Τετάρτη , 27 Ιανουαρίου 2021

Η ΛΥΣΗ για την ανάπτυξη του τουρισμού στη χώρα…..

Σήμερα ψηφίσθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για τον τουρισμό. Ένα νομοσχέδιο με ένα βαρύγδουπό τίτλο- «ειδικές μορφές τυρισμού και διατάξεις για την τουριστική ανάπτυξη», αμφιβόλου όμως ουσίας και αποτελεσματικότητας.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το πρώτο μέρος του νομοσχεδίου, αυτό του καταδυτικού τουρισμού. Μια σωστή σκέψη, που όμως πάσχει στην υλοποίηση λόγω της προχειρότητας και άγνοιας των συντακτών των άρθρων. Ο πάνσοφος νομοθέτης έκρινε πως αυτό που λείπει από τη χώρα μας για την ανάπτυξη του τουρισμού και την άνθηση της οικονομίας μας, είναι μεγαλύτερα γήπεδα γκολφ, και μεγαλύτερες εγκαταστάσεις σκι! Μα πραγματικά, πως μπορεί η δική μας χώρα να ανταγωνιστεί τη Γαλλία και την Αυστρία ή την Γερμανία τουρισμό για σκι? Απλά δεν μπορεί! Μπορεί όμως, χωρίς πολλές δαπάνες και χωρίς πολύ χρονοβόρες διαδικασίες, να προβεί σε μια εκτίμηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας και να αξιοποιήσει αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά της που μπορεί να την απογειώσουν!

Ένα απλό παράδειγμα συνιστά είναι ο ιαματικός θερμαλιστικός τουρισμός. Η Ελλάδα διαθέτει 730 ιαματικές πηγές εκ των αξιοποιούνται μόνο οι 124. Ο δε παγκόσμιας αγοράς καθώς ο τζίρος του Ιαματικού Τουρισμού ανήλθε σε 56,2 δις δολάρια το 2017 με προβλεπόμενη άνοδο 6,5% για το 2022 ενώ ο παγκόσμιος τζίρος του Τουρισμού Υγείας ανήλθε σε 4,5 τρις δολάρια το 2018 σύμφωνα με το Global Wellness Institute.

Δυστυχώς δεν λαμβάνει χώρα πρόνοια για αξιοποίηση πολιτιστικού, ή αρχαιολογικού πολιτισμού, όπως για παράδειγμα επισκέψεις σε πολιτιστικούς οργανισμούς και παρακολούθηση ή/και συμμετοχή σε πολιτιστικές εκδηλώσεις (π.χ. μουσικές, θεατρικές, χορευτικές εκδηλώσεις). Μια άλλη κατηγορία αναξιοποίητης μορφής τουρισμού συνίσταται στον θρησκευτικό- προσκυνηματικό τουρισμό Οι τουριστικές επισκέψεις στους θρησκευτικούς και προσκυνηματικούς χώρους που διαθέτει η Ελλάδα, αποτελούν μια διαδεδομένη τουριστική δραστηριότητα και είναι πόλος έλξης για εκατομμύρια Ορθόδοξους Χριστιανούς. Ωστόσο, συχνά οι επισκέψεις αυτές περιορίζονται στο Άγιο Όρος, τα Μετέωρα και την Πάτμο, αγνοώντας – συνήθως – τα εκατοντάδες άλλα θρησκευτικά προσκυνήματα που υπάρχουν σε διάφορες περιοχές της χώρας, και μάλιστα σε τοποθεσίες απαράμιλλου φυσικού κάλλους. Γι’ αυτό το λόγο, απαιτείται η κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου και σταθερού εθνικού σχεδίου, για την ανάπτυξη του θρησκευτικού/ προσκυνηματικού τουρισμού, που μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για εκατομμύρια τουρίστες, Βορειοανατολικούς Ευρωπαίους, με τα αντίστοιχα οικονομικά οφέλη για όλες τις περιοχές της ελληνικής επικράτειας.

Τέλος, ο αγροτουρισμός αποτελεί μια εναλλακτική μορφή τουρισμού, που αναπτύσσεται στην ύπαιθρο, σε αγροτικές περιοχές. Οι τουρίστες που ενδιαφέρονται για αγροτουρισμό διαμένουν σε αγροκτήματα ή σε καταλύματα παραδοσιακού χαρακτήρα και μικρής δυναμικότητας και ασχολούνται καθημερινά με μια ευρεία ποικιλία δραστηριοτήτων αναψυχής που συνδέονται είτε με την γεωργική / κτηνοτροφική παραγωγή, είτε με υπαίθριες δραστηριότητες όπως η ορειβασία, η πεζοπορία και η ποδηλασία.
Έτσι θα επιτευχθεί η προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό, ως τον ιδανικό προορισμό για αγροτικό τουρισμό. Γι’ αυτό το σκοπό απαιτείται κατάρτιση ολοκληρωμένου και σταθερού στρατηγικού σχεδίου προώθησης της Ελλάδας, των ελληνικών αγροτικών / κτηνοτροφικών προϊόντων και των αγροτικών / κτηνοτροφικών δράσεων, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, δίνοντας έμφαση σε εντατικές δράσεις, όπως διαδικτυακή προβολή, διαφημίσεις (τηλεοπτικές, έντυπες), εκδηλώσεις, ρεπορτάζ και συμμετοχή σε εκθέσεις τουρισμού.

Είναι παραπάνω από κρίσιμη η συνειδητοποίηση ότι το πρώτο βήμα για να ξεκινήσει η χώρα την ανοδική της πορεία στον τουρισμό και κατ επέκταση στην οικονομία, είναι η αξιοποίηση του πλούτου που ήδη έχεις, των προνομίων που απολαμβάνει λόγω θέσης και φυσικού πλούτου η χώρα.

Της Γερασιμούλα Στάμου

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares