Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Η ΝΤΡΟΠΗ του Ελλαδικού κράτους! Πόσο εύκολο είναι να ΓΕΝΝΗΣΕΙ μια γυναίκα στην άκρη του Αιγαίου;…

της Κυριακής Αξιώτη,
Το καλοκαίρι που πέρασε βρέθηκα για μια μέρα στους Φούρνους Ικαρίας, το μικρό νησί του ανατολικού Αιγαίου, που παρά την απαράμιλλη ομορφιά του, έχει να ξεπεράσει πολλά εμπόδια που προκύπτουν κυρίως λόγω της μεγάλης του απόστασης από τα αστικά κέντρα της χώρας.
Ως εκ τούτου, εκτός από τα δεκάδες άλλα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι των ακριτικών περιοχών, είναι μεταξύ άλλων και αυτό της υπογεννητικότητας που παρατηρείται στους τόπους που μεγάλωσαν. Την εν λόγω πραγματικότητα άλλωστε διαπιστώνει κανείς με τα μάτια του αν βρεθεί σε ένα από τα μέρη αυτά. Τα ζευγάρια στους Φούρνους, την Τήλο, την Κάσο, τη Σίκινο και σε πολλές άλλες περιοχές που βρίσκονται μακριά από την πρωτεύουσα, δύσκολα παίρνουν την απόφαση να κάνουν παιδιά, κι αυτό γιατί η δυνατότητα ιατρικής περίθαλψης είναι μηδαμινή, πράγμα που σημαίνει πως ακόμα και σε περίπτωση επιπλοκής, μια γυναίκα που κυοφορεί θα θέσει σε κίνδυνο τη ζωή της -και κατά συνέπεια και του μωρού.

Την παραπάνω διαπίστωση άλλωστε επιβεβαιώνουν και οι δεκάδες αγροτικοί γιατροί που έτυχε κάποτε να περάσουν από τα ακριτικά αυτά μέρη. Κατά την επικοινωνία μας με μερικούς από αυτούς, μας εξομολογήθηκαν με βάση την εμπειρία τους πως είναι όντως η έντονη ανασφάλεια που εμποδίζει πολλές γυναίκες εκεί να γίνουν μητέρες. Όπως μάλιστα τόνισαν, ειδικά τους χειμερινούς μήνες, που τα δρομολόγια αραιώνουν, ο φόβος διπλασιάζεται. Ελλείψει των απαραίτητων υποδομών οι γυναίκες που κυοφορούν είναι αναγκασμένες να ταξιδεύουν στα αστικά κέντρα ακόμα και για μια εξέταση ρουτίνας. Αυτό όμως τις περισσότερες φορές συνεπάγεται και επιπλέον έξοδα, λόγω της μετακίνησης και της διανυκτέρευσης μακριά από το σπίτι που πιθανότατα απαιτείται.

Ανάγκη για ελπίδα
Με αφορμή τη σταδιακή μείωση των γεννήσεων στις ακριτικές περιοχές, ο μαιευτήρας-γυναικολόγος, κ. Στέφανος Χανδακάς, από το 2007 ταξιδεύει εθελοντικά με μια ομάδα γιατρών και εθελοντών στα νησιά του Αιγαίου και άλλες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, προκειμένου να παρέχει βοήθεια στα ζευγάρια που θέλουν να τεκνοποιήσουν αλλά αδυνατούν λόγω της αβεβαιότητας. «Εδώ και μια τουλάχιστον δεκαετία οι γυναίκες των ακριτικών νησιών σταδιακά έπαψαν να κάνουν παιδιά, ενώ αυτές που αποφάσιζαν να κυοφορήσουν, είχαν ελάχιστη έως μηδενική ιατρική παρακολούθηση, γεγονός που ως άνθρωπος και ως γιατρός δεν μπορούσα να δεχτώ για μια ευρωπαϊκή χώρα τον 21ο αιώνα», αναφέρει ο ίδιος μιλώντας στη HuffPost. «Eρευνώντας το θέμα λίγο βαθύτερα, ήρθα αντιμέτωπος με το αρνητικό πρόσημο γεννήσεων-θανάτων και αντιλήφθηκα το πρόβλημα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα, που άρχισε να γιγαντώνεται στα χρόνια της κρίσης και να εμφανίζεται οξύτερο σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως οι Φούρνοι, που κατέγραφαν έως και μηδενικές γεννήσεις.

Μέσα σε τρία χρόνια δράσης, η HOPEgenesis έχει υποστηρίξει πάνω από 160 οικογένειες
Κάνοντας την ανάγκη πράξη, το 2015 ιδρύσαμε την HOPEgenesis με σκοπό να παρέχουμε ολοκληρωμένη ιατρική περίθαλψη και υποστήριξη στις γυναίκες, που μένουν σε απομακρυσμένα μέρη και έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε ιατρικές υποδομές, από τη στιγμή που μένουν έγκυες έως και την ημέρα του τοκετού τους, καλύπτοντας όλα τα έξοδα σχετίζονται με την εγκυμοσύνη τους, τον τοκετό, τη μεταφορά και τη διαμονή τους σε περιοχές κοντά στην περιοχή μόνιμης κατοικίας τους στις οποίες δρα η ιατρική μας ομάδα», συμπληρώνει.

Έτσι, πλέον η HOPEgenesis δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 350 περιοχές, 317 τοπικές κοινότητες στις Περιφερειακές Ενότητες Ευρυτανίας, Φωκίδας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Άρτας, Καρδίτσας, Ιωαννίνων, Κοζάνης και Θεσπρωτίας και 37 νησιά του Αιγαίου και Ιονίου πελάγους, περιοχές με αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων – θανάτων και ελάχιστες έως και μηδενικές γεννήσεις. Στο πρόγραμμα εντάσσονται γυναίκες που κυοφορούν ή επιθυμούν να κυοφορήσουν με μοναδικό κριτήριο να είναι μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών αυτών. Δεν υπάρχουν οικονομικά κριτήρια για την ένταξη των ωφελούμενων στο πρόγραμμα, ενώ παράλληλα η δράση καλύπτει οποιαδήποτε κατάσταση έκτακτης ανάγκης που θα μπορούσε να προκύψει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (π.χ. αεροδιακομιδή, προωρότητα).
huffingtonpost.gr

Shares