Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Η Μέρκελ απάντησε για το τρέμουλο: «Είμαι καλά!»…

Η Αγγελα Μέρκελ στην Οσάκα όπου βρίσκεται για τη G20 δεν μπορούσε να μην αναφερθεί στο θέμα της υγείας της και τα επεισόδια με το τρέμουλο που έχει παρουσιάσει δύο φορές το τελευταίο διάστημα.Η γερμανίδα καγκελάριος εξήγησε στους δημοσιογράφους ότι αισθάνεται καλά, σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τις φήμες ότι υπάρχει πρόβλημα με την υγεία της.

«Είμαι σίγουρη ότι έτσι όπως εμφανίστηκε αυτή η αντίδραση, έτσι και θα φύγει» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Οσάκα της Ιαπωνίας.

Η 64χρονη πολιτικός ερωτήθηκε στη συνέντευξη από δημοσιογράφους αν είχε εξήγηση για το τρέμουλο και αν έχει πάει σε γιατρό.

Απάντησε ότι ενώ μπορεί να αντιληφθεί το ενδιαφέρον που υπάρχει, δεν είχε κάτι να αναφέρει και πως είναι καλά.

Σύμφωνα πάντως με «κύκλους συνεργατών» της Καγκελαρίου, τους οποίους επικαλούνται γερμανικά ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων το περιοδικό Der Spiegel και η εφημερίδα Bild, το τελευταίο επεισόδιο είχε «ψυχολογικό υπόβαθρο», καθώς, όπως αναφέρεται, η κυρία Μέρκελ «θυμήθηκε το πρώτο περιστατικό, όταν άρχισε να τρέμει κατά την υποδοχή του ουκρανού Προέδρου στην Καγκελαρία και άρχισε πάλι να τρέμει».

Το πρόγραμμα πάντως της Καγκελαρίου αυτές τις μέρες είναι ιδιαίτερα απαιτητικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγες ώρες μετά το χθεσινό επεισόδιο στο Προεδρικό Ανάκτορο Bellevue αναχώρησε για την Οζάκα, όπου πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής της G20 στο πλαίσιο της οποίας έχει δέκα προγραμματισμένες διμερείς συναντήσεις με ξένους ηγέτες, ενώ επιστρέφει στο Βερολίνο αύριο και την Κυριακή μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο γερμανικός Τύπος, ακολουθώντας και την κοινή γνώμη της Γερμανίας, τηρεί ιδιαίτερα διακριτική στάση σε ό,τι αφορά την υγεία της Καγκελαρίου. Γίνεται ωστόσο ιδιαίτερη αναφορά στα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου για το θέμα, τα οποία ερμηνεύονται και ως έμμεση αναγνώριση του σημαντικού ρόλου της ‘Αγγελα Μέρκελ στο παγκόσμιο περιβάλλον. «Η Καγκελάριος τρέμει, ο κόσμος κοιτάζει», είναι ο τίτλος ρεπορτάζ του Spiegel, «Όλος ο κόσμος μιλάει για το περιστατικό με το τρέμουλο», γράφει η Bild. Υπάρχουν ωστόσο και άρθρα γνώμης, όπως αυτό της εφημερίδας «Die Welt», στο οποίο επισημαίνεται ότι «η υγεία κορυφαίων πολιτικών δεν ανήκει στην ιδιωτική σφαίρα και αυτό το γνωρίζει ειδικά κάποια από την οποία εξαρτάται η παγκόσμια πολιτική», ενώ τονίζεται ότι «η υγεία της (Καγκελαρίου) ταυτίζεται με την ικανότητα της κυβέρνησής της να χειρίζεται τα θέματα και με την σταθερότητα της χώρας της». Η Sueddeutsche Zeitung επισημαίνει σε άρθρο της την μεγάλη πίεση υπό την οποία βρίσκεται η Καγκελάριος στην Οζάκα, καθώς οι κάμερες είναι στραμμένες πάνω της και «το παραμικρό δείγμα αδυναμίας μπορεί να ερμηνευθεί πολιτικά και να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από αντιπάλους της». Γίνεται μάλιστα αναφορά στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος «είναι γνωστό ότι εκμεταλλεύεται χωρίς οίκτο τις αδυναμίες των αντιπάλων του».

Τα γερμανικά ΜΜΕ υπενθυμίζουν ακόμη ότι, ανακοινώνοντας, το 2016, την πρόθεσή της να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την Καγκελαρία και να εξαντλήσει την τέταρτη θητεία της, η ‘Αγγελα Μέρκελ είχε σημειώσει, «αν φυσικά το επιτρέπει η υγεία μου». Τότε ουδείς είχε δώσει ιδιαίτερη σημασία στην φράση της, τώρα όμως διατυπώνονται εικασίες σχετικά με το εάν είχε ήδη κάτι άλλο στο μυαλό της. Ανάλογες εικασίες επιχειρούνται και σε ό,τι αφορά τα αίτια της κατηγορηματικής άρνησής της να αναλάβει οποιοδήποτε ευρωπαϊκό πόστο μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας θητείας της.

Ο έγκυρος σχολιαστής Γκάμπορ Στάινγκαρτ γράφει στην ιστοσελίδα του «Πρωινή ενημέρωση»: «Το σώμα της Καγκελαρίου εκπέμπει SOS. Η κατάσταση της υγείας της έχει καταστεί θέμα – μετά το δεύτερο επεισόδιο. Για τα ΜΜΕ, τα κόμματα και – ελπίζουμε – για την ίδια την ‘Αγγελα Μέρκελ. Μόνο η ίδια μπορεί να εκτιμήσει πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση. Είναι άρρωστη ή μόνο εξαντλημένη; Τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν είναι ιδιωτικής ή δημόσιας φύσης; Μιλάμε για ένα διάλειμμα ή βρισκόμαστε ήδη ενώπιον του τέλους μιας εποχής; Τις απαντήσεις πρέπει να τις δώσει κατ’ αρχάς η ίδια η ‘Αγγελα Μέρκελ. Πρέπει να ασχοληθεί με το σώμα της και με τα αποθέματα ενέργειας που διαθέτει, όπως κάνει και με την χώρα: με σύνεση, εκτίμηση του κινδύνου και περιορισμό του. Ακριβώς εδώ βρίσκεται και η ευθύνη ενός επικεφαλής κυβέρνησης: Κανείς δεν μπορεί να της επιβάλει τους κανόνες. Κανείς δεν επιτρέπεται να την στείλει στο σπίτι ή στο κρεβάτι της. “Με την βοήθεια του Θεού”, ορκίστηκε ξεκινώντας την τέταρτη θητεία της. Αυτό στο μεταξύ σημαίνει και ότι αν ο Θεός δεν έχει διάθεση, θα πρέπει η ίδια να φροντίσει τον εαυτό της».
protothema.gr

Shares