Σάββατο , 13 Αυγούστου 2022
Τελευταία Νέα

Η “μεγάλη” επιτυχία των Πρεσπών: «Μακεδόνες, η μακεδονική γλώσσα είναι δική σας, όπως και η ταυτότητά σας»

«Μακεδόνες, η μακεδονική γλώσσα είναι δική σας, όπως και η ταυτότητά σας» αυτή ήταν η δήλωση της Ούρσουλας Φον Ντερ Λάιεν, και η ΝΔ που έλεγε ότι θα βάλει βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ, τώρα ούτε που αντιδρά. Να θυμίσουμε ότι η ΝΔ είχε κάνει σημαία το θέμα της γλώσσας και της ταυτότητας και τώρα η ίδια η ΕΕ καταρρίπτει το επιχείρημα της.  

Δείτε τι ανέφερε το euronews.com:

Η επίσκεψη της Ούρσουλα φον ντερ Λάιν στα Σκόπια όχι μόνον δεν μετρίασε τις διαδηλώσεις έναντι της γαλλικής πρότασης, αλλά εντάθηκαν. Ούτε η φράση της στο κοινοβούλιο «Μακεδόνες, η μακεδονική γλώσσα είναι δική σας και την σεβόμαστε πλήρως, όπως και την ταυτότητά σας. Η Ευρώπη σας περιμένει». Εντός της αίθουσας προσπάθησε να πείσει τους βουλευτές να ψηφίσουν θετικά.

«Οι τροποποιήσεις του συντάγματός σας για την βελτίωση των θεμελιωδών δικαιωμάτων θα ενισχύσει περαιτέρω την δέσμευσή σας σε αυτές τις αξίες και ακολούθως αυτόματα θα ανοίξει τις ενταξιακές διαδικασίες. Θα τροφοδοτήσει άλλη μία διακυβερνητική σύνοδο χωρίς να χρειάζονται άλλες αποφάσεις», επεσήμανε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η γαλλική πρόταση στόχο έχει να μετριάσει τις αντιθέσεις ανάμεσα σε Σόφια και Σκόπια. Η κυβέρνηση στα Σκόπια αν και αρχικά την απέρριψε ακολούθως την δέχθηκε. Ωστόσο απαιτούνται και συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που περνούν μέσα από το κοινοβούλιο και απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares