Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Η Κίνα παρουσίασε υποβρύχιο drone: Ο… σιωπηλός δολοφόνος πλοίων και υποβρυχίων

Στην αμυντική έκθεση NAVDEX 2023

Η Κίνα αποκάλυψε το βαρέως εξοπλισμένο υποβρύχιο drone στην αμυντική έκθεση NAVDEX 2023 στο Άμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Ένα πρόσφατο δημοσίευμα στο Naval News, που επικεντρώνεται στις παγκόσμιες ναυτικές εξελίξεις, ανέφερε ότι μια εικόνα που εμφανίζεται από τον κινεζικό ναυπηγικό οργανισμό CSSC 705 Institute απεικονίζει το υποβρύχιο drone XLUUV (extra-large uncrewed underwater vehicle), που μέχρι τώρα είχε «συλληφθεί» μόνο σε δορυφορικές εικόνες.

Το κινεζικό υποβρύχιο drone είναι οπλισμένο με τορπίλες και αποδεικνύεται ότι είναι ένας τομέας στον οποίο η Κίνα μπορεί να είναι σε θέση να ξεπεράσει τη Δύση.

Έχει τέσσερις τορπιλοσωλήνες, υποδεικνύοντας ένα φορτίο επιθετικού οπλισμού, που μέχρι τώρα έλειπαν από τα δυτικά σχέδια.

Σχεδιαστικά, το κινεζικό XLUUV είναι πανομοιότυπο με το Boeing Orca που χρησιμοποιείται από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, αλλά έχει τέσσερις σωλήνες τορπιλών, υπονοώντας μια έντονη επιθετική ικανότητα.

Ασυνήθιστη διάταξη

Ωστόσο, η διάταξη που αποκάλυψε η κινεζική εταιρεία είναι ασυνήθιστη.

Διαθέτει πλευρική δομή συμβατή με σόναρ πλευρικής διάταξης.

Το σχέδιο δείχνει επιπλέον τις ενδεικτικές πόρτες για τέσσερις τορπιλοσωλήνες στη θέση του πηγουνιού, υποδηλώνοντας ότι το σκάφος μπορεί να αναλάβει αποστολές κατά πλοίων και υποβρυχίων.

Η έκθεση σημείωσε ότι το γαλλικό Oceanic Underwater Drone Demonstrator και το νοτιοκορεατικό ASWUUV είναι δύο άλλα μεγάλα μη επανδρωμένα υποβρύχια οχήματα με σόναρ παρόμοια με την κινεζική σχεδίαση.

Το κινεζικό μοντέλο, ωστόσο, είναι το πρώτο που περιλαμβάνει όπλα.

Αν και η εικόνα που αποκάλυψε η κινεζική εταιρεία στην έκθεση προορίζεται πιθανότατα για εξαγωγή, δεν είναι σαφές εάν το πρόγραμμα είναι συνδεδεμένο με το πολεμικό ναυτικό της Κίνας.

Οι προσπάθειες της Κίνας για την ανάπτυξη υποβρυχίων Drones

Η Κίνα εργάζεται επιθετικά για την ανάπτυξη υποβρύχιων οχημάτων χωρίς πλήρωμα.

Η παρουσία υποβρυχίων drones θα αυξήσει σημαντικά την ικανότητα του πολεμικού ναυτικού της Κίνας να διεξάγει αποστολές ISR (πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης).

Όσο μεγαλύτερο είναι το μέγεθος των drones, τόσο μεγαλύτερη είναι η εμβέλεια στην οποία μπορούν να λειτουργήσουν.

Επιπλέον, τα XLUUV μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μεταφορά, ναρκοθέτηση ή ακόμα και για στόχευση εχθρικών πλοίων επιφανείας ή υποβρυχίων.

Μερικά από τα κινεζικά μη επανδρωμένα υποβρύχια οχήματα (UUV), συμπεριλαμβανομένου του HSU001, αποκαλύφθηκαν επίσημα για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2019 σε μια στρατιωτική παρέλαση για τον εορτασμό της 70ης επετείου από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

pronews.gr

Shares