Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Η Λευκορωσία διαψεύδει τις πληροφορίες ότι καταστράφηκε ρωσικό ιπτάμενο ραντάρ

a-50

Πληροφορίες που διακινήθηκαν στο Διαδίκτυο ανέφεραν ότι το αεροσκάφος υπέστη ζημιές στο πιλοτήριο και στο ραντάρ

Υψηλόβαθμος Λευκορώσος αξιωματούχος απέρριψε ως ψευδή τον ισχυρισμό από αντικυβερνητικούς ακτιβιστές ότι κατέστρεψαν ρωσικό αεροσκάφος συλλογής πληροφοριών σε επίθεση με drone που σημειώθηκε το Σαββατοκύριακο σε αεροδρόμιο έξω από τη λευκορωσική πρωτεύουσα, το Μινσκ.

Ο Αλιάξαντρ Αζάροφ, ηγέτης της λευκορωσικής αντικυβερνητικής οργάνωσης BYROL, φέρεται να δήλωσε την Κυριακή πως Λευκορώσοι παρτιζάνοι χρησιμοποίησαν drones προκειμένου να επιτεθούν σε ρωσικό αεροπλάνο Beriev A-50.

Δεν έχει δώσει μέχρι στιγμής στοιχεία που να υποστηρίζουν τα λεγόμενά του. Πληροφορίες που διακινήθηκαν στο Διαδίκτυο ανέφεραν ότι το αεροσκάφος υπέστη ζημιές στο πιλοτήριο και στο ραντάρ που φέρει.

«Δεδομένης της απουσίας επίσημης αντίδρασης, είμαι βαθιά πεπεισμένος πως αυτός είναι άλλος ένας ψευδής ισχυρισμός που είχε σκοπό να τονίσει ορισμένα κενά στην εθνική ασφάλειά μας», δήλωσε την Τρίτη στο Reuters ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Λευκορωσίας Γιούρι Αμπράζεβιτς, στο περιθώριο της Διάσκεψης του ΟΗΕ για τον Αφοπλισμό που διεξάγεται στη Γενεύη.

Η Λευκορωσία επέτρεψε στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει το έδαφός της προκειμένου να εξαπολύσει επιθέσεις στην Ουκρανία, όμως έχει αποφύγει να εμπλακεί άμεσα στον πόλεμο.

Το αεροπλάνο A-50 φέρει την επωνυμία Mainstay στο ΝΑΤΟ και είναι ένα αεροπλάνο εναέριας προειδοποίησης με δυνατότητες διοίκησης και ελέγχου και ικανότητα παρακολούθησης έως 60 στόχων τη φορά.

Η υπηρεσία πληροφοριών του βρετανικού στρατού δήλωσε σήμερα πως το ποιος ευθύνεται για την επίθεση και τις ζημιές που αυτή προκάλεσε στο αεροπλάνο δεν έχει επίσημα επιβεβαιωθεί.

«Ωστόσο η απώλεια ενός A-50 Mainstay θα ήταν σημαντική καθώς είναι κρίσιμης σημασίας για τις ρωσικές αεροπορικές επιχειρήσεις για την παροχή αεροπορικών εικόνων περιοχών μάχης», ανέφερε. «Αυτό πιθανότατα θα αφήσει έξι εν λειτουργία A-50, περιορίζοντας περαιτέρω τις ρωσικές αεροπορικές επιχειρήσεις», προσθέτει.

Ο Αζάροφ, με τον οποίο επικοινώνησε τηλεφωνικά το Reuters τη Δευτέρα, είπε πως η επιχείρηση, που όπως άφησε να εννοηθεί προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο ρωσικό αεροπλάνο, χρειάστηκε αρκετούς μήνες προετοιμασίας και πως οι “παρτιζάνοι” θα προσπαθήσουν να διενεργήσουν και άλλες τέτοιες ενέργειες στο μέλλον.

Η BYROL, η οργάνωσή του, περιλαμβάνει πρώην αξιωματικούς της επιβολής του νόμου που υποστηρίζουν πολιτικούς της αντιπολίτευσης. Θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από το Μινσκ.

Το Κρεμλίνο αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις περί επίθεσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Shares