Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Η ΜΕΓΑΛΗ απάτη των ΑΠΕ! Είναι «φούσκα» τα ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ…

Το λιγότερο βλακώδες επιχείρημα την ΑΠΕτζήδων είναι ότι “μα δείτε πόσες ΑΠΕ έχουν βάλει οι ξένοι”  (και αναφέρονται συνήθως στους Γερμανούς — των οποίων είναι πληρωμένοι πλασιέ).

Πράγματι, η Γερμανία έχει πάρα πολλές ΑΠΕ και δείχνει πάρα πολύ ρεύμα από ΑΠΕ σαν ποσοστό της κατανάλωσης (και δώστε λίγη προσοχή στην διατύπωση). Αλλά ας δούμε τι λέει ο ξένος (και Γερμανικός) τύπος για τα Γερμανικά “επιτεύγματα”:

FAZ 3 Ιαν. 2019 Συστηματικά υπερεκτιμάται το ποσοστό του Πράσινου ρεύματος στην Γερμανία. Το αναφερόμενο “40%” αναφέρεται σε μέσο όρο και δεν λαμβάνει υπ’ όψη ότι οι καταναλωτές απαιτούν αδιάλειπτη και σταθερή ηλεκτροδότηση. Μπορεί μερικές μέρες το ρεύμα από ΑΠΕ να αντιστοιχεί σε 100% της ζήτησης αλλά αυτό δεν είναι εξασφάλιση αδιάλειπτης και συνεχούς ηλεκτροδότησης. Ούτε λαμβάνεται υπ’ όψη ότι οι εξαγωγές (μείον τις εισαγωγές) ρεύματος  είναι 10% της συνολικής κατανάλωσης (και, προσθέτω εγώ, οι εξαγωγές αφορούν εξαγωγές σε αρνητική τιμή, δηλαδή επί πληρωμή, όταν …φυσάει).

Handelsblatt  1 Ιαν. 2019 Το ισοζύγιο της “Ανανεώσιμης” ενέργειας είναι παραπλανητικό Το ποσοστό του ρεύματος από ΑΠΕ έχει γίνει σημαντικό αλλά παραμένει αναξιόπιστο.  Χωρίς κάρβουνο, αέριο και πυρηνικά, το σύστημα θα είχε καταρρεύσει.  Αριθμητικά, οι ΑΠΕ παρήγαν όσο ρεύμα και οι μονάδες κάρβουνου. “Πλήρης επιτυχία” αλλά η εμφάνιση είναι παραπλανητική.   Όπως δείχνουν τα λεπτομερή στοιχεία (δείτε τα 4 γραφήματα στο τέλος) η ηλεκτροδότηση θα είχε καταρρεύσει χωρίς τις συμβατικές μονάδες. Και οι εισαγωγές δεν είναι λύση ούτε από γείτονες ούτε από μεγάλες αποστάσεις. Η “αλληλεγγύη” από άλλους σταματάει όταν και αυτοί ρισκάρουν να μην μπορούν να ανάψουν τα φώτα. Και ούτε υπάρχει βιώσιμη λύση. Ούτε είναι η αποθήκευση εφικτή ή προσιτή. Και οι πολιτικές απόψεις στο θέμα, δεν κάνουν κάποια διαφορά.

WUWT 1 Ιαν. 2019 Μπορούν τα αιολικά και τα φ/β να αντικαταστήσουν ορυκτά καύσιμα;  Η Γερμανική εμπειρία (και η κοινή λογική) οδηγούν σε αρνητική απάντηση.  Η Γερμανία έχει πολλές ΑΠΕ και δείχνει μεγάλη ηλεκτροπαραγωγή από αιολικά και φ/β. Ωστόσο φαίνεται καθαρά ότι 1) η κάλυψη της ζήτησης είναι από “κατανεμόμενες” (ή ελεγχόμενες, ρυθμιζόμενες ή απλά συμβατικές μονάδες), 2) υπάρχει μικρή μείωση της ζήτησης (που, λέω εγώ, συνάδει με την όποια μείωση εκπομπών CO2), 3) όσο μεγαλώνει το ποσοστό ΑΠΕ τόσο αυξάνεται το ποσοστό “εξαγωγών” (σε αρνητικές τιμές). ήδη περί το 70% της παραγωγής από μεταβλητές ΑΠΕ και, φυσικά,  4) το άλλοτε σταθερό δίκτυο έχει πάμπολλα blackouts  και, φυσικά, 5) η Γερμανία, μαζί με τις άλλες αιολικές “υπερδυνάμεις”, έχει από τις υψηλότερες τιμές ρεύματος στον κόσμο (όπως μετέφερα εδώ πρόσφατα).  Και επιβεβαιώνεται η αρχική εκτίμηση ότι το μέγιστο ποσοστό συμμετοχής αιολικών σε ένα δίκτυο δεν μπορεί να είναι πάνω από 10%.

Frontier Center 30 Δεκ. 2018 Η Γερμανική Πράσινη Μετάβαση χτύπησε τοίχο. Ο κόσμος έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι η ηλεκτροδότηση του κόσμου με αιολικά και φωτοβολταϊκά είναι ανέφικτη. Η Γερμανία το δοκίμασε, και χτύπησε τοίχο. Παρά τις πελώριες επενδύσεις σε αιολικά, φ/β και βιοκαύσιμα στην δεκαετία, δεν μείωσε εκπομπές CO2 και αύξησε δραματικά το κόστος του ρεύματος με αντίκτυπο κυρίως στους φτωχούς, στα εργοστάσια και στην απασχόληση.  Παρά τα πολλά αιολικά και φ/β αυτά καλύπτουν μόνο το 27% των αναγκών ρεύματος (και 5% των συνολικών ενεργειακών αναγκών) και, πιο προβληματικό, όταν φυσάει και έχει ήλιο χρειάζονται πρόσθετες, ακριβές παρεμβάσεις και απορρίψεις σε γείτονες  για να μην αποσταθεροποιείται το δίκτυο. Οι Γερμανοί πληρώνουν για να απορρίψουν περίπου το μισό από το αιολικό ρεύμα τους. Και όταν δεν φυσάει ή δεν έχει ήλιο, με ανεπάρκεια συμβατικής ισχύος, διακόπτουν την λειτουργία βιομηχανικών καταναλωτών με κόστος που επιβαρύνει πάλι τους απλούς καταναλωτές. Ή εισάγουν πυρηνικό ρεύμα από την Γαλλία, πετρελαίου από την Αυστρία και ανθρακικό από την Πολωνία.  Και αν πάνε σε ποσοστά Νότιας Αυστραλίας θα έχουν και αυτοί τα blackouts λόγω προβλημάτων με την συχνότητα. Και φυσικά, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο υπόλοιπος κόσμος ειδικά οι μεγάλες χώρες ης Ασίας ή της Αφρικής θα σταματήσουν να χτίζουν μονάδες κάρβουνου και να καίνε κάρβουνο. Υπάρχει, παγκοσμίως,  1,3 δις κόσμος που ακόμα δεν έχει ρεύμα. Το ρεύμα είναι απαραίτητο για στοιχειώδη υγεία, ποιότητα και προσδόκιμο ζωής.  Το να πεις σε αυτό τον κόσμο να “σώσει το Κλίμα” είναι παραβίαση του πλέον βασικού ανθρώπινου δικαιώματός τους.

Oil Price 19 Δεκ. 2018  Η ενεργειακή μετάβαση σε ΑΠΕ δέχεται επιθέσεις όσο εκτινάσσονται οι τιμές του ρεύματος. Οι τιμές των μηχανημάτων ΑΠΕ μπορεί να πέφτει, αλλά το κόστος ενσωμάτωσης αυτών των ΑΠΕ στα δίκτυα έχει κάνει την Γερμανία να έχει το ακριβότερο ρεύμα και το ρεύμα στις χώρες της ΕΕ ήδη πιο ακριβό από άλλα μέρη του κόσμου. Η χρήση  ΑΠΕ διαφέρει από χώρα σε χώρα (10% στην Μάλτα με αιολικά και φ/β, 49% στην Σουηδία με υδροηλεκτρικά). Στο γενικό πολιτικό κλίμα υπάρχει αμφισβήτηση και της “Κλιματικής Αλλαγής” και σοβαρή αντίδραση στο κόστος των ΑΠΕ σαν τρόπο απεξάρτησης από τον άνθρακα.

Και, τα παρακάτω γραφήματα, από εδώ, για την πλήρη εικόνα της Γερμανίας του 2018. Τα συμπεράσματα είναι προφανή. Οι εικόνες μεγαλώνουν με κλικ και όποιος έχει απορίες, ρωτάει στα σχόλια.

 

 

 

Δυστυχώς, δεν έχω γράφημα για τις εξαγωγές μηχανημάτων ΑΠΕ. Αυτή είναι η εξαγωγή που ενδιαφέρει τους Γερμανούς και το έχουν πει, οι ίδιοι, επανειλημμένως. Η “ενεργειακή μετάβαση σε ΑΠΕ” είναι, για τους Γερμανούς, η χρηματοδότηση της απασχόλησής τους και η καταστροφή κάθε μη Γερμανικής οικονομίας.

Τώρα… Πόσα από αυτά θα καταλάβει ο μέσος άνθρωπος ή οι υπάλληλοι της ΡΑΕ και του ΥΠΕΝ θα εξαρτηθεί από το τι επιθυμούν οι χωματουργοί και οι μεσάζοντες που παριστάνουν τους “επιχειρηματίες” και ελέγχουν τα ΜΜΕ (και τους “πολιτικούς” στην πτωχευμένη και υπό εκκαθάριση χώρα μας.

Και, πολύ φοβάμαι, ούτε οι αντιαιολικοί “ακτιβιστές” μπαίνουν στον κόπο να καταλάβουν… Και μένουν σε γραφικές κραυγές για “βιοποικιλότητες” που μπορεί να είναι ειλικρινείς, ή να είναι η μόνη πολυσύλλαβη λέξη που καταλαβαίνουν, αλλά γνωρίζοντας, ότι το επιχείρημα δεν μετράει στο ΣτΕ, ούτε βαλτοί να ήταν!… Δοκιμάστε καλά παιδάκια να καταλάβετε ότι σας κλέβουν, σας έχουν πάρει και θα σας παίρνουν τον τόπο σας και εσείς βελάζετε επιχειρήματα που είναι βούτυρο στο ψωμί των ΑΠΕτεώνων… Που με την σειρά τους σας χλευάζουν με επιχειρήματα ότι τα αιολικά δεν ενοχλούν …το σεξ των κατσικιών.

archaeopteryxgr.blogspot.com

Shares