Σάββατο , 26 Σεπτεμβρίου 2020
Τελευταία Νέα

Η ΝΔ θέλει 4% ΑΕΠ, επενδυτική βαθμίδα το 2020, λύσεις σε τράπεζες και ΔΕΗ! Σε ΔΕΘ και προσχέδιο Προϋπολογισμού 2020 τα μέτρα…

Η ΝΔ θέλει 4% ΑΕΠ, επενδυτική βαθμίδα το 2020, λύσεις σε τράπεζες και ΔΕΗ!  Σε ΔΕΘ και προσχέδιο Προϋπολογισμού 2020 τα μέτρα...

Το οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης ωστόσο θα αποκαλυφθεί στην ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο 2019 και βεβαίως με το προσχέδιο προϋπολογισμού 2020 την 1η Οκτωβρίου 2019.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κληθεί να κυβερνήσει μετά τις 7 Ιουλίου 2019 εφαρμόζοντας ένα εμπροσθοβαρές σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας. 

Όμως οι αλλαγές αυτές δεν θα αποκαλυφθούν νωρίτερα από την ΔΕΘ αρχές Σεπτεμβρίου και ειδικά στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2020 την 1η Οκτωβρίου 2019. 
Ο Μητσοτάκης έχει θέσει ως προτεραιότητες 
-Η οικονομία να αναπτύσσεται με 4% ετησίως.
Ο στόχος αυτός φαντάζει υπερβολικός ώστε να είναι διατηρήσιμος λόγω των παθογενειών της οικονομίας και της μακροχρόνιας κόπωσης βασικών παραγωγικών πηγών.
Τα δημόσια έργα έχουν μετριαστεί αισθητά, οι δημόσιες επενδύσεις επίσης ενώ οι τραπεζικές χορηγήσεις βρίσκονται στο ναδίρ.
Ωστόσο εάν καταστεί εφικτός ο στόχος του 4% θα αποτελεί θετική εξέλιξη για την οικονομία, για τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες.
-Το 2020 να αποκτήσει η Ελλάδα επενδυτική βαθμίδα, investment grade  δηλαδή ΒΒΒ- και υψηλότερα ώστε να μην χαρακτηρίζονται ως επενδυτικά σκουπίδια τα ελληνικά ομόλογα.
Η επενδυτική βαθμίδα θα φέρει αποδόσεις στα ελληνικά ομόλογα σχεδόν στο 1,80% με 2% από 3,12% που είναι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου.
Σε ένα περιβάλλον επενδυτικής βαθμίδας, οι εκδόσεις ομολόγων θα είναι πολύ πιο εύκολες καθώς θα μπορούν να αγοράζουν κρατικό χρέος και pension funds – τελικοί επενδυτές – που λόγω βαθμολογίας στην τρέχουσα συγκυρία δεν μπορούν να αγγίξουν τα ελληνικά ομόλογα.
Η επενδυτική βαθμίδα θα φέρει και αναβάθμιση συνολικά της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς με την Morgan Stanley Capital International να αναβαθμίζει σε ώριμη από αναδυόμενη την ελληνική αγορά προς το τέλος του 2020.
-Κομβικής σημασίας είναι να επιταχυνθούν οι λύσεις για τις τράπεζες και τα NPEs.
Στην ΝΔ εδώ και μήνες έχουν αναφέρει ότι η πρόταση της ΤτΕ για τα προβληματικά δάνεια είναι ανεφάρμοστη.
Μόνο η συλλογική λύση APS ή ιταλικό μοντέλο με τιτλοποιήσεις και παροχή εγγυήσεων τελικώς θα υλοποιηθεί με στόχο να ξεπεραστούν επιτυχώς τα stress tests του Ιουλίου του 2020.
Στο σκέλος της ενέργειας η ΝΔ έχει εκπονήσει ολοκληρωμένο σχέδιο για την ΔΕΗ.
Σε συνέντευξη που είχε δώσει στο bankingnews το στέλεχος της ΝΔ Σκρέκας είχε παρουσιάσει ένα ευρύτερο σχέδιο αναδόμησης της στρατηγικής ενέργειας της χώρας και εξυγίανσης της ΔΕΗ.
-Μεγάλη πρόκληση για την ΝΔ είναι η άρση των capital controls για λόγους σημειολογίας αλλά και προσέλκυσης καταθέσεων στις τράπεζες ώστε έχοντας ρευστότητα να μπορούν να δανείζουν και να αγοράζουν ελληνικά ομόλογα.
Οι ελληνικές τράπεζες το 2020 δεν θα έχουν περιορισμούς ή θα έχουν μεγαλύτερη ευελιξία ώστε να αγοράζουν ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Το οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης ωστόσο θα αποκαλυφθεί στην ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο 2019 και βεβαίως με το προσχέδιο προϋπολογισμού 2020 την 1η Οκτωβρίου 2019.
Τότε θα διαπιστωθεί εάν
-Η Ελλάδα μπορεί να μειώσει τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα κάτω από 3,5%
-Μειωθούν οι φόροι στις επιχειρήσεις αποφασιστικά, η ΝΔ έχει αναφέρει ότι θα τον μειώσει από 29% σε 20% σε βάθος χρόνου
-Θα μειωθεί κατά 30% ο ΕΝΦΙΑ τους πρώτους 24 μήνες διακυβέρνησης
-Θα μειωθεί το τέλος επιτηδεύματος κ.α.

www.bankingnews.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares