Πέμπτη , 30 Μαρτίου 2023

«Η κυβέρνηση να αναστείλει κάθε διαπραγμάτευση με διακινητές ναρκωτικών»

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ο πρόεδρος Πέτρο επιδιώκει να τερματιστεί ο ατελείωτος εμφύλιος στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Ο πρόεδρος της κολομβιανής Γερουσίας, ο Ρόι Μπαρέρας, ζήτησε χθες Δευτέρα η κυβέρνηση του προέδρου Γουστάβο Πέτρο να αναστείλει κάθε διαπραγμάτευση με συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά, κρίνοντας πως οι συνομιλίες ζημιώνουν τον σκοπό να υπάρξει «πλήρης ειρήνη» στο κράτος των Άνδεων.

Ο κ. Μπαρέρας, που θεωρείται σύμμαχος του σοσιαλδημοκράτη προέδρου Πέτρο, του πρώτου στην ιστορία της Κολομβίας που ανήκει στην αριστερά κι ανέλαβε την εξουσία το περασμένο καλοκαίρι, πρόβαλε την αξίωση αυτή την ώρα που αδελφός και ο μεγαλύτερος γιος του αρχηγού του κράτους κατηγορούνται πως έλαβαν χρήματα από φερόμενους ως διακινητές, που ελπίζουν να επωφεληθούν από την πολιτική με σκοπό να υπάρξει απόλυτη ειρήνη στην Κολομβία.

«Ζητώ η κυβέρνηση να αναστείλει κάθε είδος επίσημου ή ανεπίσημου διαλόγου, συζήτησης ή διαπραγμάτευσης με διακινητές ναρκωτικών», τόνισε ο κ. Μπαρέρας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Δεν είναι απαραίτητες και πλήττουν τον ευγενή σκοπό να υπάρξει πλήρης ειρήνη», επέμεινε.

Νωρίτερα φέτος, ο κ. Μπαρέρας ανακοίνωνε πως έστειλε όλα τα μέλη της οικογένειάς του στο εξωτερικό, εξαιτίας απειλών κακοποιών εναντίον τους.

Κολομβία: Προσπάθειες για τον τερματισμό του εμφυλίου

Ο πρόεδρος Πέτρο επιδιώκει να τερματιστεί ο ατελείωτος εμφύλιος στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, που διαρκεί κάπου έξι δεκαετίες κι έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Ο γενικός εισαγγελέας έχει αρχίσει να διενεργεί έρευνα σε βάρος του Νικολάς Πέτρο Μπούργκος, γιου του προέδρου, και ενός αδελφού του, του Χουάν Φερνάντο Πέτρο, για τις κατηγορίες πως έλαβαν χρήματα, τις οποίες διαψεύδουν και οι δύο.

Στο πλαίσιο της πολιτικής του, που είχε εξαγγείλει προτού εκλεγεί, ο Γουστάβο Πέτρο προσφέρει μεταξύ άλλων τη δυνατότητα στα μέλη συμμοριών να παραδοθούν στη δικαιοσύνη, με αντάλλαγμα επιεικέστερες ποινές αν παραδώσουν τα κέρδη τους από την παράνομη δραστηριότητά τους στο κράτος, αποζημιώσουν τα θύματά τους και αποκαλύψουν στις αρχές τις οδούς διακίνησης.

Τα μέλη συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά θα μπορούν να παραδοθούν στη δικαιοσύνη αφού περάσει νόμος που έχει καταθέσει η κυβέρνηση του κ. Πέτρο στο Κογκρέσο, διευκρίνισε ο κ. Μπαρέρας.

Ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις κυβέρνησης με ELN και FARC

Η κυβέρνηση Πέτρο ξανάρχισε το 2022 τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τον Στρατό Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), ενώ επιδιώκει τη διεξαγωγή χωριστών συνομιλιών με δυο παρατάξεις διαφωνούντων της πρώην οργάνωσης ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), που απέρριψαν την ειρηνευτική συμφωνία του 2016 και ξαναπήραν τα όπλα.

Ο Ντανίλο Ρουέδα, ο κυβερνητικός επίτροπος για την ειρήνη, αναγνώρισε πως κυκλοφορεί «φημολογία» για δικηγόρους που διεξάγουν παρασκηνιακά διαπραγματεύσεις με διακινητές ναρκωτικών ενόψει της ένταξής τους στις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, όμως υπογράμμισε πως ούτε ο ίδιος και οι υπηρεσίες του, ούτε ο πρόεδρος Πέτρο έχουν καμία σχέση με οποιαδήποτε παρανομία.

pronews.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares