Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Η ΝΕΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜ! Μαλαισία-Τουρκία-Κατάρ-Πακιστάν … Ο ρόλος του Ισραήλ και της Ινδίας…

Εδώ και καιρό προετοιμάζεται μία νέα συμμαχία, ένας νέος άξονας συμφερόντων μεταξύ της Τουρκίας, του Πακιστάν, της Μαλαισίας και του Κατάρ.

Ήδη έχουμε από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο κινήσεις όταν και οι Ερντογάν, μαζί με τον τότε Πρωθυπουργό της Μαλαισίας Μαχαθίρ Μοχάμεντ και τον Πρωθυπουργό του Πακιστάν Ιμράν, συναντήθηκαν στο περιθώριο της 74η Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.  Αξίζει να τονιστεί πως οι τρεις τους είχαν συμφωνήσει για τη δημιουργία ενός αγγλόφωνου τηλεοπτικού δικτύου, για την αντιμετώπιση της Ισλαμοφοβίας στη Δύση.

Τον Δεκέμβριο του 2019 στην  Κουάλα Λουμπούρ ο Μαχαθίρ διοργάνωσε σύνοδο κορυφής στην οποία προσκλήθηκαν η Τουρκία, το Πακιστάν, το Κατάρ και η Ινδονησία. Εν τέλει το Πακιστάν δεν  παρέστη καθώς δέχτηκε πιέσεις από την Σαουδική Αραβία. Ο ηγέτης της Μαλαισίας μίλησε για τα παγκόσμια προβλήματα του Ισλάμ και τόνισε πως οι χώρες που είχαν προσκληθεί είναι από «τις λίγες που έχουν την ίδια αντίληψη για το Ισλάμ και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μουσουλμάνοι»…

Από τότε οι διπλωματικές σχέσεις των προσκεκλημένων χωρών συνεχίζονται απρόσκοπτα. Μέχρι τώρα οι χώρες αυτές αντιμετωπίζουν ως ενιαίο μέτωπο την Ινδία με επίκεντρο το Κασμίρ. Ο Ερντογάν ειδικά εμφανίζει ιδιαίτερη ενασχόληση με την περιοχή καθώς :

Α) θέλει να εμφανιστεί ως παγκόσμιος προστάτης του Ισλάμ

Β) προσπαθεί να προσελκύσει ακόμα περισσότερο το Πακιστάν.

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος για το Κασμίρ (δηλαδή για το Πακιστάν) είναι πως τον Νοέμβριο του 2019 η Τουρκία διεξήγαγε Διεθνή Διάσκεψη επί του θέματος.

Στις αρχές του 2020 που ο Ερντογάν επισκέφτηκε το Πακιστάν ανέφερε το Κασμίρ 6 φορές στην 25λεπτη ομιλία του. Θυμίζουμε επίσης πως είχε συνδέσει το Κασμίρ με την Καλλίπολη και την μάχη κατά των Γάλλων κι Άγγλων για τον έλεγχο της πόλης κατά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Μαλαισία επίσης είχε υιοθετήσει έντονο, επικριτικό τόνο στο θέμα του Κασμίρ.  Αντίθετα Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θεωρούν πως είναι ένα εσωτερικό θέμα της Ινδίας και όχι θέμα του Ισλάμ. Φυσικά αυτό εντάσσεται στην γενικότερη προσέγγιση που έχει το Ριάντ με το Νέο Δελχί καθώς έχουν υπογραφεί συμφωνίες για μεγάλες επενδύσεις, οι οποίες είχαν υπογραφεί κατά την επίσκεψη του διαδόχου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στην Ινδία το 2019.

Η συμμαχία Τουρκίας, Πακιστάν, Μαλαισίας και Κατάρ έχει και στρατηγικό και ιδεολογικό νόημα και φυσικά σηματοδοτεί τις ανακατατάξεις που λαμβάνουν χώρα στην Ασία, καθώς η αμερικανική ηγεμονία εξασθενεί.

Η Τουρκία και το Κατάρ έχουν εμπλακεί σε μία de facto συνεργασία, εδώ και 10 χρόνια μιας και έχουν κοινή εναντίωση σε Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.Τους ενώνει η υποστήριξη στο Σουνιτικό πολιτικό Ισλάμ, η θέση που έχουν στο ζήτημα της Παλαιστίνης (ενάντια στο Ισραήλ) και η υποστήριξη στη Χαμάς.

Σε αυτόν τον συνασπισμό το Πακιστάν και η Μαλαισία εμφανίζονται ως φυσικοί σύμμαχοι. Μέχρις στιγμής κοινός στόχος είναι η Ινδία, όπως αναφέραμε. Δεύτερος φαίνεται να είναι το Ισραήλ. Στο βάθος η ισχύς της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Ζητήματα όπως αυτό της Λιβύης ή οι σχέσεις με την Αίγυπτο προς το παρόν δεν φαίνεται να εξετάζονται.

Η Μαλαισία είναι ομοσπονδιακό κράτος στην Νοτιοανατολική Ασία. Εκτείνεται σε δύο ανεξάρτητες γεωγραφικές περιοχές, τη Μαλαισιανή χερσόνησο (όπου συνορεύει με την Ταϊλάνδη και τη Σιγκαπούρη) και το νησί Βόρνεο (όπου συνορεύει με την Ινδονησία και το Μπρουνέι). Έχει πληθυσμό 32.730.000 κατοίκους, σύμφωνα με επίσημη εκτίμηση για το 2020, και έκταση 329.750 τ.χλμ.

Η Ισλαμική Δημοκρατία του Πακιστάν (ούρντου: پاکستان) είναι μια χώρα της Νότιας Ασίας. Βρίσκεται στην περιοχή όπου ενώνονται η Νότια Ασία, η Κεντρική Ασία και η Μέση Ανατολή.Βρέχεται από την Αραβική θάλασσα και έχει ακτογραμμή μήκους 1.046 χιλιομέτρων, και συνορεύει με το Αφγανιστάν και το Ιράν στα δυτικά, το Τατζικιστάν στα βόρεια, την Ινδία στα ανατολικά και την Κίνα (αυτόνομη περιοχή Ξιγιάνγκ-Ουγκούρ της Κίνας) στα βόρεια. Έχει έκταση 880.940 τ.χλμ. και πληθυσμό 207.774.520 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2017. Πρωτεύουσα σήμερα είναι το Ισλαμαμπάντ, ενώ παλαιότερα ήταν το Καράτσι.

Το Κράτος του Κατάρ είναι ένα ανεξάρτητο εμιράτο της Μέσης Ανατολής, που καταλαμβάνει τη χερσόνησο Κατάρ, επί της ανατολικής ακτής της Αραβικής Χερσονήσου, στον Αραβικό ή Περσικό κόλπο. Έχει έκταση 11.627 τ.χλμ. και πληθυσμό (140η στον κόσμο) 2.773.221 κατοίκους, σύμφωνα με επίσημη εκτίμηση για το 2020. Πλούσιο σε πετρελαιοπηγές, έχει ένα από τα υψηλότερα κατά κεφαλή εισοδήματα στον κόσμο. Ένας πορθμός του Περσικού Κόλπου χωρίζει το Κατάρ από την κοντινή νησιωτική χώρα του Μπαχρέιν.

Shares