Σάββατο , 2 Ιουλίου 2022
Τελευταία Νέα

Η Κίνα, παράδοξος αρωγός της Γαλλίας στην προσπάθεια του Παρισιού να βελτιώσει την ευρωπαϊκή εικόνα στην Αφρική

Υπάρχει μία λεωφόρος για τη “διπλωματία των εμβολίων” και αυτή βρίσκεται στην Αφρική. Η Κίνα την εντόπισε αμέσως και έκανε “κάθετη εφόρμηση” εκεί.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπήκαν καν στον κόπο να την ψάξουν. Η Ευρώπη την εντόπισε και αυτή, ωστόσο, δε διέθετε τα μέσα για να πάρει θέση στην Αφρική.  Εντούτοις, έστω και με καθυστέρηση, προσπαθεί να διορθώσει το σφάλμα της. Πρόκειται για ένα από τα μαθήματα που την δίδαξε η πανδημία της ασθένειας Covid-19.

Αυτή η Ευρώπη που θέλει να αποκαλείται “γεωπολιτική δύναμη” δεν αντιλήφθηκε άμεσα τον γεωπολιτικό χαρακτήρα της εμβολιαστικής πρόκλησης. Το μόνο που κατάλαβε πρωτίστως ήταν η υγειονομική διάσταση: σε μία παγκόσμια επιδημία, κανείς δεν είναι προστατευμένος όσο ολόκληρος ο κόσμος δεν είναι προστατευμένος.

Covid: Vaccines running out in poorer nations, WHO says - BBC News

Αποστολή εμβολίων μέσω Covax στην Αφρική

Η βαθιά πίστη των Ευρωπαίων στη πολύπλευρη διεθνή πραγματικότητα τους οδήγησε το 2020, στη συμμετοχή στον Covax, στον διεθνή μηχανισμό διανομής εμβολίων. Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός είναι αξιόλογος με την προϋπόθεση να μπορεί να εγγυηθεί ίση πρόσβαση στον εμβολιαστικό εφοδιασμό, κάτι όμως που δε συμβαίνει, μέχρι τώρα, στην πραγματικότητα.

Η Κίνα, αντιθέτως, μόλις και μετά βίας ενεπλάκη στον Covax, οργανώνοντας παράλληλα και διμερή κυκλώματα διανομής και πώλησης των δικών της εμβολίων σε χώρες που δεν τα διέθεταν. Το Πεκίνο δημιούργησε έτσι στην Αφρική την εικόνα του πιο αξιόπιστου προμηθευτή.

Theodore Murphy – European Council on Foreign Relations

O Θίοντορ Μέρφι

Τον Ιανουάριο, ο Θίοντορ Μέρφι, ειδικός σε αφρικανικά θέματα για τη δεξαμενή σκέψης Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, (European Council on Foreign Relations – ECFR), συνόψιζε την κατάσταση ως εξής: “Για την Κίνα η βοήθεια αποτελεί επένδυση, για την Ευρώπη φιλανθρωπία.”

Τα πράγματα άλλαξαν από τότε. Αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεπέρασε τα δικά της προβλήματα με την προμήθεια εμβολίων, οι Βρυξέλλες “ξεχύθηκαν” σε μία εκστρατεία για την αποστολή σκευασμάτων προς τις φτωχότερες χώρες.

China-Africa

Αφρική: H κατάσταση των προμηθειών σε εμβόλια στις αρχές Απριλίου του 2021

Ο ζήλος είναι τέτοιος που ακόμα και η απαθής αρχικά κυβέρνηση Μπάιντεν, στις ΗΠΑ, αποφάσισε να συνεργαστεί. Η Ευρώπη προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα, προτείνοντας οι Αφρικανοί να αποκτήσουν δυνατότητα παρασκευής των δικών τους εμβολίων. Παράλληλα, υποστηρίζει το “New Deal” για την αφρικανική ήπειρο, προκειμένου η τελευταία να ξεπεράσει το οικονομικό σοκ που προκάλεσε η πανδημία καθώς οι χώρες της δε μπορούν να εκπονήσουν μεγάλα προγράμματα οικονομικής ανάκαμψης όπως πράττουν οι πιο προηγμένες οικονομίες.

Ταυτόχρονα, η έντονη παρουσία της Γαλλίας στην Αφρική, αφήνει ελπίδα για την βελτίωση της εικόνας που έχει η κοινή γνώμη στην ήπειρο για την Ευρώπη, μετά τα αρχικά σκαμπανεβάσματα. Εντούτοις, η Κίνα διαθέτει πλέον βαθιές ρίζες στο αφρικανικό έδαφος.

The french language in Africa [748x766] [OC] in 2021 | Francophone countries, Africa map, Africa

Oι γαλλόφωνες χώρες στην Αφρική

Αναλυτές δεν αποκλείουν το παράδοξο το Πεκίνο να βοηθήσει τη Γαλλία να αναζωογονήσει την ευρωπαϊκή παρουσία στην Αφρική, καθώς η Κίνα επιθυμεί να αμβλύνει την ένταση στις σχέσεις της με τις Βρυξέλλες, η οποία πυροδοτείται από μία σειρά θεμάτων, π.χ. την κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ, το ζήτημα των Ουιγούρων, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις διάφορες μορφές ελευθερίας κ.α.

Πηγή: Le Monde

Του ειδικού συνεργάτη

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares