Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Η Νότια Κορέα κάνει πίσω στα σχέδια για εργάσιμη εβδομάδα 69 ωρών

Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας φαίνεται ότι θα επανεξετάσει τα σχέδιά της για εργάσιμη εβδομάδα έως 69 ωρών, κυρίως έπειτα από τις έντονες διαμαρτυρίες των νέων για τις επιπτώσεις που θα έχει αυτό στη ζωή και την υγεία τους.

Το σχέδιο ήταν η αύξηση των ωρών εργασίας από 52 ώρες (40 συν το πολύ 12 για υπερωρία) σε 69 ώρες έπειτα από πιέσεις εργοδοτών ότι ήταν δύσκολο να «πιάσουν» τις προθεσμίες.

Ο υπουργός Εργασίας υποστήριζε ακόμη ότι θα ωφελούσε τις νέες γυναίκες, οι οποίες θα έκαναν υπερωρίες που μετά θα αντιστάθμιζαν με ρεπό που θα διέθεταν για την οικογένειά τους.

Ωστόσο στα σχέδια αντιτάχτηκαν νεότεροι σε ηλικία Νοτιοκορεάτες, αλλά και τα συνδικάτα που τονίζουν ότι μια αύξηση θα επιβάρυνε πολύ περισσότερο τους εργαζόμενους σε μια «βαριά» εργασιακή κουλτούρα.

Θα ήταν εξάλλου και ένα είδος «παραφωνίας» την ώρα που άλλες χώρες εξετάζουν σχέδια για μετάβαση σε τετραήμερη εργασία, η οποία αυξάνει την παραγωγικότητα και την ευζωία των εργαζομένων.

Μπροστά στις διαμαρτυρίες, αναφέρει ο Guardian, ο πρόεδρος Γιουν Σοκ-γελ ζήτησε από την κυβέρνηση να εξετάσει εκ νέου το μέτρο και «να επικοινωνεί καλύτερα» και ειδικά τους νεότερους. Ο Γιουν τασσόταν υπέρ του μέτρου για να δοθεί στους εργοδότες περισσότερη ευελιξία.

Τα στατιστικά του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι οι Νοτιοκορεάτες το 2021 εργάζονταν κατά μέσο όρο 1.915 ώρες τον χρόνο ή 199 ώρες περισσότερες από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ και 566 ώρες περισσότερες από τους Γερμανούς.

 

πρωτο θεμα

 

Shares