Σάββατο , 22 Ιανουαρίου 2022

Η Κίνα στρέφεται στη “Μαφία της άμμου” για να τρομοκρατήσει, να κατακτήσει την Ταϊβάν (βίντεο)

Καθώς η ένταση μεταξύ Πεκίνου και Ταϊπέι κορυφώνεται, εκατοντάδες κινεζικά πλοία αμμοληψίας εξακολουθούν να εισβάλλουν στα ελεγχόμενα από την Ταϊβάν ύδατα των νήσων Μάτσου.

 Σύμφωνα με δημοσίευμα του Nikkei Asia, η τακτική εκφοβισμού που εφαρμόζει η Κίνα είναι γνωστή με την ονομασία “στρατηγική των γκρίζων ζωνών”. Πρόκειται για μορφή υβριδικού πολέμου, στην οποία οι άμυνες του εχθρού καταβάλλονται και τελικά πιέζονται να παραδοθούν “χωρίς να πέσει σφαίρα”.

Τον τελευταίο καιρό εκατοντάδες πλοία, σταλμένα από το Πεκίνο, βρίσκονται συνεχώς στα χωρικά ύδατα των νησιών Μάτσου. Τα σκάφη εκτελούν παράνομες αμμοληψίες από τα βάθη του ωκεανού έτσι ώστε να τροφοδοτούν κολοσσιαία προγράμματα υποδομών και αποξηράνσεων στην ηπειρωτική Κίνα.

Η ακτοφυλακή της Ταϊβάν προβαίνει σε 24ωρες επιχειρήσεις καταδίωξης για την απομάκρυνση των κινεζικών πλοίων, τα οποία εισβάλλουν στα νερά των Μάτσου. Σε περίπτωση που τα σκάφη δεν παραβιάσουν τα ελεγχόμενα από την Ταϊβάν ύδατα, τότε αγκυροβολούν έξω από τη ζώνη πλάτους 6 χιλιομέτρων, θέτοντας τη μικρή ακτοφυλακή σε συνεχή συναγερμό.

H καταδίωξη κινεζικού σκάφους αμμοληψίας από την Ακτοφυλακή της Ταϊβάν

Η φαινομενικά ειρηνική και αβλαβής δραστηριότητα, στην πραγματικότητα αποθαρρύνει τους τουρίστες και καταστρέφει τη θαλάσσια ζωή εντός και στον περίγυρο των νησιών. Οι συνέπειες είναι πολύ αρνητικές για τους κατοίκους, οι οποίοι εξαρτώνται κατά κύριο λόγο από την αλιευτική και τουριστική οικονομία.

Η Κίνα καταδικάζει επίσημα τις δραστηριότητες των συγκεκριμένων πλοίων. Τα αποκαλεί “παράνομα” και “πειρατικά”, ωστόσο, οι ενέργειές της για να καταστείλει τη δράση τους παραμένουν περιορισμένες. Τα σκάφη δε φέρουν ονομασία και δεν είναι καταχωρημένα σε κάποιο λιμάνι, εξηγεί το άρθρο του Nikkei Asia. Η κυβέρνηση της Ταϊβάν υπολογίζει ότι τουλάχιστον 4.000 τέτοια πλοία εκδιώχτηκαν πέρυσι από τα θαλάσσια ύδατα κοντά στο Στενό της Ταϊβάν.

Quemoy and Matsu (Jīnmén-Mǎzǔ 金门马祖)|Jīnmén-Mǎzǔ 金门马祖(Quemoy and Matsu) - ChinaConnectU

Tα νησιά Μάτσου, βορειοδυτικά της Ταϊβάν

Τα Νησιά Μάτσου είναι ομάδα 19 νήσων με συνολικό πληθυσμό σχεδόν 13.000 ανθρώπων. Διοικούνται από τη Δημοκρατία της Κίνας, (σ.σ. η επίσημη ονομασία της Ταϊβάν) από το 1949, την περίοδο του κινεζικού εμφυλίου πολέμου. Οι σχετικά ειρηνικές νήσοι παραμένουν σημείο τριβής ανάμεσα στην κομμουνιστική Κίνα και στους εθνικιστές της Ταϊπέι.

Οι κάτοικοι εκφράζουν φόβους ότι η παρουσία των πλοίων αμμοληψίας αποτελεί μέρος σχεδιασμού για την κατάληψη της Ταϊβάν, με τα νησιά να είναι το πρώτο βήμα.

Πηγή: The Eurasian Times

Του ειδικού συνεργάτη

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares