Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Η Κριμαία καθησυχάζει: «Κανονικά η πλοήγηση στο Στενό του Κερτς μετά το περιστατικό με το ουκρανικό

Μεγάλη ανησυχία υπήρξε μετά το περιστατικό με το ουκρανικό πολεμικό πλοίο στο Στενό του Κερτς που φαίνεται να κατευθυνόταν προς ύδατα που ελέγχει η Ρωσία. Σήμερα το υπουργείο Μεταφορών της Κριμαίας, περιοχής που έχει προσαρτηθεί από τη Ρωσία, η πλοήγηση στο κανάλι διεξάγεται κανονικά.

«Το κανάλι του Κερτς – Γενικάλσκι λειτουργεί κανονικά» σημείωσε, χαρακτηριστικά, το υπουργείο με σχόλιό του στο Sputnik.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) ανακοίνωσε αργά την Πέμπτη ότι το πλοίο «Ντονμπάς» της Ουκρανίας κινήθηκε προς το Στενό του Κερτς, αγνοώντας τις απαιτήσεις για αλλαγή πορείας. Αργότερα, γύρισε πίσω, συνεχίζοντας να αγνοεί τα αιτήματα.

«Στις 9 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, στις 09:12 (06:12 GMT), το πλοίο διοίκησης Ντονμπάς του Ουκρανικού Ναυτικού άφησε το αγκυροβόλιο του λιμανιού της Μαριούπολης και κινήθηκε προς το Στενό του Κερτς. (…) Σύμφωνα με τους υποχρεωτικούς κανονισμούς στο λιμάνι του Κερτς, που εγκρίθηκαν με την υπ’ αριθμόν 313 εντολή του ρωσικού υπουργείου Μεταφορών της 21ης Οκτωβρίου 2015, η ουκρανική πλευρά δεν υπέβαλε αίτηση για τη διέλευση του καναλιού Κερτς – Γενικάλσκι» ανέφερε η FSB στην επίσημη ενημέρωσή της.

Στη συνέχεια, συμπλήρωσε πως ένα συνοδευτικό πλοίο της ακτοφυλακής έστειλε προειδοποιητικό μήνυμα ζητώντας συμμόρφωση με τη ρωσική νομοθεσία για τη διέλευσή του από το σημείο.

Το ουκρανικό πλοίο απάντησε πως δεν σχεδίαζε να διαπλεύσει το Στενό του Κερτς, ενώ βρισκόταν σε απόσταση 18 ναυτικών μιλίων μακριά. Η ρωσική πλευρά επεσήμανε πως το πλοίο επιδόθηκε σε «προκλητικές ενέργειες» που αποτελούν «απειλή για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας».

Τι υποστηρίζει η Ουκρανία
Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ολέξι Ρέζνικοφ επεσήμανε πως το ουκρανικό πλοίο έπλεε νόμιμα στην Αζοφική Θάλασσα και τόνισε πως έπλεε σε μία «κοινόχρηστη υδάτινη περιοχή».

«Είναι πολύ περίεργο που οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών είδαν απειλή από ένα σκάφος έρευνας και διάσωσης, ένα σκάφος χωρίς όπλα. Γενικά, η Αζοφική Θάλασσα είναι μια κοινή υδάτινη περιοχή, βρισκόμαστε εκεί νόμιμα» ήταν, συγκεκριμένα, τα λεγόμενά του.

Από την πλευρά του ο ουκρανικός στρατός ισχυρίστηκε πως «το πλοίο «Ντονμπάς» του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού δεν εισήλθε σε καμία ευαίσθητη ζώνη. Το πλοίο εκτελεί εργασίες στα χωρικά του ύδατα» και ενημέρωσε πως επέστρεφε στη βάση του.

 

in.gr

Shares