Κυριακή , 2 Οκτωβρίου 2022

Η Λιζ Τρας υπόσχεται άμεσες παρεμβάσεις στην ενέργεια αν διοριστεί πρωθυπουργός

25151432

Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας δήλωσε σήμερα ότι θα δρομολογήσει άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της αύξησης των λογαριασμών ενέργειας και την αύξηση των ενεργειακών προμηθειών, εάν, όπως αναμένεται, διοριστεί πρωθυπουργός αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Reuters.

Γράφοντας στην εφημερίδα Sunday Telegraph την παραμονή της ανακοίνωσης για το ποιος θα αντικαταστήσει τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, η Τρας επανέλαβε την υπόσχεσή της να είναι τολμηρή στην αντιμετώπιση της οικονομίας της Βρετανίας, η οποία παλεύει με διψήφιο πληθωρισμό και αντιμετωπίζει ύφεση.

Λέγοντας ότι κατανοεί “πόσο δύσκολη είναι η κρίση του κόστους ζωής για όλους”, η Τρας έγραψε ότι θα αναλάβει “αποφασιστική δράση για να διασφαλίσει ότι οι οικογένειες και οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να ξεπεράσουν αυτόν τον χειμώνα και τον επόμενο”.

“Εάν εκλεγώ, σχεδιάζω μέσα στην πρώτη εβδομάδα της νέας μου διακυβέρνησης να καθορίσω την άμεση δράση μας για τους λογαριασμούς ενέργειας και τον ενεργειακό εφοδιασμό”, έγραψε.

“Μια ανακοίνωση θα ακολουθήσει αργότερα αυτό το μήνα από τον υπουργό Οικονομικών μου, με μια ευρύτερη δέσμη μέτρων για την οικονομία”.

Είπε ότι η προσέγγισή της θα είναι διττή – άμεση δράση για την αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής και ένα σχέδιο για την επίτευξη οικονομικής ανάπτυξης. Θα διορίσει επίσης ένα Συμβούλιο Οικονομικών Συμβούλων για να λάβει “τις καλύτερες ιδέες” για το πώς θα τονωθεί η οικονομία.

“Πρέπει να πάρουμε τις δύσκολες αποφάσεις για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα βρισκόμαστε σε αυτή τη θέση κάθε φθινόπωρο και χειμώνα. Δεν αρκεί να κολλάμε σοβάδες και να κλωτσάμε τον τενεκέ στο δρόμο. Είμαι έτοιμη να πάρω τις δύσκολες αποφάσεις για την ανοικοδόμηση της οικονομίας μας”, έγραψε.

Η Τρας αναμένεται ευρέως να ανακηρυχθεί τη Δευτέρα ως η νέα ηγέτιδα του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος και συνεπώς ως η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας, κερδίζοντας τον αντίπαλό της, τον πρώην υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ. Ο Τζόνσον αναγκάστηκε να παραιτηθεί από το ίδιο του το κόμμα μετά από μια σειρά σκανδάλων.

“Πιστεύω πολύ” στην ανεξαρτησία της Τράπεζας της Αγγλίας

H υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας “πιστεύει πολύ” στην ανεξαρτησία της Τράπεζας της Αγγλίας και της ευθύνης που έχει (η τράπεζα) στον καθορισμό της πολιτικής για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, όπως δήλωσε σήμερα η ίδια.

Η Τρας έχει προκαλέσει ανησυχίες στο πλαίσιο του εσωκομματικού ανταγωνισμού για την αντικατάσταση του Μπόρις Τζόνσον, υποσχόμενη ότι θα επανεξετάσει το ρόλο της Τράπεζας της Αγγλίας.

“Πιστεύω πολύ στην ανεξαρτησία της Τράπεζας της Αγγλίας,” δήλωσε στην εκπομπή “Sunday with Laura Kuenssberg” του BBC. “Χρειαζόμαστε να επιτρέψουμε στην Τράπεζα της Αγγλίας να κάνει τη δουλειά της,” απάντησε η ίδια, όταν ερωτήθηκε για το ρόλο της ως πρωθυπουργού στην προσπάθεια τιθάσευσης του πληθωρισμού.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares