Τετάρτη , 29 Ιανουαρίου 2020
Τελευταία Νέα

Η Μέρκελ προσπαθεί να πείσει τις ΗΠΑ να διατηρήσουν τα στρατεύματα στη Γερμανία….

Την προηγούμενη εβδομάδα, η πρέσβης των ΗΠΑ στη Βαρσοβία δήλωσε ότι «σ’ αντίθεση με τη Γερμανία, η Πολωνία έχει ήδη δαπανήσει το 2% του ΑΕΠ στην άμυνα».

Υπέρ της παραμονής των αμερικανικών στρατευμάτων στη Γερμανία τάχθηκε αναφανδόν η Καγκελάριος της χώρας, Άγκελα Μέρκελ.

«Νομίζω ότι η Γερμανία έχει καλές περιοχές για την ανάπτυξη των Αμερικανών στρατιωτών» δήλωσε, χαρακτηριστικά, κληθείσα να σχολιάσει τα δημοσιεύματα περί πιθανής «μετακόμισης» μέρους του αμερικανικού στρατού στη γειτονική Πολωνία.

Και πρόσθεσε: «Στο πλαίσιο των φιλικών διαπραγματεύσεων, καλωσορίζουμε την παρουσία των Αμερικανών στρατιωτών. Υπάρχουν “καλοί λόγοι” για να μείνουν εδώ στη Γερμανία».

Υπενθυμίζεται ότι τόσο Αμερικανοί διπλωμάτες όσο και ο πρόεδρος Τραμπ έχουν επανειλημμένως εκφράσει την άποψη αποχώρησης τουλάχιστον ενός μέρους των 35.000 Αμερικανών στρατιωτών που βρίσκονται στη Γερμανία.

Αμερικανοί στρατιώτες

Οι ΗΠΑ αποσύρουν τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Γερμανία – Διχασμένη η γερμανική κυβέρνηση
Στο πλαίσιο αυτό, η Άγκελα Μέρκελ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις ελλείψεις του γερμανικού στρατού, σημειώνοντας ότι «πρέπει να καταβάλλουμε προσπάθεια για να κάνουμε τον στρατό μας πιο αποτελεσματικό».

Κατά τη διάρκεια του 2019, οι αμυντικές δαπάνες της Γερμανίας αναμένεται να φθάσουν στο 1,36% του ετήσιου ΑΕΠ, με την Καγκελάριο να έχει δεσμευτεί για αύξησή τους στο 1,5% του ΑΕΠ έως το 2024.

Η δέσμευση αυτή, βέβαια, όπως έχει διευκρινίσει η Μέρκελ, έγινε επί προεδρίας Ομπάμα και ελήφθη με στόχο να εξυπηρετηθεί το συμφέρον της Γερμανίας και όχι των ξένων δυνάμεων.

Η συζήτηση για τη μεταφορά των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Γερμανία στη γειτονική Πολωνία, ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα, όταν η πρέσβης των ΗΠΑ στη Βαρσοβία δήλωσε ότι «σ’ αντίθεση με τη Γερμανία, η Πολωνία έχει ήδη δαπανήσει το 2% του ΑΕΠ στην άμυνα».

​«Θα θέλαμε τα αμερικανικά στρατεύματα που βρίσκονται στη Γερμανία, να έρθουν στην Πολωνία» έσπευσε να προσθέσει.

Μία ημέρα αργότερα, σε συνέντευξη σε γερμανικά media, ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Βερολίνο, άσκησε δριμεία κριτική στη γερμανική κυβέρνηση για τις «χαμηλές στρατιωτικές δαπάνες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αμερικανικά στρατεύματα βρίσκονται στη Γερμανία από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

 

 

 

sputinknews.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares