Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Η ΝΔ “ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΤΟΝ ΛΙΓΝΙΤΗ” – Όλα για χάρη των Γερμανών

Η ΝΔ  δεν αναλογίζεται τις επιπτώσεις που θα επιφέρει η απολιγνιτοποίηση  όπως θέσεις εργασίας και οικονομικές συνέπειες αλλά και η κερδισμενη Γερμανία

Tην ίδια ώρα που οι τιμές άνθρακα  εμφανίζουν  +12,4% η μηνιαία αύξηση ,μεγαλύτερη αύξηση από όλες τις βιομηχανικές πρώτες ύλες η Γερμνανία κερδίζει κάνοντας χρυσές δουλειές

Η απολιγνιτοποίηση δεν επιφέρει μόνο χάσιμο θέσεων εργασίας σύφωνα με τα τελευταία στοιχεία να μιλάμε για 5.000 Έλληνες στον δρόμο αλλά και τοφέλη που μπορεί να επιφέρει στην οικονομία

Το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2028 και την αύξηση της ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές στο 35% έως το 2030 είχε δεσμευθεί από τον Σεπτέμβριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ουσία διευκολύνοντας την «πράσινη ανάπτυξη» των Γερμανών με την οποία σκοπεύουν να επελάσουν σε όλη την Βόρεια Ελλάδα.

Και, βεβαίως, θα επωφεληθούν και γερμανικές εταιρείες.

Όμως ποιες λιγνιτικές μονάδες κλείνουν στην Δυτική Μακεδονία αλλά και σε όλη την Ελλάδα προς ευχαρίστηση του Βερολίνου;

Το κλείσιμο όλων των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων που σήμερα λειτουργούν από τη ΔΕΗ μέχρι το 2023, περιλαμβάνει το νέο επιχειρησιακό πλάνο της επιχείρησης που εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο από το ΔΣ της επιχείρησης. Όπως τόνισε τότε στο Capital Link Forum στη Νέα Υόρκη ο κ. Στάσσης «Η ΔΕΗ δεσμεύεται ότι δε θα καίει λιγνίτη μέχρι το 2028 και από την τελευταία θέση της Ευρώπης ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα βρεθεί στις πρώτες.

Θα επιταχύνουμε το ρυθμό απόσυρσης και μέχρι το 2023 θα έχουμε αποσύρει όλες τις μονάδες που λειτουργούν σήμερα», είχε πει ο κ. Στάσσης υπογραμμίζοντας ότι η απόσυρση είναι εφικτή με βάση την τεχνολογία που υπάρχει σήμερα. Η απόσυρση θα συνδυαστεί με ραγδαία αύξηση των επενδύσεων στον τομέα των ΑΠΕ!

 

Τι σημαίνει η μέθοδο Fischer- Tropsch που μπορεί να επιφέρει τεράστια κέρδη στην Ελλάδα

Χρησιμοποιώντας, είτε την μέθοδο Fischer- Tropsch, είτε την νεότερη μέθοδο προέλευσης Νέας Ζηλανδίας, οι 3,34 δισεκατομμύρια απολήψιμοι τόνοι λιγνίτη της ΔΕΗ μπορούν να μετατραπούν σε 420 δισεκατομμύρια λίτρα καυσίμου ντίζελ, με λιανική πώληση του στην Ελλάδα περίπου 1,40 ευρώ ανά λίτρο και με τα έσοδα να φτάνουν τα 500 δισ. ευρώ για την εθνική οικονομία!

Τα συνολικά βεβαιωμένα γεωλογικά αποθέματα λιγνίτη στη χώρα ανέρχονται σε περίπου 5 δισ. τόνους. Τα κοιτάσματα αυτά παρουσιάζουν αξιοσημείωτη γεωγραφική εξάπλωση στον ελληνικό χώρο.

Με τα σημερινά τεχνικο-οικονομικά δεδομένα τα κοιτάσματα που είναι κατάλληλα για ενεργειακή εκμετάλλευση, ανέρχονται σε περίπου 3,34 δισ. τόνους και ισοδυναμούν με 450 εκ. τόνους πετρελαίου.

Τα κυριότερα εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα λιγνίτη βρίσκονται στις περιοχές Πτολεμαϊδας, Αμυνταίου και Φλώρινας με υπολογισμένο απόθεμα 1,8 δις τόνους, στην περιοχή της Δράμας με απόθεμα 900 εκ. τόνους και στην περιοχή Ελασσόνας με 169 εκ. τόνους.

Επίσης στην Πελοπόννησο, περιοχή Μεγαλόπολης, υπάρχει λιγνιτικό κοίτασμα με απόθεμα περίπου 223 εκ. τόνους.

Με βάση τα συνολικά εκμεταλλεύσιμα αποθέματα λιγνίτη της χώρας και τον προγραμματιζόμενο ρυθμό κατανάλωσης στο μέλλον, υπολογίζεται ότι τα αποθέματα αυτά επαρκούν για περισσότερο από 45 χρόνια.

Μέχρι σήμερα οι εξορυχθείσες ποσότητες λιγνίτη φτάνουν περίπου στο 29% των συνολικών αποθεμάτων. Εκτός από λιγνίτη η Ελλάδα διαθέτει και ένα μεγάλο κοίτασμα Τύρφης στην περιοχή των Φιλίππων (Ανατολική Μακεδονία).

Τα εκμεταλλεύσιμα αποθέματα στο κοίτασμα αυτό εκτιμώνται σε 4 δισ. κυβικά μέτρα και ισοδυναμούν περίπου με 125 εκατ. τόνους πετρελαίου.

Σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα των λιγνιτών της χώρας μας είναι η χαμηλή περιεκτικότητα σε καύσιμο θείο.

Πριν δύο χρόνια η διοίκηση της ΔΕΗ παρέλαβε πρόταση για να ξεκινήσει κάποιες προκαταρκτικές μετρήσεις προκειμένου να διαπιστωθεί εάν στα πολυάριθμα λιγνιτικά πεδία που εκμεταλλεύεται για την εξόρυξη άνθρακα, υπάρχει μη συμβατικό φυσικό αέριο, το αποκαλούμενο coalbed methane ή coalbed gas (CBM).

Αρχής γενομένης από το γιγαντιαίο νότιο πεδίο στη Δυτική Μακεδονία, υπάρχει ενδιαφέρον και περιέχονται εκμεταλλεύσιμες ποσότητες CBM.

Πρόκειται για ένα μη συμβατικό τύπο φυσικού αερίου, γνωστό και ως “γλυκό αέριο”, λόγω της έλλειψης υδροθείου, το οποίο εξάγεται από ορυχεία άνθρακα, συνήθως σε μεγαλύτερο βάθος κάτω από τα στρώματα του κάρβουνου.

Ολα αυτά η Ελλάδα θα τα εγκαταλείψει «προς όφελος των γερμανικών εταιρειών», όπως παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Γιατί;

 

Shares