Δευτέρα , 30 Ιανουαρίου 2023
Τελευταία Νέα

Η Λιβύη δεν θα γίνει το νέο ψευδοκράτος της Τουρκίας

Διεθνολόγοι: Η Λιβύη δεν θα γίνει το νέο ψευδοκράτος της Τουρκίας

Ο αντιπτέραρχος ε.α. Κ. Ιατρίδης και ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Κ. Υφαντής σχολίασαν την απόφαση δικαστηρίου της Λιβύης να αναστείλει το μνημόνιο με την Τουρκία για την εξόρυξη υδρογονανθράκων, αλλά και τον εισαγγελέα στην Τουρκία, που ζήτησε να τεθεί εκτός νόμου το φιλοκουρδικό κόμμα HDP.

Το ακραίο σενάριο να μετατραπεί η Λιβύη σε νέο ψευδοκράτος εξαιτίας του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, αλλά και την προοπτική έναρξης δοκιμαστικών γεωτρήσεων από το 2024 νότια της Κρήτης και της Πελοποννήσου, εξετάζουν ο ομότιμος καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, Γρηγόρης Τσάλτας και ο αναπληρωτής καθηγητής Γεωπολιτικής, Θεόδωρος Τσακίρης.

 

Δικαστήριο της Λιβύης, με χθεσινή του απόφαση, ανέστειλε τη «συμφωνία για εξερεύνηση υδρογονανθράκων» που υπέγραψε η κυβέρνηση της Τρίπολης πέρυσι με την Τουρκία, υπενθυμίζει ο δημοσιογράφος Πιέρρος Τζανετάκος, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μεταβατική κυβέρνηση μη αρμόδια για θέματα που αφορούν τα θαλάσσια σύνορα και την εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών της χώρας. «Το τουρκικό λιβυκό μνημόνιο, είναι το πρώτο έμπρακτο βήμα για την εφαρμογή του τουρκικού θεωρήματος της Γαλάζιας Πατρίδας για τα 6 ναυτικά μίλια», επισημάνθηκε.

Η λιβυκή κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί να λειτουργεί ως δορυφόρος της Τουρκίας κρύβει στο εσωτερικό της φωνές φιλότουρκων που αντιτίθενται προς τη μετατροπή της Λιβύης σε ένα νέο ψευδοκράτος, τόνισε εξάλλου, ο αναπληρωτής καθηγητής Γεωπολιτικής, Θεόδωρος Τσακίρης.

Ωστόσο, ο καθηγητής αναφέρθηκε στο σενάριο η λιβυκή κυβέρνηση να παραβιάσει τα όρια και να εκχωρήσει το δικαίωμα στην Τουρκία να προχωρήσει σε έρευνες υδρογονανθράκων εντός των περιοχών που ήδη έχουν οριοθετηθεί από την Ελλάδα από το 2014. «Κάτι δηλαδή που έχει κάνει ήδη η Τουρκία με το ψευδοκράτος στην περιοχή της Κύπρου από το 2011, ενώ ακόμα πιο ακραίο θα ήταν το σενάριο που θυμίζει καλοκαίρι του 2020 και να προχωρήσει εντός οριοθετημένης ΑΟΖ», είπε , ο κ. Τσακίρης. Παράλληλα μίλησε για ιστορική στιγμή για την Ελλάδα, εάν τελικά στα δύο θαλάσσια οικόπεδα νότια της Κρήτης και της Πελοποννήσου, πραγματοποιηθούν γεωτρήσεις για φυσικό αέριο, σε «τεχνολογικά δύσκολα βάθη ως 3.000 μέτρων».

Πηγή: newsbomb.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares