναι προορισμοί θερινών διακοπών έχουν προστεθεί και περιοχές που είναι προορισμοί χειμερινών διακοπών. Στην Αρκαδία π.χ. οι δάσκαλοί και οι καθηγητές αν δεν βρουν κάποιο, ακριβό για το μισθό τους, κατάλυμα αναγκάζονται να πηγαινοέρχονται στα σχολεία τους με τα ΚΤΕΛ, ξυπνώντας από τις 4 το πρωί, με συνέπεια να είναι εξαντλημένοι και κατάκοποι όλη τη σχολική χρονιά.

Ο νομοθέτης έχει προβλέψει για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων (άρθρο 32 του νόμου 4483/2017 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το άρθρο 26 του 4807/2021) που όμως δεν φαίνεται να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Η Ελληνική Λύση κατέθεσε ερώτηση πριν από τρία χρόνια (Αρ. Πρωτ. 81/1-8-2019) και στην απάντησή τους οι κ.κ. υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων επικαλέστηκαν το άρθρο 111 του Ν.4446/2016, (όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 84 του Ν.4472/2017) που προβλέπει περιορισμούς στις βραχυχρόνιες μισθώσεις όμως και αυτός αποδεικνύεται αναποτελεσματικός. Όσον αφορά τις υποσχέσεις για τη «…συνεργασία τους με τα συναρμόδια Υπουργεία ώστε να προωθηθούν προτάσεις για νομοθετικές βελτιώσεις…», ακόμη τις περιμένουμε. Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δεν μπήκε στον κόπο να απαντήσει, δηλώνοντας «αναρμόδιο». Ελπίζουμε η νέα ερώτησή μας (αρ. πρωτ. 7009/29-8-2022) να τύχει απάντησης που θα λύνει και δεν θα κουκουλώνει, για μια ακόμη φορά το πρόβλημα.

Επίσης θεωρούμε πολύ καλή την πρόταση της ΚΕΔΕ (πρακτικό ΔΣ25618072022) ώστε να προβλέπεται ρητά και διαζευκτικά και η χορήγηση χρηματικού επιδόματος προς κάλυψη εν όλω ή εν μέρει της σχετικής δαπάνης των δικαιούχων στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων των Ο.Τ.Α. κατόπιν αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου και ευελπιστούμε ότι θα γίνει δεκτή.

 

Αν θέλουμε να μιλάμε για πραγματική «ανάπτυξη», τότε θα πρέπει να μιλάμε και για στοιχειωδώς αξιοπρεπή διαβίωση και εργασία όλων των εργαζομένων και των δημόσιων λειτουργών όπου και αν αυτοί υπηρετούν, προκειμένου να προστατεύεται και να διαφυλάσσεται η αξία και το ιδεώδες της δημόσιας παιδείας, υγείας, ασφάλειας και πρόσβασης στην εργασία χωρίς φραγμούς και εμπόδια.

 

ΣΟΦΙΑ – ΧΑΪΔΩ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Βουλευτής Β’ Πειραιώς

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Shares