Πέμπτη , 29 Σεπτεμβρίου 2022
Τελευταία Νέα

Η κυβέρνηση πρέπει να απαγορεύσει το χιτζάπ στα σχολεία

Μια επιτροπή που διορίστηκε από την κυβέρνηση της Δανίας πρότεινε την απαγόρευση στα νεαρά κορίτσια να φορούν χιτζάμπ ή μουσουλμανική μαντίλα στα σχολεία.


Η επιτροπή υποστηρίζει ότι η χρήση του χιτζάμπ σηματοδοτεί τα μουσουλμάνα κορίτσια από τη Δανία ως διαφορετικά από άλλα κορίτσια από τη Δανία, αναφέρει ο τηλεοπτικός σταθμός DR .

Το συμπέρασμα επανέλαβε η Christina Krzyrosiak Hansen, επικεφαλής της επιτροπής και σοσιαλδημοκρατικός δήμαρχος του δήμου Holbæk.

«Όταν είσαι μικρό κορίτσι και πηγαίνεις στο δημοτικό, πρέπει να σου επιτρέπουν να είσαι παιδί. Εάν τότε, όταν ενηλικιωθείς, αργότερα στη ζωή σου αποφασίσεις ότι θέλεις να φορέσεις μαντίλα – κάνοντας το με τη δική σου βούληση – δεν θα εμπλακούμε», είπε ο Χάνσεν στο ειδησεογραφικό δίκτυο Ritzau.

«Πιστεύουμε ότι, ως εκ τούτου, είναι εντάξει. Πρέπει όμως να μιλήσουμε ανοιχτά για το τι συμβαίνει. Δεν μπορεί να υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι το οκτάχρονο κορίτσι το βάζει στον εαυτό της», είπε.

Το χιτζάμπ είναι ένα μαντήλι στο κεφάλι που φορούν ορισμένες μουσουλμάνες και γυναίκες, που καλύπτει τα μαλλιά αλλά όχι το πρόσωπο. Διακρίνεται από το νικάμπ, που καλύπτει το πρόσωπο εκτός από τα μάτια, και τη μπούρκα, που καλύπτει ολόκληρο το πρόσωπο με ένα πλέγμα που επιτρέπει στον χρήστη να βλέπει.

Η απαγόρευση του χιτζάμπ όπως προτείνει η επιτροπή θα ισχύει σε ιδιωτικά σχολεία και δωρεάν σχολεία καθώς και σε δημόσια δημοτικά σχολεία.

Ο Χάνσεν απέρριψε την πρόταση ότι μια τέτοια απαγόρευση προσκρούει στη θρησκευτική ελευθερία, η οποία διασφαλίζεται από το σύνταγμα της Δανίας.

«Δεν δεσμεύουμε τη θρησκευτική ελευθερία. Αυτό ήταν πραγματικά πολύ σημαντικό για την επιτροπή. Δεν το κάνουμε αυτό. Δεν είναι αυτό που απευθυνόμαστε. Δεν εξετάζουμε αν είμαστε υπέρ ή κατά των μαντήλων στο κεφάλι», είπε.

Η κυβέρνηση ή το κοινοβούλιο δεν υποχρεούνται να ακολουθήσουν τις συστάσεις της επιτροπής. Η υπουργός Μετανάστευσης και Ένταξης Κάαρε Ντιμπβάντ Μπεκ αρνήθηκε να σχολιάσει τη θέση της κυβέρνησης σχετικά με τις συστάσεις, ως απάντηση σε αίτημα του DR.

Από την άλλη πλευρά λαθρομουσουλμάνοι και ψευτοδικαιωματιστές έχουν άλλη άποψη:

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares