Τρίτη , 19 Ιανουαρίου 2021
Τελευταία Νέα

Η Κίνα “βιάζεται” να κατακτήσει το Διάστημα

Πίσω από την προσσελήνωση του τρίτου μη επανδρωμένου κινεζικού σκάφους Chang’e 5 κρύβεται το πολύ φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα του Πεκίνου.

Ήδη ένα διαστημικό ρομπότ ρόβερ βρίσκεται σε πορεία προς τον Άρη. Παράλληλα, αναπτύσσεται ένα επαναχρησιμοποιούμενο διαστημικό αεροπλάνο ενώ τρέχει και ο σχεδιασμός για επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η εξερεύνηση του διαστήματος αποτελεί το τρόπαιο του κυβερνόντος Κομμουνιστικού Κόμματος, το οποίο θέλει να επιτύχει παγκόσμια επιρροή, συνδυαζόμενη με την οικονομική επιτυχία της Κίνας.

Το Πεκίνο βρίσκεται μια γενιά πίσω από την Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες σε ό,τι αφορά στο διάστημα, ωστόσο, το μυστικό του πρόγραμμα που συνδέεται με τις ένοπλες δυνάμεις αναπτύσσεται εξαιρετικά γρήγορα. Δημιουργεί “ξεχωριστές” αποστολές, που αν επιτύχουν, θα θέσουν την Κίνα στην “αιχμή του δόρατος” της διαστημικής πτήσης.

Το 2003 η Κίνα έγινε η τρίτη χώρα που έθεσε αστροναύτη της σε τροχιά γύρω από τη Γη με τα δικά της μέσα, τέσσερις δεκαετίες μετά τη Σοβιετική Ένωση και τις ΗΠΑ. Το πρώτο προσωρινό διαστημικό της εργαστήριο εκτοξεύτηκε το 2011 και το δεύτερο το 2016. Ο σχεδιασμός θέλει το 2022 να εκτοξεύεται ο μόνιμος διαστημικός της σταθμός.

Το Πεκίνο έχει επίσης εκτοξεύσει το «Μπειντού», το δικό του δίκτυο δορυφόρων πλοήγησης έτσι ώστε η στρατιωτική πτέρυγα του Κομμουνιστικού Κόμματος, ο Απελευθερωτικός Λαϊκός Στρατός να μην χρειάζεται να εξαρτάται από αμερικανικά ή ρωσικά συστήματα GPS.

Πηγή: Associated Press

Του ειδικού συνεργάτη

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares