Παρασκευή , 29 Σεπτεμβρίου 2023

Η Κίνα καλεί τη Ρωσία και την Ουκρανία να «επαναλάβουν σύντομα τις εξαγωγές σιτηρών»

Ο αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ), Γκινγκ Σουάνγκ, προέτρεψε τη Ρωσία και την Ουκρανία να «επαναλάβουν τις εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων το συντομότερο δυνατό», προκειμένου να ανακουφιστεί η επισιτιστική κρίση, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Σύμφωνα με το China Global Television Network (CGTN), ο Γκινγκ έκανε δηλώσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (UNSC) σχετικά με την απόσυρση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας.

Σημειώνοντας ότι η συμφωνία για τα σιτηρά έχει μεγάλη σημασία για την προστασία του παγκόσμιου εφοδιασμού τροφίμων και τη σταθεροποίηση της αγοράς, κάλεσε τη Ρωσία και την Ουκρανία να «επαναλάβουν τις εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων το συντομότερο δυνατό».

Εξέφρασε την ελπίδα ότι και οι δύο χώρες θα συνεργαστούν με τους αρμόδιους οργανισμούς του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση των δικαιολογημένων ανησυχιών τους, τονίζοντας ότι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ανακούφιση της επισιτιστικής κρίσης στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο Μάρτιν Γκρίφιθς, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις και Συντονιστής Έκτακτης Ανάγκης, στην ομιλία του στο ΣΑ του ΟΗΕ, υπενθύμισε ότι πολλοί άνθρωποι λυπήθηκαν και απογοητεύτηκαν από την απόφαση της Ρωσίας, προσθέτοντας ότι «αλλά για 362 εκατομμύρια, αυτό δεν είναι θέμα θλίψης. Πρόκειται για το μέλλον τους, των παιδιών τους, των οικογενειών τους. Δεν είναι λυπημένοι, είναι θυμωμένοι και ανήσυχοι, κάποιοι θα πεινάσουν, κάποιοι θα πεθάνουν από την πείνα».

Για να μειωθεί ο αντίκτυπος της επιθετικότητας της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας στις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων, ο ΟΗΕ, η Ρωσία, η Τουρκία και η Ουκρανία υπέγραψαν τη συμφωνία για τον διάδρομο των σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας σε μια τελετή στην Κωνσταντινούπολη στις 22 Ιουλίου 2022.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σχετικά με τη συμφωνία για τον διάδρομο της Μαύρης Θάλασσας που έληξε ότι «η συμφωνία για τον διάδρομο των σιτηρών έχει πράγματι λήξει, έχει σταματήσει. Η Ρωσία θα επιστρέψει αμέσως στη συμφωνία για τα σιτηρά μόλις εφαρμοστούν οι σχετικοί όροι. Το μέρος της συμφωνίας που αφορούσε τη Ρωσία δεν εκπληρώθηκε».

ieidiseis

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares